Art kina - najava za 2013. - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Art kina - najava za 2013.

Art kina - najava za 2013.

Tuškanac slavi rođendan Vivien Leigh i prisjeća se pokojne Sylvije Kristel, Croatia nudi domaće premijere i cikluse Fellinija i Pasolinija, a Europa nudi 'Klip' i 'Reality'.

s.p. 07.01.2013 0 komentara

Art kina - najava za 2013.

Kino Tuškanac (Zagreb)

Redoviti programi kina Tuškanac počet će na samom kraju siječnja in memoriam ciklusom, te će se Tuškanac prisjetiti preminulih Tonyja Scotta, Sylvije Kristel i Theodorosa Angelopoulosa, a obilježit će se i stota godišnjica rođenja Vivien Leigh, Hedy Lamarr, Burta Lancastera, Renea Clementa i Františeka Čapa.

Zatim slijedi ciklus španjolskih filmova na temu djeca/adolescenti među kojima će biti 'La prima Angelica' Carlosa Saure nagrađen nagradom žirija u Cannesu, 'El Bola' redatelja Achera Manasa koji nosi 21 nagradu, 'El viaje de Carol' Imanola Uribea ovjenčan Kristalnim medvjedom, 'Secretos del corazon' s 18 nagrada, te 'El abuelo' koji je bio nominiran za Oscara i osvojio 9 nagrada.

Održat će se i tjedan frankofonije, ciklus švedskih suvremenih filmova (povodom dolaska kraljice i kralja Švedske u Hrvatsku), tjedan suvremenog brazilskog filma, ciklus Philippea Garrela, ciklus poljskog redatelja K. Zanussija, te ciklus Claire Denis. Gledatelji mogu očekivati i nekoliko programa kratkih filmova u redovitom Kratkom utorku i nekoliko Vikenda hrvatske kinoteke.

Art-kino Croatia (Rijeka)

Siječanj u Art-kinu Croatia donosi Hanekeovu 'Ljubav', ali i film 'Michael' Hanekeovog učenika i asistenta dok se za one željne optimističnije priče nudi slapstick komedija 'Vila' te najnoviji film Kena Loacha 'Danak anđelima'. Pred kraj mjeseca prikazuju se dva dokumentarna filma iz Restartove klase ('Posljednja ambulantna kola Sofije' i 'Che – novi čovjek'). Ovogodišnji ciklus Filmova koje su voljele naše bake i djedovi donosi 'Poštanska kola' Johna Forda i 'Herkulesa i kraljicu Lidiju', ali i španjolski mjuzikl 'Majko slušaj moju pjesmu', 'Parižanku' s Brigitte Bardot i 'Moderato Cantabile' Petera Brooka s Jeanne Moreau i Jean-Paul Belmondom...

Posljednji dan siječnja rezerviran je za premijeru filma 'Shun Li i Pjesnik' koji je nagrađen na brojnim filmskim festivalima i s čak tri nagrade na filmskom festivalu u Veneciji, a Pjesnik je naš Rade Šerbedžija. Veljača donosi i tri premijere: četvrtak, 7. siječnja rezerviran je za novi film riječkog redatelja Bernardina Modrića 'Smrt u Vulkanu' o događaju s početka 2010. kada je u napuštenoj portirnici riječke tvornice Vulkan nesretnim slučajem izgubio život jedan beskućnik. Ulogu beskućnika tumači pjevač rock-grupe 'Let 3' Zoran Prodanović Prlja. Valentinovo, 14. veljače, rezervirano je za premijeru filma Irene Škorić 'I love YU' dok nas krajem veljače očekuje i riječka premijera kontroverznog filma mlade srpske redateljice Maje Miloš 'Klip'.


'Shun Li i Pjesnik', trailer.

Ožujak će biti obilježen tradicionalnim Ciklusom frankofonskog filma. U ponedjeljak, 8. travnja, riječkoj će publici biti premijerno prikazan dokumentarni film Ane Mušnjak i Jelene Šindije 'Simke – kako je nestao dobri duh Rijeke'. Film o besmislenom zločinu koji je prije tri godine stajao života mladog Riječanina Vitomira Jovičića uhvatit će se u koštac s temom koja propituje bolna pitanja o današnjem društvu. Svibanj će proći u tonu Revije novog talijanskog filma, a lipanj donosi dio Animafesta Zagreb u Rijeku.

Prva polovica 2013., u suradnji s kinom Tuškanac, donosi i nekolicinu kinotečnih ciklusa među kojima i Ciklus filmova Phillippea Garrela, Ciklus suvremenog švedskog filma, Ciklus španjolskih filmova s posebnim naglaskom na temu djece i adolescenata, Ciklus iranskog filma. U Art-kinu moći će se pogledati i filmovi talijanskih redatelja - Piera Paola Pasolinija te Federica Fellinija.

U srpnju će Rijeka i ove godine imati Ljetno Art-kino Croatia bogato hitovima i filmovima nagrađenim na festivalima diljem svijeta. Rujan donosi novo izdanje Manhattan Short Film Festivala, a listopad je vrijeme za 11. Zagreb Film Festival koji predstavlja dio programa. Smotra novog talijanskog filma u Rijeci donosi 7 najnovijih talijanskih filmova u studenom dok u prosincu gledamo novi izbor Filmova koje su voljele naše bake i djedovi. U prosincu riječka će publika imati prilike pogledati filmove izvanredne francuske redateljice Claire Denis.

Dokukino Croatia (Zagreb)

Sezona u Dokukinu počinje s nagrađivanim filmom 'Posljednja ambulantna kola Sofije', a u kinu će igrati i američki 'Djevojčice modeli', estonski 'Novi svijet' i južnokorejski 'Pužev planet'. 19. siječnja na programu je izraelski 'The Phoenixies' koji igra u sklopu programa 'Jewish Film Festival u Dokukinu'. Od 21. do 26.01. Dokukino gostuje u Tuškancu s nizom recentnih dokumentaraca. Krajem siječnja na programu su filmovi srpskog redatelja Srđana Keče 'Pismo ocu' i 'Posle rata'.

Kino Metropolis (Zagreb)

Početkom godine u Metropolisu će igrati francusko-belgijski triler 'Drugi svijet' i europska fantastična drama 'Povratak u mladost'. Kasnije će se prikazivati filmovi: 'Kopno', 'Otmica Heineken', 'Princeza Montpensier', crtić 'Iluzionist', 'Duboko u šumi', 'Simon Konianski', 'Ludo sretni', 'Istina o muškarcima', 'Amalia', 'Savršeni dani'. Osim toga, kino Metropolis će u svibnju ugostiti Dane europskog filma, a u srpnju će prikazati program Pula u Zagrebu.

Kino Europa (Zagreb)

'Sestra' – U. Meier, 10.01.
'Faust' – A. Sokurov, 17.01.
'Fusnota' - J. Cedar, 24.01.
'Tabu' – M.Gomes, 07.02.
'Vrata' – I. Szabo, 21.02.
'Io Sono Li' – A. Segre (veljača)
'Klip' -  Maja Miloš (ožujak)
'Snijeg' - Aida Begić (ožujak)
'Ai Weiwei: Never Sorry' - A. Klayman (ožujak)
'Reality' – M. Garrone (lipanj ili srpanj)
'Svi u našoj obitelji' - Radu Jude (lipanj ili srpanj)
'Hannah Arendt' - M.v. Trotta (rujan)

Kinoteka Zlatna vrata (Split)

U siječnju su na programu 'Princeza Mononoke', 'Metropolis' Fritza Langa, 'Zbogom, kraljice', 'Lovci na glave', 'Point Blank', 'Vojvotkinja', 'Italija, voli je ili napusti', 'Paisa', 'Nanook sa sjevera', te klasik '39 stepenica'.

Komentari

Nema komentara.