Pičvajz u Park Cityju 4 - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Pičvajz u Park Cityju 4

Pičvajz u Park Cityju 4

Iliti ekipa, što od dugometražnih na Sundanceu valja… Kratko rečeno – sve što kritizira tradicionalnu, malograđansku i uskogrudnu Ameriku.

m.n. 28.01.2005 0 komentara

Pičvajz u Park Cityju 4

Unatoč činjenici da u Park Cityu ponovno rula dokumentarni film i, priznajemo, pomalo prednjači pred dugometražnim, i mi svog konja za trku imamo. No, da bismo zadovoljili i vaše (a i svoje) taštine, krenut ćemo od dokumentarno-dugometražnih hibrida koji podignutom medijskom hajkom dokazuju da se jaz između fikcije i činjeničnog stanja smanjuje. Riječ je o filmovima 'This Revolution' Stephena Marshalla i 'Who Killed Cock Robin' Travisa Wilkersona pretežno fikcijske tematike snimljeni u cinema verite tehnici, a isti autori potpisuju i njihov scenarij i režiju.

Drama 'This Revolution' je svojevrsni politički hommage filmu 'Medium Cool' Haskella Wexlera, a kroz priču snimatelja Cassavetesa koji se vraća iz Iraka da bi pokrivao prosvjede protiv velikih kompanija kritizira aktualna stajališta konzervativne Amerike. Drugi provokator je gore navedeni 'Who Killed Cock Robin', gotovo ekpsperimentalna priča o trojici prijatelja koji žive u malom gradiću u Montani, koja opet na svoj način kritizira američku malograđanštinu.

Priču o Sundanceu nakon cineme verite nastavljamo s brutalnom pedofilskom pričom. U revijalno dekadentnom tonu, rekli bi neki. Naime, u srijedu je prikazan film 'Hard Candy' kojem je odmah prišiven nadimak kontroverzan, što je Warner Independent Pictures uvjerilo da pljucne 4 milijuna za distribuciju. Naime, riječ je o potresnoj psiho-drami koja prati osvetu četrnaestogodišnjakinje koju uhodi pedofil. Warner Independent osigurao si je još jedan bombončić, ovaj put nešto slađi – komediju 'Strangers With Candy' gdje Amy Sedaris glumi bivšu zatvorenicu koja se nakon 32 godine zatvora vraća u srednju školu ne bi li promijenila svoj život.

Priličan šok je izazvao i film 'The Chumscrubber' (zamjećujete li sličnost s naslovom 'Thumbsucker' o kojem smo pisali nedavno?) redatelja Ariea Posina. Film otvara scena video igre koja se uskoro pretapa u susjedstvo u predgrađu, a kaos tinejdžerskih godina kreće kada Dean otkriva da mu se najbolji prijatelja objesio. 
I to je za sada to – naš izbor najistaknutijih filmova. Budući da Sundance traje još dva dana, možete još očekivati dugi popis nagrađenih. A što se gore navedenih filmova tiče, zasigurno će barem neki stići i do naših kina. Cheers!
Komentari

Nema komentara.