Završio pičvajz u Park Cityju!!! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Završio pičvajz u Park Cityju!!!

Završio pičvajz u Park Cityju!!!

Desetodnevna rošada je završena, cirkus odlazi iz grada, a Park City ponovno postaje samo jedan u nizu planinskih gradića… And the winners are…

m.n. 31.01.2005 0 komentara

Završio pičvajz u Park Cityju!!!

Ljupki naši filmofili, o Sundanceu znate zamalo kao i sretnici koji su bili tamo. No, za vas štrebere i one koji su samo temeljiti, rezimirajmo. Ovih deset dana snježnu je državu Utah pohodilo možda više trendsetera i glamuroza od onih alternativnijih indie tipova. Taj je holivudski štimung možda jedina žešća primjedba koju su genijalnom Sundanceu uspjeli prišiti, brojni su filmovi, kao i svake godine, sadržajem, šokantnošću, bogatim soundtrackovima, odličnom montažom i visokom produkcijom ostavljali bez daha.

'Festival poput Sundancea nije samo izlog za prikazivanje filmova; to je platforma za širenje novih glasova i ideja', fino je sročio direktor festivala Geoff Gilmore. Kao što rekosmo, prodavalo se i kupovalo, rulali su docovi, dok su kod dugometražnih najviše palili i žarili oni sa seksom i anti-ratnom politikom kao lajtmotivom.

Suma sumarum – nagradu American Dramatic Grand Jury Prize na Sundanceu 2005. osvojio je dugometražni film 'Forty Shades of Blue' redatelja Irae Sachsa (na slici). Ovakva odluka pomalo je iznenadila nezavisnjake, jer se prema pristojnim, ali ne previše entuzijastičnim reakcijama nakon prikazivanja to baš i nije očekivalo, navodi IndieWire. Ipak, isti izvor slavi fenomenalnu glumu Ripa Phillipsa i Dine Korzun, a svidio im se i deep-soulovski glazbeni milje.

Priča je ispričana iz pozicije Ruskinje koja se udaje za dvostruko starijeg Amerikanca ne bi li imigrirala, a moderni se Edipov trokut razvija nakon što gospođa upoznaje muževog sina. Titulu American dramatic film (iliti nagradu publike) je odnio 'Hustle and Flow', za koji je John Singleton (već smo vam pisali) od Paramounta dobio basnoslovnih 16 milijuna.

Murderball

No, vratimo se dokumentarcima koji su i ove godine zaslužili najviše buzza. Nagrada American Documentary Grand Jury otišla je u ruke Eugenea Jareckog, koji je svoj obraz osvjetlao filmom 'Why We Fight'. Oni koji prate našu doc sekciju već znaju – riječ je o propitivanju američkih vojno-industrijskih kompleksa, te stalnim prekooceanskim miješanjima SAD-a u politike drugih zemalja. Publika je i u kategoriji docova imala svoje mišljenje – svoje je najveće simpatije poklonila filmu 'Murderball', priči o natjecateljskom duhu invalida atletičara čiju režiju potpisuju Henry Alex Rubin i Dana Adam Shapiro.

Priča o nagradama još nije gotova – žiri je također rekao svoje, te nagrade dodijelio drami 'The Hero' i nizozemskom docu 'Shape of Moon', dok je posebno priznanje dodijeljeno dokumentarcu 'The Liberace of Baghdad'. Svoje su mjesto pod Sundanceovim nebom našli i novi talenti, Noah Bumbach koji je isti naslov dobio za scenarij i režiju 'The Squid and the Whale', te Miranda July koja je posebno istaknuta zbog glume u filmu 'Me and You and Everyone We Know'.

Last, but not the least – shortovi – nagrada žirija pripala je Patricii Riggen za 'Family Portrait', a posebno je naglašen film 'Bullets in the Hood: A Bed-Stuy Story' Terrencea Fishera. Eto, nabrajalica nagradnjače je gotova. Vi nezasitni, za detalje klik tu!

Komentari

Nema komentara.