Surfanje na snijegu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Surfanje na snijegu

Surfanje na snijegu

Ovogodišnji je Sundance, povodom 20-te jubilarne godišnjice, započeo na posve neuobičajen način.

16.01.2004 0 komentara

Surfanje na snijegu

Svečano otvorenje festivala ove je godine prvi put priređeno u Park Cityu. Dosada su sve prve projekcije održavane u Salt Lake Cityu, koji je pedesetak kilometara udaljen od tog skijaškog gradića u Utahu.

Mnogo značajniji novitet od mijenjanja lokacije je otvaranje festivala dokumentarnim filmom. Tu je čast imao film 'Riding Giants', za kojeg je Robert Redford (jedan od osnivača festivala) rekao da predstavlja duh nezavisnog filmaštva.

Više o samom filmu možete pronaći u rubrici dokumentarnog filma na našem siteu. Na Sundanceu debitira veći broj dokumentaraca nego na bilo kojem drugom festivalu, a ove ih se godine prikazuje više nego bilo koje prethodne.

Kontroverza koja je izašla na vidjelo odmah prvog dana festivala, vezana je uz njegovu komercijalnu isplativost. Ovo veliko predstavljanje nezavisnih filmskih produkcija upravo zbog svoje veličine privlači mnoštvo velikih kompanija koje za vrijeme festivala prezentiraju svoje proizvode.

Činjenica je da su organizatori popustili pod velikim pritiskom oglašivača i ne selektivno dozvolili da se na festivalu promovira sve i svašta. Najbizarniji primjer je tvrtka koja će reklamirati donje rublje od kašmira. Financijsko profitiranje je neupitno, no ovakvim postupcima Sundanceu se umanjuje ozbiljnost i kredibilitet koji svaki istinski, veliki događaj jednostavno mora imati.

Komentari

Nema komentara.