Queer subote petkom (i subotom), Pasolini - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Queer subote petkom (i subotom), Pasolini

Queer subote petkom (i subotom), Pasolini

Retrospektivu filmova Piera Paola Pasolinija je za Queer Zagreb načinio Željko Luketić, filmski kritičar i urednik na radiju 101. Kino Tuškanac, projekcije besplatne!

filmski.net 20.03.2006 0 komentara

Queer subote petkom (i subotom), Pasolini

Queer Zagreb svoj program filmskih projekcija Queer subote petkom (i subotom) u kinu Tuškanac u ožujku nastavlja retrospektivom filmova Piera Paola Pasolinija u izboru Željka Luketića, filmskog kritičara Radija 101. U tipičnim retrospektivama, najčešće se pokazuje Pasolinijeva početna i srednja faza, no gotovo nikad ne ona posljednja i najobilatija prijeporima i kontrastima. Queer Zagreb, međutim, predstavlja filmove upravo iz te faze.

Počevši od 1971. pa sve do 1975. godine, Pasolini je svojoj publici priredio netipičan odnos tema: u tri filma (Decameron, Canterburyjske priče i Tisuću i jedna noć), koji su kasnije nazvani 'Trilogijom života', slavio je ljubav, život i slobodnu seksualnost, da bi u završnom iznio mračnu, smrću opsjednutu i De Sadeom inspiriranu priču o fašizmu. Saló – 120 dana Sodome (1975, naslovna), godinama je u mnogim zemljama bio zabranjen, a neupućeni u Pasolinijevu estetiku drže ga 'najbolesnijim filmom ikad snimljenim'. Za razumijevanje opreka Pasolinijevog rada najbolja je prilika ova četiri filma gledati u jednom vikendu kao ultimativni Pasolinijev kontrast veselja i tuge, života i smrti, slobode i fašizma, vjere i ateizma.

Dekameron

PETAK 24.03.2006.

17.00 Pier Paolo Pasolini: Decameron
19.00 Promocija zbornika Trasgresija roda: Spolna/rodna ravnopravnost
Paula Cronan & Juliana Snaper: Whitey Tighties II
Liss Platt: Long Time Coming
Pier Paolo Pasolini: Saló – 120 dana Sodome
21.00 Pier Paolo Pasolini: Canterburyjske priče

SUBOTA 25.03.2006.

17.00 Pier Paolo Pasolini: Decameron
19.00 Pier Paolo Pasolini: Canterburyjske priče
21.00 Pier Paolo Pasolini: Tisuću i jedna noć

ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE....

‘Film je identičan životu, jer svi mi imamo nevidljivu kameru koja nas prati od trenutka rođenja pa do smrti. U toj stvarnosti, film je jedna duga, neprekinuta scena. Smrt joj daje značenje, smrt je čin montaže’.

Ovako je govorio Pier Paolo Pasolini, najkonontroverziji talijanski redatelj, pjesnik, filozof i dramatičar, redovito opsjednut smrću, erosom i religijom. Naoko nespojive teme, već su bile prisutne u prvom romanu kojega je objavio ‘Ragazzi di Vita’ (1955), gdje se bavi mračnim podzemljem muških prostitutki i lopova. Optužbe talijanske javnosti za opscen sadržaj bile su samo početak ‘slučaja Pasolini’, koji je u daljnjim radovima, bilo pisanim bilo filmskim, učvrstio svoj umjetnički status provocirajući tabue i zabranjene teme. ‘Accattone’ (1961) filmski nastavlja opsesiju rimskim polusvijetom i podzemljem, u ‘Teoremi’ (1968) opisuje seksualni konflikt buržujske obitelji, ‘Edipo re’ (1967) dramatizira u psihologiji poznat Edipov kompleks, dok se ‘Evanđeljem po Mateju’ (1965) uspijeva, na opće čuđenje, svidjeti i službenoj Crkvi.

Canterburyjske priče

U opusu od 26 filmova upravo su Pasolinijeva mjesta sukoba najzanimljivija. Potpisujući svoj osoban oblik neorealizma, s minimalnim redateljskim intervencijama i gotovo kazališnom režijom, ovaj je umjetnik osobno bio razdiran s nekoliko unutarnjih demona: samoproglašeni politički marksist i komunist liberalne inklinacije teško je u tu osobnost smještao u svoje katoličke stavove. Iako od Crkve prozivan ateistom, Pasolini se mučio spajanjem ideje komunizma i religije, jer su obje strane isključivale jedna drugu.

Drugi, još veći Pasolinijev kompleks bila je njegova homoseksualnost i pokušaj da je uvede pod svoj svjetonazor moralnosti, a potom i pod credo ‘nevjernika koji žudi za vjerom’. Kako i biva u umjetnosti, muka, očaj i tuga inspirirali su cijenjena, nagrađivana djela i priznate klasike talijanske kinematografije, dok je umjetnik sam pokušavao živjeti s vlastitim demonima. Tabloidi su bilježili njegove izjave o ćudoređu da bi zatim izvještavali o činjenici da je s mnogim muškim glumcima na snimanju spavao ili imao kratke veze. Govorio je o pravom Isusu, a noćima odlazio u rimske četvrti tražeći brzi seks.

Jedna takva noćna seansa koštala ga je života: 2. studenog 1975., ubijen je na plaži u Ostiji, pokraj Rima. 17-godišnji mladić tvrdio je kako je Pasolini od njega tražio seksualne usluge, te ga je zato napao i umorio. Prošle godine, Pino Pelosi, Pasolinijev umoritelj, povukao je svoje priznanje i promijenio priču; sada tvrdi da su redatelja ubila tri ucjenitelja, te da sve ima veze s mafijom. Rimska policija ponovno je otvorila slučaj, no sud ga je opet zatvorio zbog nedovoljnog broja dokaza.

Tisuću i jedna noć

Misterij smrti Pasolinija, međutim, samo dodaje trajnoj zanimljivosti ovog autora. U tipičnim retrospektivama, najčešće se pokazuje njegova početna i srednja faza, no gotovo nikad ne ona posljednja i najobilatija prijeporima i kontrastima. Počevši od 1971. pa sve do 1975. godine, Pasolini je svojoj publici priredio netipičan odnos tema: u tri filma, koji su kasnije nazvani ‘Trilogijom života’, slavio je ljubav, život i slobodnu seksualnost, da bi u završnom, iznio mračnu, smrću opsjednutu i De Sadeom inspiriranu priču o fašizmu. ‘Saló - 120 dana Sodome’ (1975), godinama je u mnogim zemljama bio zabranjen, a neupućeni u Pasolinijevu estetiku drže ga ‘najbolesnijim filmom ikad snimljenim’. Za razumijevanje opreka Pasolinijevog rada najbolja je prilika ova četiri filma gledati u jednom vikendu, kao ultimativni Pasolinijev kontrast veselja i tuge, života i smrti, slobode i fašizma, vjere i ateizma.

'Decameron' (1971), prvi dio ‘Trilogije života’, adaptacija je deset epizoda iz slavnog Boccacciovog romana. Pasolini ovdje izvodi veselu satiru na račun Crkve i nemorala, te uvodi neobično veliku mjeru liberalizma i opuštenosti. Brojne scene seksa i golotinje tretira kao dio narodnog folklora i zabave, a nastupa i u ulozi slikara Giotta.

Pier Paolo Pasolini

'Canterburyjske priče' (1972), drugi dio ‘Trilogije života’. Ovaj put predložak je Chaucerov istoimeni roman, iz kojega Pasolini opet izvači humor, seks i prostačke šale, koncentrirajući se na na ‘neiskvaren svijet koji ne mari za materijalno i ne uvažava proklamirani religijski moral’. Književna kritika zaključila je za ovu adaptaciju ‘kako se od njene raskalašenosti Chaucer sada zasigurno okreće u grobu’.

'Tisuću i jedna noć' (1974), završni dio trilogije, za koju je Pasolini istaknuo kako ga opisuje najbolje. Seks je i dalje primarni poveznik mozaične strukture ovih priča, sastavljenih prema drevnoj erotskoj primopredaji. Komično je zamijenjeno fantastičnim, iako to nije spriječilo cenzore da interveniraju, a neke erotske magazine da ga proglase soft-pornografijom.

'Saló - 120 dana Sodome' (1975). Posljednji i najkontroverzniji Pasolonijev film, nastao kombinacijom Dantea i De Sadea kao tri kruga ‘manija, govna i smrti’. Zbog scena koprofagije (za koje Pasolini kaže da su komentar na konzumerizam!) ‘Saló’ je u brojnim zemljama bio zabranjen i nedostupan u video izdanju, dok su u Americi čak i izložene fotografije iz filma dovele jednome muzeju zabranu izložbe. U priči o 9 mladića i djevojaka koje fašistički moćnici zatvore na 120 dana seksualne, mentalne i fizičke torture, redatelj je ispisao svoj nekrolog, najavljujući poznanicima svoju skoru smrt i ubojstvo. ‘Saló’ je i danas posebno zahtjevan film koji nema premca u suvremenoj umjetnosti. Slika o Pasoliniju kao čovjeku tragičnog razdora, ovim naslovom postaje potpuna.

Željko Luketić

Komentari

Nema komentara.