Pobjednica ZagrebDoxa na Sundanceu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Pobjednica ZagrebDoxa na Sundanceu

Pobjednica ZagrebDoxa na Sundanceu

Jasmila Žbanić, pobjednica u regionalnoj konkurenciji ZagrebDoxa 2005., na Sundanceu se našla s dugim igranim filmom 'Grbavica' vrlo intrigantne tematike.

filmski.net 30.11.2005 0 komentara

Pobjednica ZagrebDoxa na Sundanceu

Jasmila Žbanić bosanskohercegovačka je mlada redateljica koja je s dokumentarcem izuzetno emotivnog karaktera, 'Slike s ugla', odnijela Veliki pečat u Regionalnoj konkurenciji prvoga ZagrebDoxa, a s dugometražnim igranim prvijencem, 'Grbavica', primljena je u konkurenciju najpoznatijeg i izuzetno moćnog festivala nezavisnog filma u američkom Sundanceu.

'Grbavica' obrađuje vrlo delikatnu temu djece, živih posljedica silovanja za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, pa tako u filmu pratimo samohranu majku Esmu, glumi je Mirjana Karanović, koja živi u Sarajevu s jednogodišnjom kćerkom Sarom (Luna Mijović). Trud da joj obezbijedi što bezbrižnije djetinjstvo i normalan život skriva jednu strašnu činjenicu – Sara je ustvari posljedica ratnog silovanja, što se otkrije u trenutku kada pri odlasku na školsku ekskurziju dozna da ne treba platiti troškove putovanja ukoliko pokaže potvrdu da joj je otac 'šehid', odnosno na listi osoba nestalih u ratu.

Ex-YU kombinacija glavnih uloga protegla se i na sporedne u kojima gledano šarenu ekipu: Kenana Ćatića, Leona Lučeva, Dejana Aćimovića, Emira Hadžihafizbegovića, Bogdana Diklića, Jasnu Žalicu, Semku Sokolović, Nadu Ðurevsku…, dok se za realizaciju brinu COOP 99 Ges.m.b.H iz Austrije, Noir Film iz Njemačke, Jadran film iz Hrvatske i Deblokada iz BiH. Nema druge nego priznati da je trend koprodukcija s bivšim YU republikama prestao biti samo trend, već se nametnuo kao vrlo pametan modus operandi malih kinematografija. Stara parola 'Zajedno smo jači!'.

Jasmila Žbanić rođena je Sarajka, ima tridest i jednu godinu, a u svoju dosadašnju, deset godina stvaranu filmografiju broji pet dokumentarnih filmova ('Autobiografija' (1995), 'Poslije poslije' (1997), 'Noć je. Mi svijetlimo' (1998), 'Crvene gumene čizme' (2000), 'Slike s ugla' (2004), tri kratka igrana ('Ljubav je…' (1998), 'Nazad&Naprijed' (2002), 'Izgubljeno-nađeno: Rođendan' (2005), te 'Grbavica' (2005).

Komentari

Nema komentara.