Tko bolje šije i oblači? - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Tko bolje šije i oblači?

Tko bolje šije i oblači?

Svojih će pet minuta (a i nagrade) u veljači primiti i najbolji od dizajnera kostima. Ipak oni daju završni touch indentitetu kao i autentičnost likovima.

m.n. 07.01.2005 0 komentara

Tko bolje šije i oblači?

Sredinom veljače, točnije njezinog 19. dana, održat će se sedma po redu ceremonija Costume Designer's Guild Awards gdje će zasluženo slaviti najbolji od filmskih dizajnera. Na svečanosti koja slovi za najblještaviju u ovoj sezoni nagrada, očekuje se 600 gostiju, a u Beverly Hilton Hotelu okupljaju se najpoznatiji kostimografi, industrijski moguli, filmmejkeri, zvijezde i neizostavni mediji.

Dizajneri su ti koji filmu, a na kraju krajeva i glumcima samima, daju onaj završni štih, podebljavaju identitet i pridaju autentičnost. Najbolje su u svom poslu tijekom 2004. (prema riječima struke) Milena Canonero, Beatrix Aruna Pasztor, Melissa Toth i Catherine Marie Thomas, a najbolja od njih će biti proglašena u veljači. Prema svemu sudeći, njihova ćemo imena sresti ponovo, pa je red da ih pobliže upoznamo.

Milena Canonero (koja je dobila čak dvije nominacije) iza sebe ima tridesetak filmova, nebrojeno kostima i outfita, kao i reputaciju izvrsnog poznavatelja povijesti umjetnosti. Prvi joj je posao na filmu 'A Clockwork Orange' dao
Stanley Kubrick, već je za sljedeći angažman na 'Barry Lyndonu' (1975) osvojila Oscara, da bi joj se sljedeći kipić nasmiješio 1981. za film 'Chariots of Fire'.

Trenutno radi na filmu
'Marie Antoinette' Sofie Coppole, a u 2004. je oceanografsku postavu iz 'The Life Aquatic with Steve Zissou' (naslovna) obukla u srebrna ronilačka abbalike odijela, a na glavu im stavila crvenu kapicu. Drugu nominaciju duguje majstorskom oblačenju Julie Roberts u 'Oceans Twelve' kojim je prikrila njezinu trudnoću.

Beatrix Aruna Pasztor je nominaciju zaslužila šivanjem kostima za film
'Alfie', no 2004. je također bila zaposlena s bogatim kostimima ekranizacije 'Vanity Fair'. Od poznatijih su joj outfita oni nešto opušteniji i mladenačkiji iz 'Wonder Boysa' i 'Good Will Huntinga', ali i 'Psycha' te 'John Q-a'.

Melissa Toth je svoju iglu dizajnersku savršeno uklopila u vizuru šarenih slika
'Eternal Sunshine of the Spotless Mind', dok je Catherine Marie Thomas zasluženo istaknuta zbog modernih western kostima za 'Kill Bill 2'. Što bi od svega ovoga najradije obukli, odlučite sami.

Komentari

Nema komentara.