Transrodni Queer - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Transrodni Queer

Transrodni Queer

Nakon uspješno održanog festivala u rujnu, Queer Zagreb nastavlja svoj cjelogodišnji program 21. i 22. listopada u kinu Tuškanac.

filmski.net 18.10.2005 0 komentara

Transrodni Queer

Početkom mjeseca u Zagrebu je održana prva konferencija posvećena trans pitanjima nazvana Transgresija roda. Radi se o queeru vrlo bitnom segmentu programskog djelovanja što se može vidjeti i po dosadašnjem programu festivala u okviru kojeg smo prvi put u Hrvatskoj predstavili nastupe drag kingova te radionice iste teme. Također, naš filmski program bio je obilno popraćen filmovima koji propituju rodne i spolne granice – što biološki postavljene, što društveno uvjetovane.

Transrodnost je često lakmus na kojem se može odlično testirati vlastita tendencija prihvaćanja ili neprihvaćanja različitosti. Ukoliko se usuđujemo pretpostaviti da je gay i lezbijska tematika nadišla u javnosti onu prvotnu potrebu prepoznavanja kao patologizacije i skandala, trans i dalje ostaje u razini dubokog odbijanja makar početka razumijevanja.

Nažalost, to je itekako prisutno i unutar same gay i lezbijske populacije – jer konačno postoji netko gori. Trans osobe bivaju tako dvostruko marginalizirane i odbačene – od opće populacije i društva u kojem se poigravanje s idejama definicija rodnih osobitosti ili mogućnostima njegovog mijenjanja čini kao najveći faux pas te, naravno, od gay i lezbijske zajednice koja bi zbog svoje pozicije u tom istom društvu, kao, trebala biti osjetljivija na marginaliziranu intimu.

Listopadskim filmskim programom želimo produljiti konferencijom Transgresija roda začet veći interes za repozicioniranje trans tematike u javnosti. Sve je veća njihova prisutnost na festivalima posvećenim identitetima i seksualnostima u svijetu. Naša selekcija predstavlja lagani mix dokumentarnog i igranog filma koji će biti zanimljiv široj publici. Naime, vrlo informativni dokumentarni program zasigurno će odgovoriti na neka od najčešćih upita o temi. Igrani filmovi koje prikazujemo uključuju prošlogodišnjeg pobjednika Teddyja na Berlinaleu 'Wild Side' te film koji publiku ostavlja u transu 'Hedwig and the Angry Inch'.

*Wild Side, Sebastien Lifshitz

Ukoliko niste baš previše upoznati sa transgresijom roda, predlažem da za početak povedete rođaka ili rođakinju u kino i da se ondje u mraku igrate rodom.

PROGRAM (kino Tuškanac, Tuškanac 1)
petak 21.10. / 17:00
Gendernauts / režija: Monika Treut, Njemačka, 1999, 87'
Film koji je prije nekoliko godina slovio kao jedan od prvih filmova koji suvereno plove terminologijom i raznolikošću trans pojavnosti te na taj način također najbolje prezentiraju složenost trans identiteta. Gendernauti se zaista čine kao svemirski putnici u dubokom i neotkrivenom području ljudske seksualnosti koja je tako strogo povezana sa rodnim ulogama i njihovim definiranim granicama da je gotovo science fiction pokušati je osloboditi gravitacije u smjeru muško – žensko.

petak 21.10. / 19:00
Dupe od mramora / režija: Želimir Žilnik, Srbija i Crna Gora, 1995, 86 min
Ovaj film dobitnik je nagrade Teddy na Berlinaleu 1995 godine. Pravo remek dijelo o balkanskoj transrodnosti sa antiratnom porukom. Nikako propustiti!

petak 21.10. / 21:00
Wild Side / režija: Sebastien Lifshitz, Francuska, 2004, 93 min
Wild Side je prošle godine u Berlinu proglašen najboljim igranim filmom u queer kategoriji za Teddyja.Sylvie je 32 godišnja transsexualka i prostitutka. Svoja česta depresivna i suicidalna stanja ublažava plesom i izlascima.Jedne noći susreće Mikhaila, ilegalnog ruskog emigranta i dezertera iz Čečenije. Između njih se stvara obostrana privlačnost. Iako Sylvie već živi s Jamelom, 30. godišnjakom iz Sjeverne Afrike, u uzusu stvaranja izbora, ona se odlučuje na nešto posve nekonvencionalno – ne odabrati niti jednog partnera uz uvjet odbacivanja drugog već nastaviti u triu…Film pun odličnih dramskih momenata, seksa i lijepih tijela.

*Lola & Bilidikid, Kutlug Ataman

subota, 22. 10. 17:00
The Aggressives / režija: Daniel Peedle, SAD, 2005, 75 min
Daniel Peedle pratio je živote grupe crnih lezbijki iz New Yorka koje se zovu The Aggressives od 1999. godine. Radi se o vrlo dirljivom i neobičnom filmu koji kroz živote nekoliko djevojaka naglašava njihovo odbijanje kategoriziranja u granice tradicionalnog maskuliniteta i feminiteta.Film pokriva zaista značajan vremenski period u životu ovih mladih žena te stoga daje izuzetan uvid u stvarnost njujorške scene agresivki.

subota, 22. 10. 19:00
Lola & Bilidikid / Režija: Kutlug Ataman, Njemačka, 2003, 90 min
Murat je 17-godišnji gay Turčin koji živi u Berlinu i očajnički pokušava izaći iz svoje tradicionalne, homofobne imigrantske obitelji s kojom živi. Njegovi pokušaji bijegova i želja za prihvaćanjem dovode ga do enigmatske Lole, kraljice imigrantske queen scene. Murat ulazi u svijet cross-dressera, gay prostitucije, njemačke aristrokracije i mladih neo-nacista. Ovaj film snažno progovara o transfobiji, homofobiji i rasizmu sudarajući različite spolne, rodne, klasne i nacionalne identitete.

subota, 22. 10. 21:00
Hedwig and the Angry Inch / Režija: John Cameron Mitchell, SAD, 2001, 95' (naslovna)
Ovaj film govori o međunarodno ignoriranoj rock zvijezdi Hedwig i njenom potragom za slavom i ljubavi. Rođena kao dječak s imenom Hansel koji sanja o svojoj drugoj polovici, Hedwig se podvrgava operaciji promijene spola, kako bi se udala za Amerikanca i prešla na drugu stranu berliskog zida…

ulaznice u prodaji na blagajni kina Tuškanac 21. i 22. studenog od 16:30 – 21:00 sat. Cijena: 20 kuna po projekciji, 30kn dvije projekcije, 40 kn tri projekcije, 70 kn komplet.

queerzagreb

Komentari

Nema komentara.