SFRJQueer dio drugi - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      SFRJQueer dio drugi

SFRJQueer dio drugi

Nakon queer preispitivanja filmova s naših prostora kroz SFRJQ, curice i dječaci iz Queer Zagreb FMa ne dokoličare.

h.p. 10.03.2005 0 komentara

SFRJQueer dio drugi

Proljetni program 'Queer subota petkom (i subotom)', baš kao što smo već navikli, donosi zanimljiv niz filmova koje u pravilu (ako se vodimo distributerskim preferencama) nismo imali priliku pogledati. Da budemo posve realni: tako skoro niti nećemo. Mjesto je radnje već uobičajeno: kino Tuškanac, a kao posebnu zanimljivost izdvajamo film hrvatsko – srpske produkcije i režije Srđana Karanovića naslova 'Virdžina'. Sada već davne 1991. godine film je realiziran, a pred naše oči stiže s laganim kašnjenjem od četrnaest godina. Nakon projekcije u petak biti će priređena i ad hoc diskusija s redateljem Karanovićem i producentom Rajkom Grlićem

Cijena ulaznica je 20kn za pojedinačnu projekciju ili 50kn komplet ulaznica za sve projekcije. Karte koje prosvjetlijenje znače čekaju na blagajni kina Tuškanac na dane prikazivanja, a evo i kompletnog programa:

Kino Tuškanac, Tuškanac 1

PETAK 18. 03. 2005.

17.00 'Dorian Blues', r: Tennyson Bardwell, SAD, 2004, Beta, 88'
g: Michael McMillian, Lea Coco, Charles Fletcher, Mo Quigley, Austin Basis
Inspiriran stvarnom osobom, 'Dorian Blues' je prvi dugometražni film redatelja Tennysona Bardwella, koji je prikazan na festivalima diljem SAD-a gdje je mahom pokupio nagrade publike. Sigurni da će i zagrebačka publika prepoznati priču mladog Doriana i njegove obitelji kao jednu od onih nakon kojih je život jednostavno ljepši, a osmijeh se nameće sam od sebe, Queer Zagreb s ponosom predstavlja ovu komediju o odrastanju i definiciji gay stereotipa.

19.00 'Virdžina', r: Srđan Karanović, Jugoslavija, 1991, Beta, 101'
g: Slađana Bebić, Igor Bjelan, Nada Gačešić, Ina Gogalova
Film koji je preskočen u hrvatskoj distribuciji, ali je intenzivno bio prikazivan studentima antroplogije, ženskih studija, mirovnih studija, queer studija. Radi se o filmu nagrađenom Felixom koji govori o ekstremnom patrijarhatu u jednom selu na Balkanu gdje u slučaju nerođenja muških potomaka, žensko dijete se odgaja kao 'virdžina', odnosno kao muškarac koji će postati glava kuće. Dirljiva i autentična priča o ekstremima (i esktremitetima).

21.00 'The 24th Day', r: Tony Piccirillo, SAD, 2004, 35mm, 92'
g: James Marsden, Scott Speedman, Sofia Vergara
Ovaj je film započeo svoj život kao nagrađivana kazališna predstava u Los Angelesu s Noahom Wyleom u glavnoj ulozi. Autor drame, Tony Piccirillo, zatim je snimio svoj prvi film koji queerovci najavljuju u programu kao jedan od najznačajnijih i najnapetijih filmova o AIDS-u ikad snimljenih. Psihološki triler, uskladišten s tim etiketama u klasičnoj filmskoj terminologiji, ima najoriginalniji pristup temi side ikad prikazan u Hrvatskoj. Koristeći gotovo nevjerojatne obrate u priči, redatelj stvara napetost među likovima koja publiku drži u neizvjesnosti baš do posljednje minute!

23:00 'The Graffiti Artist', r: James Bolton, SAD, 2004, Beta, 80'
g: Ruben Bansie – Snellman, Pepper Fajans
Redatelj James Bolton, za kojeg je Gus Van Sant rekao da ima kvalitete Ingmara Bergmana, uspio je snimiti pravo remek djelo nezavisne kinematografije. Priča o dvojici mladih crtača grafita ispričana je nevjerojatnom vještinom i poetskom nepreciznošću kakva i priliči mladenačkim duhovima. Nije red preskočiti i jednu od najupečatljivijih erotskih scena na koju je Queer Zagreb naišao te najljepše oči jednog od dvojice glavnih glumaca. (Ako ne pušite umjetničku spiku, budite površni s pokrićem – a ovaj film ga ima!)

SUBOTA 19. 03. 2005.

17:00 'The Graffiti Artist', r: James Bolton, SAD, 2004, Beta, 80'
g: Ruben Bansie – Snellman, Pepper Fajans

19:00 'Dorian Blues', r: Tennyson Bardwell, SAD, 2004, Beta, 88'
g: Michael McMillian, Lea Coco, Charles Fletcher, Mo Quigley, Austin Basis

21:00 'The 24th Day', r: Tony Piccirillo, SAD, 2004, 35mm, 92'
g: James Marsden, Scott Speedman, Sofia Vergara

23:00 'Virdžina', r: Srđan Karanović, Jugoslavija, 1991, Beta, 101'
g: Slađana Bebić, Igor Bjelan, Nada Gačešić, Ina Gogalova

Dodatne informacije potražite ovdje.

Komentari

Nema komentara.