Hwal iliti The Bow - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Hwal iliti The Bow

Hwal iliti The Bow

Kim Ki-duk je opet u svom elementu – romantičan, senzibilan, low budget freak potresnu nam emotivnu priču nudi s mrvom bizarnog sa seksipilom na vrhu.

m.n. 10.06.2005 0 komentara

Hwal iliti The Bow

Iako nam neki poseban razlog za lamentaciju o istočnjačkoj kinematografiji ili pak o njezinim izdancima nije potreban, ovaj put imamo povod. Naime, kako je Cannes bio krcat svakakvim naslovima, zgriješismo sebe i propustismo Kim Ki-dukov film 'Hwal' iliti 'The Bow' koji je bio prikazan u sklopu 'Un Certain Regard' selekcije. Iako smo vam već bacili pokoju mrvu o istom naslovu, ovaj vam put nudimo ponešto fotografija (užasno ih je teško naći!!!) pa čak i trailer (klik brzo!!!), a iscrpne informacije o filmu možete pročitati ovdje i sada!

Svemoćni luk u ruci starca

Daklem, 'The Bow' je rezultat kreativnog uzleta Kim Ki-duka za kojeg mirna srca možemo reći da je enfant terrible korejske kinematografije (ili je to bio na početku karijere). Naime, ovaj je uradak snimljen u vrlo kratkom, gotovo instant roku (govorimo o nepuna dva mjeseca), taman nakon što je etablirani redatelj snimio naslove 'Samaria' i '3-Iron'. Budući da ga je sklepao u vlastitoj produkcijskoj kući, film karakterizira minimalistički budžet i pristup – scena se svodi na otvoreno more i otrcani ribarski brod. Ki-duk ostaje vjeran već prepoznatljivom minimalističkom izričaju – tehnici koja ima jasne alegorije na nijemi film, te naraciji koja se koristi simbolima i arhetipovima.

Nježna Han Yeo-reum na ljuljačci - scena iz filma

Reuters navodi da glavna junakinja veći dio filma ne priča ništa, već se sva komunikacija odvija pogledima, gestama i govorom tijela. Ključni je sastojak filma već predstavljen u naslovu – luk je lajtmotiv i pokretač radnje tj. odnosa između tri protagonista. Na skromnom brodiću već desetak godina žive starac i djevojka, kojoj je netom 16 godina. Starac se kroz godinu dana, kad se djevojci ustabili menstrualni ciklus namjerava njome oženiti, dok mu luk služi da s obale tjera mladiće koje je privukla djevojčina nevinost i ljepota.

Osim za obranu mladice, uz pomoć luka starac može predviđati budućnost ili pak svirati neke magične i nježne melodije, spiritualne poput ostalih Ki-dukovih naslova. Nevolje za neobične sustanare započinju kada se djevojka zagleda u nekog mladića, te svog donedavnog zaštitnika počinje doživljavati kao sebičnog gospodara, kao nekoga tko ju je zatočio.

Ah te slatke azijske glumice

Osim snažne priče, Reutersovi kritičari snažnim adutom smatraju iskrenu izvedbu Starca (utjelovio ga je Hwan Yeon-Sung) te mlađahne Han Yeo-reum koja je Djevojci uspjela prenijeti znatiželju i naivnost djeteta. Svemu treba dodati konstantno prisutan seksepil mlade glumice (možete ga osjetiti već u traileru) koji je samo poveznica sa zovom puti koji je Ki-duk implementirao i u svoje ostale naslove.

S obzirom na činjenicu da je nakon takve senzibilno-romantične tematike klimaks neizbježan, nadamo se da ćemo ovog (ne)tipičnog azijanera vidjeti na nekom od domaćih festivala koji nam predstoje.

Komentari

Nema komentara.