Queer sport u Tuškancu! Bez kapi znoja! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Queer sport u Tuškancu! Bez kapi znoja!

Queer sport u Tuškancu! Bez kapi znoja!

Tuškanovački vikend 23. i 24. lipnja rezerviran je za program Queer subota petkom (i subotom) i nekoliko hvalevrijednih filmskih premijera.

filmski.net 19.06.2006 0 komentara

Queer sport u Tuškancu! Bez kapi znoja!

U jeku Svjetskog nogometnog prvenstva i održavanja regionalnog Gay Pridea u Zagrebu, Queer Zagreb nije imao izbora doli selektirati za mjesec lipanj filmove koji govore o queer sportu. Čini se da je sport također jedna od posljednjih utvrda heteronormativnosti u koju tako teško i sporo prodiru queer sportaši i sportašice. Upravo iz tog razloga čitav LGBTQ pokret radije je odlučio stvoriti paralelne Gay Games nego li pokušati poqueeriti Olympic Games. Tako je i danas u svijetu malo deklariranih LGBTQ sportaša i sportašica.

Ohrabreni sportskim queer inicijativama koje postaju sve značajnije u Hrvatskoj kao što su lezbijski nogomet i okupljanja gej sportaša, za mjesec lipanj donosimo vam tri izvanredna filma koja progovaraju o queer sportu unutar rukomenta, boksa i veslanja.

I dok navodno heteroseksualni hrvatski nogometni reprezentativci i dalje uživaju u mokrim zagrljajima nakon (ne)postignutih golova, mi vas pozivamo da se uoči i nakon Gay Pridea u Zagrebu zavalite u (klimatizirano!) kino Tuškanac i bez znoja odgledate tri veličanstvena filma koji se premijerno prikazuju u Zagrebu.

Ulaz na filmove je besplatan!

PETAK 23.06.

18.00 Raballder, r. Kenneth Elvebakk, 52', Norveška, 2006.
Ovaj dokumentarni film svoju je premijeru doživio prije samo dva mjeseca, te se ovom prilikom prvi pu prikazuje izvan Norveške. Redatelj prati rukometni gej klub koji se ravnopravno natječe unutar Norveške rukometne lige.
19.00 Beautiful Boxer (Prekrasan boksač), r. Ekachai Uekrongtham, 114', Tajland, 2005. / NASLOVNA
Snimljen prema istinitoj priči o uspjehu tajlandske transrodne boksačice Nong Toom, koja je morala pobijediti u čitavom nizu boksačkih borbi kako bi javnosti dokazala da transrodnost nije prepreka za biti šampion(k)om. Nong Toom je i danas najpoznatija ikona tajlandskog boksa. Ovaj je film obišao preko pedeset gej i lezbijskih festivala diljem svijeta.
21.00 Sommersturm (Ljetna oluja), r. Marko Kreuzpaintner, 98', Njemačka, 2004.
Ova predivna romantična komedija bila je apsolutni megahit na blagajnama europskih kina. Gej veslači, koji odlaze na natjecanje s takozvanim 'hetero' veslačima, prolaze kroz čitav niz urnebesnih situacija, ali i romantičnih trenutaka. Iako snimljen 2004. godine, ovaj film dosad još niste mogli vidjeti u Hrvatskoj, a ovom pretpremijerom Queer Zagreb najavljuje i njegovu skoru (kino?) distribuciju po Hrvatskoj.

SUBOTA, 24.06.

19.00 Raballder, r. Kenneth Elvebakk, 52', Norveška, 2006.
REPRIZA OD PETKA
20.00 Beautiful Boxer (Prekrasan boksač), r. Ekachai Uekrongtham, 114', Tajland, 2005.
REPRIZA OD SUBOTE

queerzagreb.org

Komentari

Nema komentara.