Subversive Film Festival - Festivali
Home      Festivali      Subversive Film Festival

Subversive Film Festival

Festival nastao iz projekta na temu filmskih mutacija, definira se kao interdisciplinarni, hipertekstualni, politički pokušaj demistifikacije vizualnih tabua.

filmski.net 15.05.2009 0 komentara

Subversive Film Festival

Subversive Film Festival nastao je iz međunarodnog projekta na temu filmskih mutacija koji je u sklopu glavnog programa ugostio petero filmologa. Subversive Film Festival svojim izborom najeminentnijih filmskih stručnjaka također želi otvoriti prostor dijaloga posredovan filmskim pismom. Organizator Festivala je udruga 'Bijeli val', a osnivač i direktor je Nikola Devčić. Umjetnički direktori su Dora Baras i Srećko Horvat.

Subverzivni filmski festival predstavlja se kao odgovor na Godardovo pitanje: 'Kako doći do masa s pet teških limenih kutija 35-milimetarskog filma kojeg nemaš gdje prikazati?' Organizatori navode kako subverzivni film ne može postojati bez nepravde u vremenu visoke tehnologije i nuklearne moći, a navode i svoju definiciju subverzivnog filmskog festivala:

'Subversive Film Festival je, kao i svaka subverzija u širem smislu, odraz materijalnih i duhovnih društvenih tenzija i sukoba. To je i pokušaj dovođenja u pitanje autoriteta postojećih institucija ili sistema vrijednosti. Subverzivno uvijek napada ono što kontrolira svijet i želi ga zamijeniti nečim još neegzistirajućim i isključenim iz sistema raspodjele moći i užitka. Državne metode samozaštite i kontrole proizvodnje, komunikacije i distribucije drže subverzivne poruke nedostupnim širokim masama. Taj se problem tiče naročito filma jer je za njegovo prikazivanje potreban novac, tehnologija i specifičan prostor.'

Osim toga, Subversive Film Festival izjavljuje da nije ni natjecateljski ni revijalni, ni umjetnički ni estetski. Subversive Film Festival je interdisciplinarni, hipertekstualni, transsubjektivni, politički pokušaj demistifikacije vizualnih tabua, analize najmoćnijih umjetničkih formi današnjice koje mijenjaju čovječanstvo na svjesnoj i nesvjesnoj razini, pokušaj kritike postojećeg vrijednosnog sistema i institucija u kontekstu znanosti, filozofije i moderne umjetnosti. Prvo izdanje Festivala posvećeno je 40-oj obljetnici svibanjske revolucije 1968.

službena stranica

Komentari

Nema komentara.