Gužva u Beogradu, počeo je FEST - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Gužva u Beogradu, počeo je FEST

Gužva u Beogradu, počeo je FEST

Večeras se po 33. put otvaraju vrata tamošnje filmske revije Fest. Hrpa zanimljivih filmova i poneki glasoviti gost najkraći je sažetak.

h.p. 25.02.2005 0 komentara

Gužva u Beogradu, počeo je FEST

'Vremena se mijenjaju', posljednji film redatelja André Téchina i Catherine Deneuve, otvorit će ovogodišnje izdanje Beogradskog međunarodnog filmskog festivala, ili skraćeno: Festa. Za tu je prigodu slavna francuska glumica potegnula put srpskog glavnog grada, no to nije jedino svjetski poznato ime koje će pohoditi projekcijske dvorane. Grčki redatelj Theo Angelopoulos također je potvrdio svoj dolazak, a od širelokalnih faca spomenimo još ponekog gosta: Pjera Žalicu i ekipu našeg 'Seksa, pića i krvoprolića' (malo lokalpatriotizma neće škoditi).

Baš kao što smo i najavljivali, više od osamdeset filmova spremeljeno je za znatiželjne oči filmofila no količina kategorija od našeg posljednjeg bavljenja festivalom je povećana. Pored najvljenih Tokova (recentna svjetska produkcija), Duhovnih teritorija (novi azijski, norveški i argentinski naslovi), Svjetionika (nove filmske tendencije), Činjenica i slagalica (dokumentaristika) i Slavenskog paketa (ex – Yu) ponuđene su i nove: Prigovor savjesti će ugostiti filmove koji dodiruju etička pitanja, X – files selekcija pokšat će odgovoriti na ulogu erotike u suvremenom umjetničkom filmu, te konačno Putevi, mjesto gdje se mogu upoznati filmski, multimedijalni, fotografski i ini radovi Abbasa Kiarostamija, cijenjenog iranskog autora.

Vikend dakle samo što nije započeo, Beograd i nije tako daleko a ulaznice i popratni sadržaji (tekući i kruti, ako baš morate nešto pojesti) cijenom su uobičajeno prihvatljivi. Od poznatijih naslova na rasporedu je Ozonov '5x2' ili recimo 'Hitler: konačni pad'. Istina, ti će filmovi uskoro i u naše kinematografe, no naslov poput '2046' Wong Kar – waia ipak je vremenski udaljeniji. Problem je samo u tome što će se onda vikend preko Dunava pretvoriti u tjedan preko Dunava.

Festival će trajati do nedjelje 06. ožujka, a cjeloviti program možete pronaći na službenim stranicama. Ukoliko vam je kofer već spakiran, a karta za vlak/bus/avion već v žepu svejedno dodatno poadite na brzini: organizatori se hvale (a čuo se i snažan tresak pada kamena s financijerskih srdaca) s dosad prodanih 30 tisuća ulaznica.

Maskota o kojoj smo brundali, tzv. Festman, nije promijenjena. U međuvremenu smo još malo promućkali pametnim glavicama i jedina filmska poveznica koje smo se dosjetili jest nešto stariji 'Darkman' i nešto noviji 'Van Helsing'. Tamni baloner i fino nakrivljeni šešir naši su asocijacijski aduti...

Komentari

Nema komentara.