Houellebecq: Sve mogu sam! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Houellebecq: Sve mogu sam!

Houellebecq: Sve mogu sam!

Kontroverzni Francuz, književnik Michel Houellebecq potpisao je ugovor koji ga obvezuje da napiše i objavi roman prema kojemu će zatim napisati scenarij i režirati film.

29.04.2004 0 komentara

Houellebecq: Sve mogu sam!

Izdavačka kuća Lagardere Group potpisala se s druge strane ovog ugovora i time na sebe preuzela sve financijske obaveze vezane uz ovaj neobični projekt. Izgleda da Lagardere ima viška novca kad se olako upušta u tako riskantno ulaganje.

Houellebecq, doduše, jest renomirani spisatelj, ali je i totalni redateljski amater. Još nikada nije stao iza kamere u nekom ozbiljnom filmskom projektu pa nas živo interesira kako će u finalu izgledati ovaj njegov 'Uradi sam' film. O radnji filma/scenarija/romana zasada da ništa ne zna, osim da će se knjiga objaviti tijekom 2005. godine.

Ovaj pisac ipak ima nekog iskustva u filmskoj industriji. Dosada je napisao adaptacije za svoje knjige 'Elementary Particles' i 'Platform', ali nije naišao na nekoga tko bi mu financirao snimanje. Također, pomogao je preraditi scenarij za film 'Whatever' redatelja Philippea Harela s Joseom Garciom u glavnoj ulozi. Napravit ćemo se fini i reći kako film baš i nije polučio neki uspjeh.

Što se tiče knjiga, tu Houellebecqu puno bolje ide. Njegove knjige prevedene su na 35 jezika, što ga čini najprevođenijim modernim francuskim autorom. Posljednje njegovo djelo, 'Platform' bavilo se intrigantnom temom - bombaškim napadom Islamskih militanata hotela na Tajlandu. Knjiga je objavljena 2001. godine, a posebno je postala zanimljiva nakon napada na WTC 11. rujna.

Autorove izjave vezane uz 'Platform' donijele su mu etiketu 'kontroverzan'. U jednom svom intervjuu za francuski časopis Lire ovaj 46-godišnji pisac nazvao je Islam 'najglupljom religijom'. Morati će se svojski potruditi da netko ovu njegovu spisateljsko-redteljsku avanturu ne 'ukrasi' istim epitetom.

Komentari

Nema komentara.