ETNOFILm i nove borbe u kinima - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      ETNOFILm i nove borbe u kinima

ETNOFILm i nove borbe u kinima

ETNOFILm nagradio, 4. Subversive Film Festival bavi se emancipacijskim borbama, a RAF slavi obljetnicu uz turskog Zagora.

s.p. 14.04.2011 0 komentara

ETNOFILm i nove borbe u kinima

Treći ETNOFILm - međunarodni festival etnografskog filma - zatvoren je svečanom dodjelom nagrada u večernjim satima 10. travnja. U kategoriji filmova čiji su autori školovani etnolozi/antropolozi, nagrada je dodijeljena rumunjskom filmu 'Bird's Way' redateljice Trencsényi Kláre i Vlada Naumescua te irskom 'Promise and Unrest' Alana Grossmana i Aine O'Brien. 'Bird's Way' je priča o ruskoj pravoslavnoj zajednici Starovjeri u Rumunjskoj i njenom suočavanju s procesima modernizacije i migracije mladih. 'Promise and Unrest' je etnografski portret majčinstva filipinske migrantice, snimljen kombiniranjem naracije majke i kćeri kroz petogodišnju suradnju autora filma i glavnih akterica. 

U kategoriji filmova čiji autori nisu etnolozi/antropolozi, nagrađen je film 'My Land' američkog redatelja Jasona Burlagea. Meditativna i živopisna priča o Felicianu iz Perua otkriva njegovu podvojenost između želje za tradicijskim načinom života i potrebe da svome sinu omogući bolji život u gradu. Najboljim filmom televizijske produkcije proglašen je domaći film 'Kruha služiti' redatelja Ive Kuzmanića, a donosi priču o legendarnoj pekari Trajković. Reputacija pekare koja se na istoj adresi u zagrebačkoj Novoj Vesi nalazi još od 1925. godine, a čiji vlasnik pripada trećoj generaciji pekara u obitelji, temelji se na kvartovskoj usmenoj predaji.

U kategoriji najboljeg studentskog filma, nagrađena je litvanska redateljica Ausra Linkenviciute. Njezin film 'Anything But Black' duhovita je i autorefleksivna priča o običaju pripremanja vlastite pogrebne odjeće u ruralnim krajevima Litve. ETNOFILm festival uskoro će se predstaviti i zagrebačkoj publici: filmovi pobjednika iz svake od četiri kategorija gostovat će krajem travnja u kinu Grič.

'Promise and Unrest'
null

'Promise and Unrest'

'Dekolonizacija – Nove emancipacijske borbe' krovna je tema programa ovogodišnjeg četvrtog izdanja Subversive Film Festivala koji će se održati od 7. do 21. svibnja u kinima Europa i Tuškanac. Iznimno bogat program podijeljen je na teorijski te filmski dio. U periodu od 7. do 14. svibnja u kinima Europa i Tuškanac filmski segment festivala predstavit će široki spektar estetika otpora tzv. treće kinematografije (indijske i afričke) i četvrte kinematografije (postkolonijalni etnografski film). Indijski film bit će predstavljen kroz dva programa. Prvi iz perioda nakon neovisnosti 1947., odnosno 'indijskog filmskog zlatnog doba', neposredno dekoloniziranog društva u kojem film postaje moćan simbol za afirmaciju nacionalne kulture, donosi vrhunce autorskog modernizma, primjerice Bimala Roya, Ritwika Ghataka, Raja Kapora, Guru Dutta.

Drugi program predstavlja niz avangardnih i post-avangardnih ostvarenja novog indijskog filma. I afričke kinematografije predstavlja u dva programa: povijesni donosi pionirska ostvarenja subsaharskih kinematografija od 60-ih do 80-ih godina, primjerice, filmove Djibrila Diop-Mambetyja, Meda Honda i Ousmane Sembenea, dok suvremeni predstavlja nigerijski video film, odnosno Nollywood kao drugu najveću filmsku industriju na svijetu - iza Bollywooda, a ispred Hollywooda. Vrijedi izdvojiti i sekciju etnografskog filma, osobito mladu generaciju autohtonih filmskih redatelja među Aboridžinima, Eskimima i brazilskim Indijancima, čijim se filmskim izričajem događa istinska dekolonizacija pogleda. Pored 70-ak filmskih naslova svih metara i žanrova, filmska škola 4. SFF-a tematizirat će upravo postkolonijalni film, ugošćujući nigerijske i indijske redatelje, te renomirane filmske predavače od Indije do SAD-a.

Odmah nakon filmskog programa, od 15. do 21. svibnja u kinu Europa održat će se međunarodna konferencija pod nazivom 'Nove emancipacijske borbe'. Konferencija i ove godine okuplja neka od najvažnijih imena suvremene teorije i radikalne misli. Uz brojne diskusije, panele i promocije knjiga, predavanja će održati Antonio Negri, Terry Eagleton, Zygmunt Bauman, Istvan Meszaros, David Harvey, Gayatri Spivak, Slavoj Žižek, Samir Amin i mnogi drugi. Već ovaj niz imena jamči relevantne i žive diskusije koje će Zagreb ponovo ucrtati u mapu svjetskih zbivanja.


Ekskluzivno na RAF-u: Turski Zagor!

Kao što smo već najavili, od 17. do 23. travnja se u zagrebačkom &TD-u održava 10. RAF - Revija amaterskog filma. Sprema se preko 300 filmova u glavnom i popratnom programu, a posebna poslastica su studentski filmovi poznatih europskih redatelja Larsa von Triera, Jiříja Menzela, Gaspara Noea, Andreja Wayde i Thomasa Vinterberga. Prikazat će se i hitovi iz proteklih 9 godina, te spektakularna live sinkronizacija turskog Zagora kojem će život udahnuti ni manje ni više nego Mario Kovač, Ivan Ramljak i Zoran Lazić. Prvi neslužbeni dan je u nedjelju kada se prikazuje program 'The best of RAF 2010' i zagrijava se za službeno otvorenje u ponedjeljak, 18.04. u 20.00 sati. Više informacija potražite na službenoj stranici RAF-a.

Komentari

Nema komentara.