HAVC se hvali - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      HAVC se hvali

HAVC se hvali

Hrvatski audiovizualni centar pohvalio se da već ostvaruje rezultate predviđene za 2014., te se snima sve više filmova koje prati sve više gledatelja.

s.p. 31.10.2012 0 komentara

HAVC se hvali

U Novinarskom domu u Zagrebu održana je presica s temom dvije godine od donošenja Nacionalnog programa promicanja audiovizualnog stvaralaštva. Konferenciju je organizirao Hrvatski audiovizualni centar, a njezin je cilj bio upoznati javnost s onim što je napravljeno i što se planira napraviti u pogledu hrvatske kinematografije.

Jedan od ključnih elemenata pri ostvarivanju ciljeva bilo je osigurati provedbu hrvatskog audiovizualnog zakonodavstva. Regulirani su dugovi nacionalnih privatnih televizija i postignut bolji položaj HAVC-a u pogledu naplate. Uređen je i sustav poticaja zahvaljujući kojem je pokrenut izvoz filmskih usluga. Dosada je pet međunarodnih projekata snimano u Hrvatskoj.

U tijeku je proces digitalizacije kina, koji HAVC provodi s Ministarstvom kulture pa u proljeće očekujemo digitalizaciju 27 kinodvorana i šest hrvatskih filmskih festivala.

Zabilježen je porast gledanosti domaćeg filma u protekloj godini, no situacija je još daleko od idealne. 'Godinu i devet mjeseci nije se događalo ništa. Tijekom posljednja tri mjeseca HRT se probudio i nadamo se da neće uskoro zaspati. Pred nama je buđenje dramskog programa za koje tek treba stvoriti preduvjete, jer još u 2013.-oj godini budžet će nam jesti davno snimljene i emitirane sapunice. Dužni smo buđenje dječjeg programa i još mnogo toga. No, dugove gomilane dvadeset i više godina teško je vratiti preko noći', izjavio je v.d. ravnatelja HTV-a, Dean Šoša.

Trenutno se snima, snimljeno je ili je u postprodukciji čak 10 dugometražnih naslova, od čega su dva debitantska i dva namijenjena djeci i mladima, a svi bi trebali biti završeni najkasnije do Filmskoga festivala u Puli. Dodamo li tome i naslove koji su nastali mimo institucionalnog financiranja, broj ukupnih filmova penje se na 13 do 15.

Dopredsjednica Hrvatske udruge producenata Dana Budisavljević na kraju je dodala da je HAVC trenutno najbolje funkcionirajuća institucija za audiovizualnu industriju u cijeloj regiji. Ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar okrenuo se budućnosti: 'Ono što nam je ostalo učiniti u sljedeće dvije godine je reforma Hrvatske kinoteke u sustavu Hrvatskog državnog arhiva te pozabaviti se izazovima distribucije i prikazivaštva u Republici Hrvatskoj.'

Na kraju konferencije, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić  najavila je da je jedan od sljedećih poteza Ministarstva kulture analogno strukturi HAVC-a pokušati organizirati i druge kulturne sektore koji imaju i kulturnu i gospodarsku važnost te osnovati Centar za knjigu.

Izvor: HAVC

Komentari

Nema komentara.