A što kažu cehovi - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      A što kažu cehovi

A što kažu cehovi

Nešto više od mjesec dana prije Oscara, svoju su zadnju rekla i udruženja po branšama – favoriti redatelja i producenata.

m.n. 07.01.2005 0 komentara

A što kažu cehovi

Sezona nagrada još nije završila – one najbitnije su tek na pomolu, a dok bolje razmislimo, zaista je fino dok vam oni iz vaše branše kažu bravo, koliko god slavni bili. Isprsila se eto i razna cehovska udruženja, između ostalih Director's Guild i Producer's Guild America.

Redateljsko je udruženje mirno i staloženo istaknulo svoje favorite, a dobitnik prestižne nagrade će biti proglašen 29. siječnja. Među nominiranima našla su se imena o kojima smo s razlogom mnogo pisali prošle godine – već veteran Martin Scorsese za biografski ep 'The Aviator', Clint Eastwood za boksačku dramu 'Million Dollar Baby', Taylor Hackford i još jedna biografija - 'Ray', te nešto mlađe kolege Alexander Payne za 'Sideways' i Marc Foster za 'Finding Neverland'.

Da su ova petorica dobro radila pokazuju i nominacije za druge nagrade – neka od ovih imena našla su se na listi za Zlatni Globus te Oscara. Zanimljivo je da je Scorseseu ovo već peta nominacija u okviru Director's Guilda, a isto je tako već četiri puta nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg redatelja.

Upravo ove činjenice Scorseseu donose status favorita – svi predviđaju da ove godine ima najveće izglede da doma odnese obje nagrade, budući da je ova cehovska gotovo stopostotna garancija za akademijinu. Naime, 50 od 56 dobitnika nagrade Director's Guild doma je odnijelo i famozni kipić.
 
Ne iznenađuju ni nominacije koje je istaknulo društvo producenata, iako se radi o filmovima manjeg budžeta, svi su hvaljeni od prvog dana prikazivanja. Pet najboljih filmova 2004. po izboru Producer's Guilda (PGA) su 'Finding Neverland', 'Million Dollar Baby', 'Sideways', 'The Incredibles' te 'The Aviator'.

Za producente vrijedi ista priča – dobitnik nagrade svoje branše vrlo vjerojatno će osvojiti i Oscara – mnogi su producenti uz matičnu kuću također i članovi Akademije. PGA koja broji 2,200 članova još nije proglasila pojedine producente, no imena se očekuju unutar tjedan dana. Iznimka je ipak Michael London koji je radio na 'Sideways', koji je zbog iznimnih zasluga objavljen odmah.
Komentari

Nema komentara.