1. norveška Zlatna palma otvorila 4. ZFF - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      1. norveška Zlatna palma otvorila 4. ZFF

1. norveška Zlatna palma otvorila 4. ZFF

'Sniffer' je otvorio festival, no ostalo je još 80ak filmova s 4. Zagreb Film Festivala koji se mogu pogledati u kinu SC, VIP kinu &td i kinu Europa.

i.a. 17.10.2006 0 komentara

1. norveška Zlatna palma otvorila 4. ZFF

Šestan Srećko u kežuel izdanju bilo je sve što se od politikantske vrste mogli zamijetiti na svečanosti otvorenja 4. Zagreb Film Festivala. Direktor T. Matić i producent Hrvoje Laurenta su se na pozornici kina SC snalazili pomalo sami, a pomalo uz pomoć novog simultanog prevoditelja koji je već nakon prve večeri na dobrom putu da zamijeni legendarnog Duška čija je simultanka svake godine bila posebna festivalska tema.

Treba li tražiti krivce 'silenziu' gradskih glavešina u akciji Daj mi kino!, ne znamo, no da su se primirili otkad ista traje – bogme i jesu. No, za to vrijeme peticijiu ZA kino Europa potpisalo je više od 10 000 građana i građanki, a ekipa od jedanaestak domaćih filmskih autora polako štanca svoje kratke kino-memorije koje možete pogledati i skinuti na službenom akcionom sajtu – www.dajmikino.org.

Zaključno sa današnjim datumom na istoj se adresi nalaze filmići Simona B. Naratha, Dražena Žarkovića i Ivana Faktora. Zgotovljen je i film Antonia Nuića, člana žirija i pulena direktora festivala, kojeg smo vidjeli i sinoć za vrijeme pozdravnih govorancija. Čekaju se još kratkiši Zvonimira Jurića, Zdravka Mustaća, Tomislava Rukavine, Bruna Ankovića, Andreja Korovljeva, Davora Šarića i jedine žene među njima - Dane Budisavljević.

*Prvo novinarsko druženje. Slijeva: Boris T. matć, direktor, Denie Pentecost (redateljica, 'Nešto seksi'), Danny Schlesinger (glumac, 'Sniffer'), Bernd Buder selektor Bunkera i Septico, voditelj / foto by Nina Ðurđević

Službeni natjecateljski program zarolao se sa dobitnikom prve norveške Zlatne palme – ‘Snifferom’ Bobbiea Peersa, kratkim filmom o debeljuškastom čiki koji je smogao snagu, odbacio sve životne okove i – poletio… Dugometražnu igranu konkurenciju načela je ‘GospođicaAndree Štake s Mirjanom Karanović, Ljubicom Jović i Marijom Škaričić u glavnim ulogama Srpkinje, Hrvatice i Bosanke čije se sudbine ispreleću u kuhinji jednog švicarskog restorana. Film je podijelio publiku čije su se reakcije kretale od suza (kaže moja kolegica da se nakon ‘Grbavice’, a evo sad i ‘Gospođice’ polako pa i boji ‘sevdalinka-rediteljki’), do ravnodušnosti (‘korektno odglumljeno, loše režirano’ komentirala je anonimna gledateljica nakom projekcije).

Kratki intervju s dobitnicom Srca Sarajeva za ulogu Bosanke oboljele od leukemije, Marijom Škaričić, obavili smo tik pred premijeru, pročitajte ga ovdje.

U drugom je bloku konkurencije prikazan kratki australski film ‘Nešto seksi’ redateljice Denie Pentecost i danska ljubavna priča žderačice muškaraca i susjede joj transseksualke – ‘Sapunica’ redateljice Pernille Fischer Christensen koja je ove godine za isti dobila prestižnoga Srebrnoga medvjeda.

Današnji festivalski dan već se dobrano zahuktao s ranojutarnjim projekcijama ‘najgnjusnijeg europskog filma’, madžarske ‘Taxidermie’ koju možete pogledati i večeras u primetimeu u 21.00 sat. Projekcijom ‘Plastičnog Isusa’ starta Bunker, program zabranjivanih filmova, malo kino &td-a zasigurno će biti malo za sve koji će htjeti pogledati debitantski film Pedra AlmodovaraPepi, Luci, Bom’ ili pak prvi film iz programa Kockice crno – bijeli ‘Hajde dan… prođi..Matije Klukovića kojem se zbog iznimno teških uvjeta u kojima je nastajao tepa da je prvi domaći nezavisni film.

Komentari

Nema komentara.