Abel Ferrara 1,5 - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Abel Ferrara 1,5

Abel Ferrara 1,5

Rad njujorškog osobenjaka mora se jako voljeti da bi se progutalo i degutantno razočaravajuće ostvarenje poput 'New Rose Hotela'. Da li ga je 'Mary' vratila?

filmski.net 28.09.2005 0 komentara

Abel Ferrara 1,5

Svatko tko je pogledao 'New Rose Hotel' zna o čemu pišem. Reputaciju je, hvala nebesima, i malo inspiracije vratio već sljedećim filmom 'R’ Xmas' kojeg ćemo valjda jednoga dana, uz milost domaćih distributera, uspjeti i vidjeti.

Prvotna nevjerica i muk premijernih uzvanika koja je zavladala odmah nakon prvog prikazivanja filma 'Mary' redatelja Abela Ferrare na ovogodišnjem venecijanskom festivalu, odmah je bila prepoznata kao djelomičan povratak na pravi put nakon par razočaranja.

Priča o vjeri i iskupljenju u ovo cinično doba prati tri karaktera. Uvrnuti američki redatelj Tony Childress (Matthew Modine), upravo završava snimanje biblijske drame u Italiji naziva 'This Is My Blood' u kojoj i sam glumi Isusa, a Mariju Magdalenu europska diva Marie Palesi (Juliette Binoche). Marie se malo previše uživjela u ulogu Marije i proživljava neku vrstu duhovnog bogojavljanja pa kad je stiglo vrijeme da se pođe doma, ona odbija i odlazi na put u Jeruzalem.

Godinu dana kasnije, TV voditelj Ted Younger (Forest Whitaker) u svojoj emisiji koja se bavi povijesnim slijedom Isusova života, odgleda Childressov film i zamoli ga da u emisiji sudjeluju i on i Marie. Nakon male potrage uspiju je pronaći u Izraelu kako uživa u proživljavanju Marijina života kao ribarice i nije zainteresirana za zapadnjačke trendove…

Juliette Binoche kao Mary

Očito je uspjeh 'Mary' bio okidač koji je redatelja pokrenuo u daljnje akcije. Naime, kako bi se dobro utvrdio na poziciji vodećeg istočno-američkog kultnog filmaša, Abel si je za sljedeći projekt odabrao prequel svog najboljeg filma, 'Kralj New Yorka', i osigurao si i jednog mainstream glumca koji bi trebao pogurati film na blagajnama, Marka Wahlberga. Tako će Mark zaigrati mlađu verziju Christophera Walkena, a redatelj se obvezao prezentirati nam cijeli background karaktera kao i razlog zašto je bio u zatvoru prvi put. Sean Combs, ili Puff Diddy, ili Daddy, pobrinut će se za glazbu, a u filmu će se pojaviti i redateljeva novootkrivena muza Drea De Matteo (Obitelj Soprano) te Gretchen Mol.

Najavio je Abel još jedan film, koji se može protumačiti više kao osobni celuloidni obračun s američkom zapadnom stranom. Radi se o naslovu 'Coup D'Etat' kojega potpisuje redateljski, scenaristički i producentski, a govori o mladoj bivšoj nezavisnoj glumci koja ulazi u rat s major studijima da bi snimila svoj prvi film.

Jedina sigurna stvar u kojoj redatelj trenutno jeste jesu 'Go Go Tales', niskobudžetna screwball komedija o vlasniku manhatanskog plesnog kluba (Harvey Keitel) i njegovim plesačicama (Naomi Campbell, Eva Herzigova…). Bit će pravo osvježenje vidjeti kako se redatelj uspio odreći komorne komocije i podredio ju komediji s dvjema wanna-be manekenke-glumice. Valjda ga neće opet voda odnesti…

Komentari

Nema komentara.