Predstavljanje knjige Dušana Makavejeva na SFF-u! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Predstavljanje knjige Dušana Makavejeva na SFF-u!

Predstavljanje knjige Dušana Makavejeva na SFF-u!

Na 11. Subversive Film Festivalu održat će se predstavljanje knjige Dušana Makavejeva 'Eros, ideologija, montaža'.

Siniša Paić 28.04.2018 0 komentara

Predstavljanje knjige Dušana Makavejeva na SFF-u!

Od 6. do 14. svibnja u kinima Europa i Tuškanac, te u Muzeju suvremene umjetnosti održat će se 11. Subversive Film Festival, s više od 50 filmskih naslova i natjecateljskim programom dokumentarnih, igranih i kratkometražnih filmova koji će se natjecati za nagradu Wild Dreamer. Dodatan značaj Festivalu prirodaje vrlo zanimljiv popratni program, a u njegovu će se sklopu održati predstavljanje knjige Dušana Makavejeva 'Eros, ideologija, montaža'.

Događaj je zakazan za ponedjeljak, 7. svibnja u 18 sati, a održat će se u dvorani Müller kina Europa. Knjigu će predstaviti urednici Vadim Erent i Bonita Rhoads, uz prisutnost drugih autora. Autori su: Marina Abramović, Louis Armand, Nevena Daković, Vadim Erent, Goran Gocić, Benjamin Halligan, Patrick Kinsman, Ivana Kronja, Phillip Lopate, Katarina Mihailović, Lorraine Mortimer, Julianna Ostrovsky, Richard Porton, Maxim Pozdorovkin, Bonita Rhoads, Zoran Samardžija, Anna Schober, Steven Shaviro, Nevenka Stanković, Aida Vidan

Dušan Makavejev jedan je od najosebujnijih autora avangardnog filma. Ranih 1970-ih slavljen je kao glasnik novog vala art filma. Tih godina filmski kritičari rekli su da je njegov rani uradak 'Ljubavni slučaj ili tragedija službenice P.T.T.' (1967.) najbolji film koji Godard nikad nije snimio. 'Nevinost bez zaštite' (1968.) prozvana je trijumfom kinematografskog kolaža. 'WR: Misterije organizma' (1971.) primile su 13-minutne stajaće ovacije publike, kao i nagradu Luis Buñuel u Cannesu, te su kasnije proglašene subverzivnim remek-djelom i 'najboljim izdankom filozofskog filma'. Francis Ford Coppola pozvao ga je da režira 'Apokalipsu danas'. Umjesto toga Makavejev je snimio 'Sweet Movie' (1974.), konceptualni nastavak WR-a – politološko, erotološko, skatološko, skandalozno i beskompromisno djelo koje gotovo da nije imalo distribucije u kinima te je okončalo njegov medeni mjesec s filmskim kritičarima i financijerima, gotovo sahranivši njegovu karijeru.

Komentari

Nema komentara.