Što je na Cannesu hot!, a što not! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Što je na Cannesu hot!, a što not!

Što je na Cannesu hot!, a što not!

Andrea Arnold, Pedro Almodovar i Nuri Bilge Ceylan dobili su zeleno svijetlo, R. Kelly i Linklater crveno. Izvještaj s polovice Cannesa.

p.h. 22.05.2006 0 komentara

Što je na Cannesu hot!, a što not!

59. Festival De Cannes se, kao što znate, već dobrano zahuktao, a prva četiri dana izbacila su i poneke favorite, ali i razvikane promašaje. Evo što smo uspjeli sakupiti švrljajući po komentarima:

Kontroverzni 'Da Vincijev Kod' Rona Howarda otvorio je Cannes. Kritike su film o harvardskom simbologu Robertu Langdonu (Tom Hanks) i njegovoj suradnji s policijskom kriptografkinjom Sophie Neveu (Audrey Tautou) dočekale na nož zbog sterilnih karaktera, plitke radnje i patetičnih dijaloga, ali već u startu s vikend žetvom od 224 milijuna $ u kinima diljem svijeta jasno je da ukus kritike više nije indikator tržišne isplativosti filma. Posljednja u nizu tužbi koju će filmski 'Da Vinci' stožer zaprimiti na svoju adresu je ona društva američke Organizacije za Albinizam i Hipopigmentaciju, koje se našlo uvrijeđeno zbog lošeg prikaza albino dijela populacije (u liku zlog redovnika Silasa kojeg glumi Paul Bettany).

'Paris je t'aime', redateljski omnibus u počast francuskoj prijestolnici, koji smo višestruko najavljivali, a koji je na Cannesu prikazan u sklopu off programa Un Certain Regard druge canneske večeri, sudeći prema kritikama ispao je dosta dobar. Najviše pohvala izvukla su braća Coen i Steve Buscemi u epizodi s pariškom podzemnom željeznicom, ali i Wes Craven i Alexander Payne su briljirali u svojim segmentima.

The Wind That Shakes the Barley, Ken Loach

Socijalno osviješteni i lijevo orijentirani filmski veteran Ken Loach se predstavio dramom 'The Wind That Shakes the Barley' radnja koje je smještena u 1919., razdoblje irskog rata za nezavisnost. Mladom liječniku Damienu (Cillian Murphy) je dosta ponižavanja Iraca od strane Britanaca, pa odustaje od karijere u Londonu i pridružuje se republikanskoj gerili. Loach je napravio kvalitetan film, ali nije visoko na listi kritičarskih favorita. Na stranicama Jutarnjeg lista J. Pavičić ga naziva 'irskom Dugom mračnom noći', pa dalje kvalitativno prosudite sami...

Kritika i publika dosta su dobro prihvatile Almodovarovu gorko-slatku komediju 'Volver' o tri generacije žena, prikazanu u petkaškoj natjecateljskoj sekciji, a zanimljivost je i obnovljeno prijateljstvo El Directora s njegovom dugogodišnjom glumicom Carmen Maurom s kojom je donedavno imao zaleđene odnose. Film kojim se Almodovar vratio u Cannes u velikom stilu, prati zavrzlame oko Raimunde (Penelope Cruz) majke tinjejdžerke koja je udata za nezaposlenog radnika i njene sestre, frizerke Sole (Lola Duenas). Duh njihove umrle majke (Carmen Maura) ima nekih 'neraščišćenih' računa na ovom svijetu, pa se obraća kćerima, prvo Sole, a zatim i Raimundi...

'Fast Food Nation', dugometražni dokumentarističko-igrani mišung Roberta Linklatera prati Dona Hendersona (Greg Kinnear), korporativnog direktora imaginarnog fast food lanca Mickey's Fast Food koji se nalazi pred velikim problemom – netko ubacuje zaraženo meso u najprodavaniji hamburger... Henderson u potrazi za trovačem radi turneju po tamnijoj strani američke fast food polutke. Unatoč generalno lošim kritikama, 'Fast Food Nation' ima relativno dobru prođu na velikom canneskom marketu.

Red Road, Andrea Arnold

Subotu su obilježile žene. I to ponajprije debitantski dugometražni uradak Andree Arnold čiji je kratki film 'Wasp' 2005. dobio Oscara u Kategoriji kratkog filma. Arnold je canneske kritičare osvojila svojim škotsko-danskim filmom 'Red Road' koji je nastao u sklopu Lars Von Trierova projekta Zentropa (3 redatelja, 3 indie filma sa 6 zadanih karaktera koje glume isti glumci). Radnja izgleda ovako: Jackie (hvaljena Kate Dickie) je policajka koja radi na sustavu gradskih nadzornih kamera. Kad na monitoru ugleda čovjeka koji joj je prije šest godina autom pregazio muža i dijete, počne ga pratiti, a bivši robijaš je, ne znajući da se radi o ženi kojoj je 'sredio' život, krene zavoditi. Drugi film, 'Selon Charlie' francuske redateljice Nicole Garcia, koji prati sudbine sedmorice prilično muškaraca zatočenih u zabitom selu kod kritičara nije dobro prošao.

'Climates' turskog redatelja Nuri Bilge Ceylana, koji je na Cannesu već nagrađen 2003. za film 'Distant' prikazan je u nedjeljnom bloku. Priča prati sredovječnog arheologa Isu (glumi ga sam Nuri Bilge Ceylan) koji zatraži razvod od supruge Bahar (Ebru Ceylan), ali ubrzo shvaća da je pogriješio te je moli za oprost. Uz 'Climates', u nedjeljnom je bloku prikazan i antiutopijski spektakl 'Southland Tales' Richarda Kellya ('Donnie Darko') sa Sarah Michelle Gellar i Justinom Timberlakeom. Kellyeva priča je smještena u 2008, Los Angeles se nalazi pred socijalnom, ekonomskom i ekološkom katastrofom. Film prati tri dana u životu akcijske zvijezde, policajca i porno dive. Film je dosta loše ocijenjen. Kritičari Kellyu zamjeraju početničku nemuštost koja se očituje u kompliciranom sižeju i prevelikoj dužini.

Ukoliko želite saznati više, posjetite službene stranice Cannesa ili domaću dubinsku analizu na stranicama Jutarnjeg lista.

Komentari

Nema komentara.