FEST 2006 - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      FEST 2006

FEST 2006

U petak, 24 februara, biće otvoren 34. FEST, najveća filmska smotra u SCG. Festival pod sloganom FEST Forward otvara Jim Jarmuschev Broken Flowers.

filmski.net 23.02.2006 0 komentara

FEST 2006

Kao i svake godine, svi željno iščekujemo taj FEST. Prestajemo izlaziti jedno dve nedelje ranije, žudno buljimo u papire i razne informativne brošure i sajtove, ne bismo li odgonetnuli šta to ne smemo propustiti ove godine, da ne ispadnemo neuki i glupi u danima postfestivalskog analiziranja. No, ovogodišnji program bi se u tom smislu mogao okarakterisati kao jedan od perspektivnijih.

Jedan od razloga neubičajeno kvalitetne programske šeme su otkazivanja festivala autorskog i francuskog filma, čiji su se puleni stoga slili u fond ovogodišnjeg FEST-a. Drugi razlog je izuzetna produktivnost autora popularnih na ovim prostorima. Kao najinteresantnije projekcije se izdvajaju filmovi Broken Flowers Jima Jarmuscha sa Billom Murrayem u glavnoj ulozi i Wendersov Don't Come Knocking, u kome Sam Shepard glumi bivšeg junaka vesterna ogrezlog u drogu, razvrat i alkohol koji kreće u potragu za svojim izgubljenim potomcima.

Must see su i Manderlay Larsa Von Triera, nastavak USA trilogije u stilu Dogvillea, koji se bavi temom ropstva; Stephen Frearsov Mrs. Henderson Presents, o ekscentričnoj udovici koja otvara vodvilj sa potpuno nagim showgerlama koje postaje pravi hit među hiljadama vojnika. Sam Mendes, režiser filmova American Beauty i Road to Perdition nastavlja svoju tradiciju kritike američkog društva u filmu Jarhead, o besmislu kroz koji prolaze američki vojnici u Iraku 1990. Kao film iznenađenja biće prikazan Crash Paula Haggisa, nelinearno vođeni triler sa Sandrom Bulock i Matom Dillonom u glavnim ulogama.

Tradicionalno, i distributerska čeda, poput Brokeback Mountaina Anga Leea, o politički korektnim gay kaubojima iz srca Amerike, dobiće svoje termine. Takođe tradicionalno, uočljivo je potpuno zanemarivanje američke indie produkcije, te ni ove godine neće biti prikazani filmovi sa Sundance festivala. Što se evropskih koprodukcija tiče, trebalo bi pogledati novi film bosanskog reditelja Danisa Tanovića L'Enfer, kompleksnu dramu snimljenu na tekst preminulog Krzysztofa Kieslowskog, kao nastavak trilogije započete filmom Heaven. A od filmova sa prostora Balkana, svu pažnju je privuklo ostvarenje Mlad i zdrav kao ruža / naslovna /, film Jovana Jovanovića iz 1971. godine, koji je posle samo jedne projekcije na Festivalu u Puli zabranjen, te mu je ovo premijera u Srbiji. Film, navodno, ima sve pop atribute: kriminal, drogu, tajnu policiju, golotinju i funky košulje. Dragan Nikolić glumi mladog kriminalca koji postaje mafijaški bos. Must see! Hrvati će se predstaviti s dvije komedije; Sviličićevom 'Oprosti za kung fu' i Hribarovom 'Što je muškarac bez brkova?'

Sve u svemu, moramo se lepo umiti, opremiti sendvičima i sokićima, da se ne bismo na svečanom otvaranju unervozili pred cvetajućom političkom ekstravagancijom: Emir Kusturica jednoglasnom odlukom saveta otvara FEST! Pulenčići i miljenici raznih režima mogu paradirati kud god im je drago, nije FEST uopšte neki skup značajnih ljudi, to su samo filmovi, u velikoj količini, bez reda i reprize. Zato se svi toliko i cimamo sa dešifrovanjem tog ukletog programa, jer nema ništa gore od onog: 'Jao, ti nisi gledala onaj kirgistanski dokumentarac o deci koja od limenki prave dental floss? Pa to je najbolji film na festivalu.'

Ana Dunjić

Komentari

Nema komentara.