Revija azijskog filma, drugi put - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Revija azijskog filma, drugi put

Revija azijskog filma, drugi put

Deset Discoveryevom rukom probranih azijskih ostvarenja od 18. siječnja nastupa u zagrebačkom kinu Broadway. 

p.h. 09.01.2007 0 komentara

Revija azijskog filma, drugi put

Nakon fine prošlogodišnje porcije, kad ste osvojili žuti pojas iz Kim Ki Duka i položili osnove iranske kinematografije, globalno cijenjeni azijski film od 18. 01 do 07.02. opet okupira dvorane zagrebačkog kina Broadway. Discoveryeva Revija azijskog filma starta turbohvaljenom japanskom obiteljskom komedijom Katsuhita Ishiia 'Okus čaja' a nakon nje na platnu se nižu biseri Chan-wook Parka (Južna Koreja), Yojija Yamade (Japan), Jafara Panahija (Iran), Johnnya Toa (Hong Kong), Deepe Mehte (Indija)...

Evo što vas čeka, popis dobro proučite jer će svi filmovi zaživjeti u DVD izdanjima s hrvatskim titlom.

Simpatija za Gđu Osvetu (Chinjeolhan geumjassi), r. Chan-wook Park, Južna Koreja, 2005., 112'
u. Yeong-ae Lee, Min-sik Choi, Tony Barry, Anne Cordiner...
Južnokorejski 'Kill Bill' iz radionice krvavog oldboya Chan-wook Parka. 19-godišnja Lee Geum-Ja zbog ubojstva i otmice djeteta odlazi na izdržavanje zatvorske kazne od 13 godina, a sve radi izdaje svog suučesnika, mozga operacije, gospodina Baeka. Sve godine što ih provodi u zatvoru mlada se žena priprema na osvetu. To radi tako da osvaja srca svih zatvorenica bezrezervnom odanošću i spremnošću na pomoć. Osim što je trenirani astronaut, sad već kultni južnokorejski redatelj poznat je po nadimku Mr Vengeance. Svima koji su gledali 'Oldboya', ili njegov pis iz 'Tri... ekstrema', jasno je i zašto.

Skrivena oštrica (Kakushi-ken: oni no tsume), r. Yoji Yamada ('Sumrak samuraja'), Japan, 2004., 132'
u. Masatoshi Nagase, Takako Matsu, Hidetaka Yoshioka
Sredina 19. stoljeća. Zadnji su dani tradicionalnih japanskih šogunata te samuraja. Ništa više nije kao prije. Modernizacija je otvorila dugo zatvoreni Japan ka zapadu. Priča prati život dvojice prijatelja Muneza Katagirija i Samona Shimade kroz niz turbulentnih godina. Nepretenciozni 'Tigar i zmaj', kaže BBC .

Zaleđe (Offside), r. Jafar Panahi, Iran, 2006., 93'
u. Sima Mobarak-Shahi, Shayesteh Irani, Ayda Sadeqi
Žene u Iranu vole nogomet. No, kako im nije dopušten odlazak na nogometne utakmice, prisiljene su na očajničke mjere kamufliranja svog rodnog identiteta ne bi li uspjele ući na stadion. Čak i po cijenu uhićenja, Iranke su spremne boriti se za svoja prava. Film o buntovnom duhu mladih koji odbijaju ukalupiti život prema društvenom diktatu… (Variety) osvojio je Srebrnog Medvjeda na Berlinaleu 2006., a ako ga niste pogledali u Motovunu iste godine, vrijeme je da to učinite odmah.

Izbori (Hak se wui), r. Johnny To ('Vijest dana'), Hong Kong, 2005., 85'
u. Simon Yam, Tony Leung Ka Fai, Louis Koo
Došlo je vrijeme da članovi najstarije hongkonške trijade Wo Shing izaberu svog novog predsjednika. Tada započinje borba između dva najizglednija kandidata- Loka i Big D-ja. Pitanje je može li Wo Shing uspješno balansirati između starih tradicionalnih vrijednosti i modernog poslovnog svijeta 21. stoljeća. Nagrade: Venecija 2005.- Nominacija za Zlatnu palmu.
 
Gorkoslatki život (Dalkomhan insaeng), r. Kim Jee Woon, Južna Koreja, 2005., 120'
u. Jeong Min Hwang, Ku Jin, Hae Gon Kim
Hotelski menadžer Sunwoo je desna ruka mafijaša Kanga. No boss Kang ima jednu slabu točku: djevojku Heesoo. Sumnjajući u njezinu nevjeru Kang naredi Sunwoo-u da razriješi problem. Kad razotkrije Heesooinu prijevaru on ju nije u stanju ubiti. Kang je bijesan te naređuje Sunwoovo ubojstvo. Sam protiv cijele bande, Sunwoo će iskazati enormnu hrabrost. Film brutalne milosti koji priziva djela Briana De Palme i Martina Scorsese (Guardian)

Domaćin (Gwoemul), r. Joon-ho Bong, Južna Koreja, 2006., 119'
u. David Joseph Anselmo, Du-na Bae, Kang-ho Song
Pesimistični Gang –du je zaposlen u očevom kafiću. Njegova kći se jednog dana bijesna vrati iz škole. Ljutita je zbog posjeta svog pijanog ujaka Nam-ila koji je njezin skrbnik. U isto vrijeme grupa ljudi je fascinirana neidentificiranim objektom koji visi na mostu. Odjednom se ispostavi da je taj objekt krvožedna zvijer kojoj je na umu proždrijeti što više ljudskih žrtava.

Voda (Water), r. Deepa Mehta, Indija, 2005., 114'
u. Lisa Ray, Seema Biswas, Kulbhushan Kharbanda...
Smještena u 1930-te, vrijeme grčevite indijske borbe za neovisnost protiv britanske kolonijalne vlasti ova priča govori o grupi udovica koje svoj preostali život provode u hramu svetog grada Varanasija. Jedna mlada udovica želi pobjeći takvom restriktivnom životu pa kad se zaljubi u siromašnog zagovornika Mahatme Gandhija učinit će sve ne bi li ta ljubav usprkos preprekama uspjela.

Dobrodošli u Dongmakgol (Welcome to Dongmakgol), r. Kwang–Hyun Park, Južna Koreja, 2005., 133'
u. Jon Emm, Ha-kyun Shin, Jae-yeong Jeong
Krv, znoj i suze. Humorna drama o doživljajima korejskih dezertera , ranjenih američkih vojnika i jedne šašave djevojke u sasvim idiličnom korejskom seocetu čiji stanovnici baš i nisu svjesni ratne opasnosti. Idealna kombinacija crnohumorne zabave i nostalgije smještena u vihor korejskog rata, Variety.

Neustrašivi (Huo Yuan Jia), r. Ronny Yu (Prljavi poslovi), Kina, 2006., 111'
u. Jet Li
Fok Yuanija, sin velikog borilačkog majstora, sanja doseći očevu slavu. Uskoro će postati najveći borac u Kini, ali će ga arogancija i želja za pobjedom pod svaku cijenu dovesti do velike osobne tragedije. Za Foka se neće znati sve do trenutka kada će njegova zemlja biti ugrožena od stranih sila. Oko sebe će okupiti mlade borce i boriti se protiv izazivača iz cijelog svijeta. Ovaj put, ne za osobnu slavu, već samo u obranu časti vlastite domovine…

Okus čaja (Cha no aji)/NASLOVNA/, r. Katsuhito Ishii, Japan, 2004., 143'
u. Maya Banno, Takahiro Sato, Tadanobu Asano...
Psihodelična verzija obiteljskih drama Yasujiroa Ozua, iliti potpuno disfunkcionalna obitelj u kojoj svaki član ima svoj veeliki projekt. Neobična japanska obitelj Haruno živi u seoskoj perfekturi. Dok je muž zaposlen u uredu, majka, netipična kućanica, radi na kućnom projektu animiranog filma. U posjet im stiže ujak Ayano (Tadanobu Asano, iliti Miikeov 'Ichi the Killer'), ne bi li se oporavio od stresnog života u Tokiju. Kćer je pak opsjednuta gigantskom verzijom same sebe koja ju posvuda prati.

Komentari

Nema komentara.