Završen beogradski FEST - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Završen beogradski FEST

Završen beogradski FEST

Jučer je premijernom projekcijom filma 'Trilogija 1: Polje suza' grčkog redatelja Thea Angelopulosa završeno 33. revijalno izdanje FESTa.

filmski.net 07.03.2005 0 komentara

Završen beogradski FEST

Uz spomenuto poznato grčko ime i prezime i rad mu, red je obavijestiti vas da su i Srbi svog premijernog konja za zatvaranje imali -'Mlad lep i sjeban' - film francuskog redatelja srpskog porijekla Igora Sekulića, koji trenutno živi i radi u Londonu. Sekulić je, čini se, pravi primjer srpskog kozmopolitizma.

Desetodnevna je revija ponudila oko sedamdesetak raznoraznih filmova, reklo bi se – za svakoga ponešto. Standardno FESTivalski, od najavljenih se velikih filmskih imena prikazala 'samo' velika Catherine Deneuve koja je promovirajući svoj najnoviji film 'Vremena se mijenjaju' redatelja Andréa Téchina i otvorila festival.

Organizatori su, prema vlastitim riječima, zadovoljni samom organizacijom i posjetom, oko 75 000 prodanih karata podsjeća na dobre stare predratne dane, no čula se i pokoja zamjerka, ponajviše na tehničke uvjete prikazivanja filmova, ali i na ogroman, ali ipak trošan Sava Centar.

Ove se godine, za razliku od prethodnih, prednost dala domaćim filmovima i autorima, a posebno je bila zastupljena i, kako je mi volimo nazvati, regija, a ovaj put FEST je predstavio Slovenski paket filmova u istoimenoj kategoriji.

'Jug-jugoistok', Milutin Petrović

U skladu s domaćom orijentacijom, nagrade FIPRESCI i ona Nebojše Ðukelića otišle su na ruke srpskih redatelja, FIPRESCI filmu 'Buđenje iz mrtvih' Miloša Radivojevića (naslovna), a Nebojša, nagrada Udruženja filmskih novinara i kritičara, filmu 'Jug-jugoistok' Milutina Petrovića u kojem glavnu ulogu glumi Sonja Savić.

Odluka je to krnjeg žirija koji je započeo svoje vijećanje u sastavu Sandra Perović, Vuk Pavlović i Slobodan Aranđelović, a završio ga bez posljednjeg spomenutog Aranđelovića koji je istupio iz vijeća zbog neslaganja s odlukom da se Radivojeviću za 'Buđenje iz mrtvih' dodijeli nagrada FIPRESCI, tj, počast koja se dodjeljuje filmu čiji autor na posebno izražajan način prikazuje vrijeme u kojem živimo i događaje koji nas određuju.

Tako nekako završilo je glasovanje susjeda Srba. Kako im ne možemo poželjeti još jedan samit nesvrstanih i još jedan Sava Centar koji bi se iz toga izrodio, želimo im konsenzusu skloniji žiri, bar malo bolje tehničke uvjete i stabilan rast posjetitelja. Uz, naravno, gomilu dobrih filmova.

Komentari

Nema komentara.