Mogućnost Houellebecqa - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Mogućnost Houellebecqa

Mogućnost Houellebecqa

Išli smo popit kavu, a nabasali na književno - gospodarsko čudo. Monsieur nam se pohvalio i jednim filmskim planom.

p.h. 31.03.2006 0 komentara

Mogućnost Houellebecqa

Najrazvikaniji književni Francuz današnjice Michel Houellebecq ('Širenje područja borbe'; 1994, 'Elementarne čestice'; 1998, 'Platforma'; 2001, 'Mogućnost otoka'; 2005.) sletio je u Zagreb. Veliki provokator poznat po šokantnim izjavama o Islamu tipa 'Islam je idiotska religija', rasističkim ispadima i uvredama na račun ženskog roda: 'Zapadnjačke žene više nisu upotrebljive', te pohvala psećem svijetu poput: 'lišeni svake autonomije, psi su najsavršenija bića na svijetu, uz poneke submisivne žene' nakon višemjesečnog  izbivanja iz medija ukazao se u četvrtak u prepunoj zagrebačkoj Booksi. Atmosfera smrtno ozbiljna, lica kamena, upiti se lansiraju tiho i drhtavim glasom, kao da je došla najsvetija od svih svetih krava.

U hrpi postavljenih pitanja, našlo se i par filmskih, pa smo naćulili uši. Na pitanje o tome je li gledao na Berlinaleu prikazane (i dosta mlitavo prihvaćene) 'Elementarne čestice' Oscara Roehlera snimljene prema njegovom kontroverznom nihilističkom romanu, kratko i jasno je odgovorio 'ne'. Na pitanje ima li namjeru pogledati film, pisac je odgovorio da bi to rado učinio, ali tek kad bi mu ga netko preporučio.

Radnja Roehlerovog filma odvija se u Berlinu, a ne u Parizu, kao u knjizi, prati sudbine dva brata, Brune (Moritz Bleibtreu) i Michela (Christian Ulmen) koji su odrastali odvojeni, nakon što ih je raspuštena majka povjerila na čuvanje bakama. Michael je introvertirani molekularni biolog potpuno nezainteresiran za seks, dok profesor Bruno pronalazi seksualno zadovoljstvo u bordelu, ili u maštarijama. Iznenada, obojica pronalaze ljubavi svog života, Michael susreće staru školsku prijateljicu Anabelle (Franka Potente), a Bruno liberalnu Christianu (Martina Gedeck) upoznaje u ezoteričnom kampu. No, pronađena sreća ne traje dugo, jer se obje žene ubrzo razbole... 'Čestice' su Berlinu bile nominirane i u kategoriji najboljeg filma, ali je na kraju je jedinu nagradu osvojio Moritz Bleibtreu za ulogu Brune.

Houellebecq je ipak na kraju auditoriju otkrio neke planove. Volio bi na filmskom platnu u budućnosti vidjeti svoj najnoviji roman 'Mogućnost otoka', a scenarij bi, kaže, napravio sam. Ime potencijalnog redatelja nije otkrio. U 'Mogućnosti otoka' Houellebecq prestavlja novog junaka, 47-ogodišnjeg islamofobnog stand up komičara Daniela. Unatoč popularnosti koju uživa, Daniel mrzi i sebe i svoju publiku, a tjelesno propadanje i gubitak seksualne potencije odvlače ga u new age sektu na otoku Lanzarote. Postoji i paralelna priča koju pripovijeda Danielov potomak iz budućnosti, Daniel 24, pripadnik neohumane vrste koja nema potrebe za ljubavlju i seksom jer se reproducira replikacijom. Bilo bi zanimljivo vidjeti što bi Terry Gilliam iz faze 'Brazila' napravio s tim scenarijem.

Ako namjeravate propustiti baš sva zagrebačka ukazanja kontroverznog pisca, a ne idete ni do Splita, gdje će boraviti početkom sljedećeg tjedna, ništa zato, njegovo smrtno ozbiljno lice možete pogledati u traileru za BBC-jev dokumentarac 'The Trouble With Michael' redateljice Louise Wardle iz 2001.

Komentari

Nema komentara.