Sretan Bloomsday! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Sretan Bloomsday!

Sretan Bloomsday!

Tabor objavio nagrade, Motovun traži volontere, a Zagreb slavi Bloomsday!

s.p. 13.06.2011 0 komentara

Sretan Bloomsday!

Zatvoren je 9. Tabor Film Festival, a glavne nagrade su odnijeli filmovi koji pričaju priču fotografijama. Grand Prix 9. TTF-a odlazi u ruke Robert-Jana Lacombea iz Švicarske za dokumentarni film 'Doviđenja Mandima' (Kwa Heri Mandima). Taj film je ujedno proglašen i za najbolji dokumentarni film. Žiri u sastavu Niclas Gillberg, Andrijana Stojković i Jasna Žmak objasnio je da je nagradio 'snažnu i emotivnu priču ispričanu minimalističkim sredstvima koja istovremeno uspijeva zahvatiti kompleksnost svijeta u kojem živimo.'Članovi žirija za domaću konkurenciju Martina Globočnik i Marko Meštrović jednoglasno su odlučili da nagrada Festivala u domaćoj konkurenciji, Veronikina Lubanja, ide Juraju Lerotiću za film 'Onda vidim Tanju'. Od 24 filma u domaćoj konkurenciji, žiri je odlučio pohvaliti i animirani film 'Dove sei, amor mio' Veljka Popovića. Najbolji igrani film je 'Propovjednik' (Prediker) Daana Van Baelena iz Belgije, a za najbolju animaciju izabran je film 'Vanjski svijet' (The External World) Davida O'Reillya iz Njemačke. Najbolji eksperimentalni film je 'Stardust', a međunarodni žiri posebno je pohvalio portugalski film 'Vatra' (Incęndio) Miguela Seabra Lopesa i Karen Akerman.

Otvoren je natječaj za volontere Motovun Film Festivala. Volonterima MFF osigurava smještaj, hranu i sitnice koje u Motovunu život čine lakšim i veselijim, dok se od volontera očekuje obavljanje unaprijed definiranih zadataka. Na organizaciji festivala sveukupno radi stotinu i pedeset ljudi, a tradicionalno, čak polovicu čine volonteri. Njihove dužnosti su raznolike: kreću se od održavanja festivalskih kina, preko prodaje i kontrole ulaznica do dežurstva u festivalskom kampu. U izboru ovogodišnjih volontera će sasvim neznatnu prednost imati oni koji su već bili dio ekipe festivala. Kandidati/kinje moraju biti punoljetni/e, a Motovun Film Festival zadržava pravo odabira. Rok za prijavu je od 13. do 25. lipnja, a rezultati će biti objavljeni do 1. srpnja. Prijavnice i odgovore na često postavljana pitanja u svezi volontiranja potražite na službenim stranicama Festivala.

U Zagrebu će se 16. lipnja 2011. održati proslava 'Bloomsdaya'- dana Jamesa Joycea koji se obilježava na dan radnje njegovog 'Uliksa'. Program kojeg podržava Filozofski fakultet u Zagrebu, James Joyce Centre iz Dublina i Veleposlanstvo Republike Irske sadrži sljedeće aktivnosti: javnu projekciju prve adaptacije 'Uliksa' iz 1967., projekciju kratkih eksperimentalnih filmova Ivana Ladislava Galete te njegovo predavanje o filmu i jeziku, odnosno inspiraciji 'Uliksom', sesija čitanja 'Uliksa' u centru Zagreba, panel diskusija/predavanje irskih predavača o Joyceu i filmu (Aidan O'Malley, John McCourt, Lj. Ina Gjurgjan), te večernje 'druženje' u pubu gdje će program zatvoriti Sven Medvešek čitanjem fragmenta 'Uliksa'. Raspored događanja možete skinuti ovdje.

 
'Kratka noć leptira', trailer.

Filmski časopis Filmonaut doživljava svoje treće izdanje, i to u tiskanom obliku, pa poziva svoju publiku na promociju koja će se održati u ponedjeljak, 20. lipnja 2011., u zagrebačkom kinu Europa u 20 sati. Nakon promocije, u 21h slijedi i prigodna projekcija filma. Riječ je o filmu 'Kratku noć leptira' ('La corta notte delle bambole di vetro', 1971) talijanskog redatelja Alda Lada. Radnja ovog nadnaravnog gialla smještena je u komunistički Prag, a govori o novinaru koji razotkriva elitni klub u kojem se društvena elita okuplja kako bi sudjelovala u političkim spletkama, okultnim ritualima i – orgijama! Film je snimljen na lokacijama u Zagrebu, a u sporednim se ulogama pojavljuje cijeli niz glumačkih veterana: Relja Bašić, Semka Sokolović-Bertok te Fabijan Šovagović, i to u izdanju u kakvom ga još niste vidjeli. Ulaz na promociju i projekciju je besplatan, a nakon tog programa slijedi i tulum.

Nakon šest tjedana snimanja na lokacijama u Zagrebu, Rijeci, Opatiji, Crikvenici, Kalinovcu, Jarče Polju, na rijeci Mrežnici te u Rugvici, pala je zadnja klapa dugometražnog igranog filma 'Noćni brodovi' redatelja i scenarista Igora Mirkovića. Glavne uloge ove ljubavne priče zaljubljenih štićenika doma za umirovljenike tumače Ana Karić i Radko Polič, a pridružio im se glumački dream team u kojem su Bogdan Dilić, Renata Ulmanski, Lana Barić, Pero Kvrgić, Jadranka Đokić, Živko Anošić, Ante Jureško, Angel Palašev, Jimmy Stanić, te 15-godišnji Mijo Takač. 'Ovo je film o zadnjoj ljubavi koja se događa ljudima koji su odustali od svega. Ovo je njihova zadnji ples, zadnja šansa, zadnja romansa', kaže Mirković koji scenarij supotpisuje s Elvisom Bošnjakom. Hrvatska je premijera ove hrvatsko-slovensko-srpske koprodukcije planirana za siječanj 2012. godine.

'Neka ostane među nama' je osvojio drugu festivalsku nagradu - posebno priznanje žirija Silver Dolphin na upravo završenom, 27. izdanju međunarodnog filmskog festivala Festróia (3.- 12. lipnja) u Portugalu. Taj najdugovječniji festival u Portugalu održava se od 1985. u gradiću Setúbalu. U glavnu konkurenciju Festroie ulaze naslovi iz zemalja u kojima se godišnje snimi ukupno do 30 filmova, a ove godine za glavnu nagradu se natjecalo 12 filmova iz cijelog svijeta.

Komentari

Nema komentara.