Marilyn - bezvremenska i vječna - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Marilyn - bezvremenska i vječna

Marilyn - bezvremenska i vječna

U New Yorku je otvorena izložba fotografija iliti tribute Merlinki naslovljen 'I Want to Be Loved by You', retrospektiva svega što je za života bila.

m.n. 17.11.2004 0 komentara

Marilyn - bezvremenska i vječna

Jedno od slova abecede filmske umjetnosti i institucije simbola upravo je ona. Enciklopedijski je primjerak u početnici 'Kako bi zvijezde trebale izgledati' i bez obzira na svu njezinu tragiku, prva je u redovima optimizma… Ljubitelji Marilyn Monroe i svega što ona predstavlja, imamo slatkiše za vas!

Playboyeva prva zvijezda, supruga Joea DiMaggia i Arthura Millera, seks simbol i, unatoč vrlo kratkom životu, vlasnica goleme količine energije posjedovala je baš ono što su kamere voljele. Oni koji su je poznavali kažu da je širila nevjerojatnu energiju koja se strašno ljubila s kamerama (s njima je bila kao riba u vodi), pa se samouvjereno i prpošno ponašala kad kamera i nije bilo blizu.

Da ne otkrivamo toplu vodu – preslavnu i preseksi glumicu fotografirali su na svakom koraku: dok je jela, pila, oblačila se, smješkala, bila golišava ili je spavala. Približno dvjestotinjak fotografija čak 39 raznih fotografa može se ovih dana pogledati na izložbi naslovljenoj 'I Want to Be Loved by You', koja je otvorena u njujorškom Brooklyn Art muzeju.

Milton Green, Marilyn Monroe

Znamo da ste shrvani (osim nekih buržuja koji samo zbog toga mogu skoknuti u New York), a da vam još malo zapaprimo samo da još napomenemo da će među izloženima biti i slike proslavljenih autora kao što su Andy Warhol, Gordon Parks, Richard Avedon (naslovna) te Robert Frank.

Bezvremenske fotografije publici je donose frišku i mladu kakva je oduvijek bila (pa i umrla), a ustvari se radi o retrospektivi njezinog života – putu od Norme Jeane iz malog gradić do seksepilne božice. Najprimamljivije od kolekcije je 59 izložaka fotografa Berta Sterna (u vlasništvu bračnog para Constantier) koji su snimljeni samo nekoliko tjedana prije njezine smrti 1962. Naravno, u Brooklynu možete vidjeti i slavnih četrnaest fotografija svima poznate scene Merlinke u bijelom dok joj topli zrak diže haljinu skoro do struka (na tu je scenu DiMaggio podivljao od ljubomore).

Osim fotografija, posjetiteljima su dostupni i ostali rijetki primjerci multimedijalnog Monroe doživljaja – kao što je reklama za Union Oil te njezina provokativna serenada koju je predsjedniku Kennedyu otpjevala za rođendan. Kažu da je najdirljivija fotografija ona na kojoj uopće nije naša diva – prikazuje ženu koja na plaži čita novine na kojima je ogroman natpis – Marilyn Dead!

Komentari

Nema komentara.