Queer subote petkom (i subotom), Derek Jarman - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Queer subote petkom (i subotom), Derek Jarman

Queer subote petkom (i subotom), Derek Jarman

Ukoliko ste propustili poneki biser velikoga Dereka Jarmana, evo prilike da to nadiknadite. Pravac Tuškanac, projekcije su besplatne!

filmski.net 16.02.2006 0 komentara

Queer subote petkom (i subotom), Derek Jarman

Program Queer subota petkom (i subotom) u veljači je posvećen filmovima klasika britanske queer kinematografije Dereku Jarmanu (1942–1994). Jarmanovi filmovi, svaki na svoj način, propituju stvarnost posljednjih desetljeća 20. stoljeća iz queer vizure, pri čemu autor bez ikakvih ograda uvijek iznova iznosi svoje nerijetko radikalne aktivističke i/ili političke stavove.

Jarman stvara vlastiti poetsko-aktivistički svijet, obilježen prepoznatljivom vizualnošću, a kao polazište često uzima klasike svjetske književnosti (Shakespeareovu Oluju ili Edwarda II Christophera Marlowea), ili slobodno interpretirane biografije povijesnih queer ikona (Sebastian, Caravaggio, Wittgenstein). Koncem 1986. godine Jarman saznaje da je HIV-pozitivan, a preostalih osam godina života često javno istupa kao jedan od predvodnika borbe za prava oboljelih od AIDS-a. Promišljanja o životu s AIDS-om na najbolji su način prikazana u njegovom posljednjem filmu Blue.

PROGRAM
Kino Tuškanac – petak, 17. veljače i subota, 18. veljače 2006.

17.00 SEBASTIAN (1976)
Prvi cjelovečernji film Dereka Jarmana parafraza je legende o svetom Sebastijanu, koja je isprva šokirala kritiku, ali i oduševila publiku svojom izravnom, ali i naglašeno poetiziranom homoerotskom vizualnošću. Dodatnu poetičnost filmu daje i činjenica da su svi dijalozi snimljeni na latinskom jeziku.

19.00 EDWARD II (1991) / naslovna
Snimljen točno četiri stoljeća nakon praizvedbe istoimene drame Christophera Marlowea, koja je poslužila kao osnova za scenarij, Edward II reinterpretira dramu o zabranjenoj ljubavi na engleskom dvoru početkom 13. stoljeća. Te političke konflikte Jarman preslikava na političku situaciju u Engleskoj svog vremena, uz nekoliko osobito učinkovitih 'anakronizama', poput pojavljivanja aktivista britanske skupine Act Up! ili nastupa Annie Lennox, koja pjeva Ev'ry Time We Say Goodbye Colea Portera.

21.00 BLUE (1993)
Posljednji Jarmanov film njegov je svojevrsni povratak eksperimentalnom filmu, kojim se bavio na početku svoje karijere. Eksperiment je ovdje doveden do krajnosti – vizualni segment sastoji se isključivo od projiciranja modre boje na filmsko platno dok soundtrack donosi kolaž autorovih beskompromisnih, ali nerijetko i iznenađujuće duhovitih autobiografskih promišljanja života osobe koja boluje od AIDS-a.

Ulaz na sve projekcije je besplatan!

queerzagreb.org

Komentari

Nema komentara.