Mostra mazi Miyazakija - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Mostra mazi Miyazakija

Mostra mazi Miyazakija

Jedan od najstarijih svjetskih filmskih festivala, onaj venecijanski, objavio je dobitnika ovogodišnje nagrade za životno djelo.

h.p. 10.02.2005 0 komentara

Mostra mazi Miyazakija

Iako su ljetni mjeseci miljama daleko od nas, organizatori Mostre ipak ne spavaju zimski san. Objavili su kako je Hayao Miyazaki prvi animator, ali i uopće prvi japanski filmaš kojem će uručiti nagradu za životno djelo. Podsjetimo, 64-ogodišnji animator, scenarist i redatelj našoj je publici najpoznatiji po 'Princezi Mononoke' i 'Pustolovinama male Chihiro'. Uostalom, svim zainteresiranima za lik i djelo japanskog majstora crteža nudimo ovaj link.

Umjetnički direktor Venecijanskog filmskog festivala, Marco Mueller (inače strastveni ljubitelj istočnih filmotvorina), nije se obratio javnosti samo s dobrim vijestima za Miyazakija. Potaknut prošlogodišnjim organizacijskim kaosom odlučio je uvesti brojne promjene. Festival će imati samo tri sekcije (konkurencija, Izvan konkurencije i Horizonti), a količina filmova u odnosu na prošlu godinu biti će srezana za trećinu. Ima toga još! Eto tek su se ove godine dosjetili kako bi bilo pametno projekcije razvikanih filmova još razvikanijih zvijezda lagano dozirati. Shvatili su kako bi dobar potez bio jedan takav film strpati u jedan dan, a ne kao 2004. kad su se i po tri bučna uratka gurala u razmaku od tek nekoliko sati.

Također je nekako iznađena ideja da se filmovima iz određene kategorije dodjeli jednaka dvorana za prikazivanje, ali i da se satnica projekcije standardizira. 'Svaki dan slično, u isto vrijeme i na istom mjestu' očigledno će biti Mostrina ovogodišnja furka. Za one koji već sad planiraju ljetne aranžmane recimo kako će cijeli festival biti održan od 31. kolovoza do 10. rujna. A tada ćemo saznati i jesu li Talijani u organizacijskom smislu doista uspjeli otkriti toplu vodu, ili su sve najave bile samo puste želje.

Komentari

Nema komentara.