Imate pravo na filmove - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Imate pravo na filmove

Imate pravo na filmove

Počeo Festival ljudskih prava, a spremaju se turneje 25 FPS-a, te hrvatskih igranih i animiranih filmova. A u Europi nas čeka prava - 'Kalvarija'!

s.p. 07.12.2011 0 komentara

Imate pravo na filmove

Projekcijom dokumentarnog filma 'Nasamareni ste!' Anthonyja Baxtera otvoren je 9. Human Rights Film Festival. 9. HRFF se održava od 5. do 10. prosinca u Zagrebu u Kinu Europa i Dokukinu Croatia, dok će dio programa od 12. do 16. prosinca biti prikazan i u riječkom Art-kinu Croatia. Ovogodišnje festivalsko izdanje uključuje 28 filmskih naslova podijeljenih u dva programa. Glavni program sadrži pet igranih te 14 dokumentarnih uradaka aktualne svjetske produkcije, dok popratni program Nepozvane slike donosi devet filmova povodom dvadesetgodišnjice djelovanja Mreže fondacija Otvoreno društvo. Kompletan filmski i veći dio popratnog programa Human Rights Film Festivala je besplatan, a više informacija možete potražiti na službenim stranicama HRFF-a.

Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS kreće na malu festivalsku turneju koja uključuje prikazivanje filmskog programa u Vukovaru u petak, 9. prosinca u 20 sati te predavanja i projekcije filmova u Splitu u utorak, 6. prosinca, četvrtak, 8. prosinca i u subotu 10. prosinca u 20 sati. Više informacija o programu potražite na službenoj stranici 25 FPS-a.

Promocija četvrtog izdanja filmskog časopisa Filmonaut održat će se u ponedjeljak, 12. prosinca, u zagrebačkom Kinu Europa u 20 sati, nakon čega slijede čak dvije projekcije filmova. Tema broja posvećena je mutacijama filmske priče, a novi će broj predstaviti urednici Tamara Kolarić i Mario Kozina. Izdavač Dario Juričan govorit će o filmovima iz produkcije Blanka koji će biti prikazani u Kinu Europa u 21 sat, a predstavit će i novi Blankov projekt Zagreb Film Net koji bi mogao razveseliti sve koji traže posao unutar filmske struke. Na promociji će biti i Zvonimir Maycug, redatelj prvog hrvatskog pornića 'Oaze' (1988), kao i kultnog ostvarenja 'Kalvarije' (1996), koji će se u 22 sata po prvi puta prikazivati na 35mm vrpci. Ulaz na sve događaje je slobodan.


'Kalvarija', isječak.

U nedjelju, 11.12.2011., u povodu druge obljetnice otvorenja nove zgrade, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu priprema cjelodnevni besplatan program za sve dobne skupine i najrazličitije interese od 11 ujutro do 11 navečer. Od 11 ujutro do 23 sata održavaju se susreti s umjetnicima, umjetničke akcije, predavanja, pa i filmske projekcije. Više informacija na http://msu.hr/#/hr/19374/

Europski nezavisni filmski festival (European Independent Film Festival ÉCU) poziva vas na prijavu filmova i scenarija. ÉCU se održava u Parizu, Francuska, od 30. ožujka do 01. travnja 2012. godine, a prijave filmova i scenarija primaju se do 8. siječnja 2012. Europski nezavisni filmski festival djeluje kao centar istraživanja, promocije i prikazivanja najboljih nezavisnih filmskih ostvarenja iz cijelog svijeta. ÉCU će predstaviti filmaše čiji filmovi pokazuju kvalitetu, inovaciju i nezavisnost i u formi i u sadržaju. Prijave se primaju u 13 kategorija. Za više informacija o Festivalu, kao i za samu prijavu, posjetite stranicu www.ecufilmfestival.com

Velesajam kulture održat će se ove godine od 15. do 18. prosinca, i to po 8. put. Ulaz na sva događanja je slobodan, a u filmskom dijelu programa 'XX' moći ćete uživati u radovima mladih hrvatskih filmašica, od kojih su neke već polučile i međunarodne uspjehe, poput Dalije Dozet, Nede Radić, Sonje Tarokić, Hane Jusić i drugih. Više informacija uskoro potražite na www.sczg.unizg.hr odnosno na službenim stranicama festivala http://velesajam.sczg.hr.

Na 20. filmskom festivalu Vendôme (Festival du film de Vendôme), koji se održava od 2. do 9. prosinca 2011. u Francuskoj, bit će prikazan program hrvatske animacije u kojem će se zainteresiranoj međunarodnoj publici predstaviti snažna reprezentacija domaćih umjetnika: Nicole Hewitt, Ana Hušman, Michaela Müller, Danijel Šuljić, David Peroš Bonnot, Simon Bogojević Narath, Veljko Popović, Svjetlan Junaković, Marko Meštrović, Dalibor Barić i Tom Jantol.


'Neka ostane među nama', trailer.

Od 11. do 30. prosinca 2011. održava se Tjedan hrvatskoga filma u Izraelu. Tom prigodom, hrvatski će filmovi biti prikazani u kinotekama u četiri izraelska grada - Tel Avivu, Jeruzalemu, Haifi i Sderotu. Manifestaciju otvara film 'Neka ostane među nama' uz gostovanje redatelja Rajka Grlića. Osim Grlićeva filma, u okviru Tjedna se prikazuju filmovi 'H – 8' Nikole Tanhofera, 'Rondo' Zvonimira Berkovića, 'Lisice' Krste Papića, 'Treća žena' Zorana Tadića, 'Kraljica noći' Branka Schmidta, 'Majka asfalta' Dalibora Matanića i 'Maršal' Vinka Brešana.

13. Festival des Cinémas Différents et Expérimentaux de Paris koji se održava od 6. do 11. prosinca 2011. pozvao je Splitski filmski festival/Međunarodni festival novog filma da u segmentu Cartes Blanches predstavi 90-minutni program po vlastitom izboru. U kinu Les Voûtes 9. prosinca prikazat će se dva filma hrvatskog filmaša, performera i multimedijalnog umjetnika Tomislava Gotovca. Prvi film, 'Dead Man Walking', je provokativni kolaž njegovih avangardnih umjetničkih aktivnosti iz 60-ih i 70-ih godina i osobni obračun s političkim ideologijama 20. stoljeća, a drugi je 'Glenn Miller 1./Srednjoškolsko igralište' koji je snimljen u jednom kadru i filmska je posveta umjetnika Glennu Milleru i vesternima Johna Forda.

Deset hrvatskih animiranih filmova nalazi se u natjecateljskim programima slovenske Animateke. Animateka je međunarodni festival animiranoga filma koji se održava svake godine početkom prosinca u Kinodvoru i Slovenskoj kinoteci u Ljubljani, a od 2010. godine i u mariborskom kinu Udarnik. Ovogodišnje, osmo izdanje Animateke održat će se od 5. do 11. prosinca u Ljubljani i od 12. do 18. prosinca u Mariboru. Među hrvatskim filmovima u konkurenciji su i nagrađivani 'Cvijet bitke' Simona Bogojevića Naratha i 'Dove sei, amor mio' Veljka Popovića.

Komentari

Nema komentara.