Velike premijere velikih filmova - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Velike premijere velikih filmova

Velike premijere velikih filmova

Ne treba biti osobito mudar ili upućen za prepoznati budući kino hit. To će postati i 'Troja' i 'Shrek 2' i 'Van Helsing' koji su ovaj vikend imali svoje premijere i to bez obzira na kritike.

10.05.2004 0 komentara

Velike premijere velikih filmova

Nakon žestokog višemjesečnog najavljivanja, a prije prebrojavanja utržaka na svjetskim kino-blagajnama, Hollywood i Berlin ugostili su premijerna prikazivanja filmova i zvijezda koje se u njima pojavljuju.

U 'Shreku 2' nećemo vidjeti niti jednog od glumaca čija se imena pojavljuju na odjavnoj špici. Ipak, glasovi glavnih animiranih likova zvučati će nam jako poznato. U nastavku megapopularnog crtića o simpatičnom zelenom divu Shreku ponovo se čuju glasovi Mikea Myersa, Cameron Diaz i Eddiea Murphya.

Glumački trojac pojavio se na holivudskoj premijeri 'Shreka 2' u kojem je reprizirao svoje uloge iz prvog, Oscarom nagrađenog crtića. Diaz opet glumi princezu Fionu koja se iz žene pretvorila u čudovište i vjenčala za Shreka (Myers). Njih dvoje, zajedno s duhovitim Magarcem (Murphy) nastavljaju put kako bi posjetili Fionine roditelje koji još ne znaju da je njihova kćer čudovište kao i njihov novopečeni zet. Vesela družina na svom putu upoznati će i malog, ali neustrašivog junaka Puss-in-Boots (Mačka u čizmama) kojemu je glas posudio Antonio Banderas.

Originalnan humor, zanimljivi likovi i fantastična kompjuterska animacija proslavili su 'Shreka' 2001. godine, a njegovim tvorcima donijeli Oscara i čudovišnu hrpu zelenih dolara. Od nastavka se ne očekuje ništa manje, što najavljuje i uvrštavanje 'Shreka 2' u službenu konkurenciju ovogodišnjeg festivala u Cannesu.

'Shrekova' konkurencija na blagajnama biti će povijesna saga 'Troja' koja je svoju svjetsku premijeru imala ovaj vikend u Berlinu. Za taj veliki događaj umjesto Hollywooda odabrana je Njemačka jer otamo potiče redatelj filma, Wolfgang Petersen. Osim na blagajnama, 'Troja' neće moći konkurirati 'Shreku 2' i u Cannesu gdje će također biti prikazana, ali samo izvan konkurencije.

Berlinsku premijeru filma doslovno je uveličao i 10-metarski drveni Trojanski konj koji je izgrađen i postavljen pred tamnošnjim CineStarom. Ako još ne znate, film je snimljen prema Homerovoj 'Ilijadi', a glavne uloge tumače Brad Pitt kao Ahilej, Orlando Bloom kao Paris i Diane Kruger kao Helena. Radnja filma i tog povijesnog epa bavi se trojanskim princom koji prouzroči rat otimanjem grčke kraljice Helene.

Od svih zvijezda koje se pojavljuju u filmu (navedeni + Eric Bana, Peter O'Toole..), berlinskoj premijeri prisustvovao je samo Pitt. Ako je istina da je za svoju ulogu dobio oko 25 milijuna dolara, ne čudi nas ni njegov izlet u Njemačku, ni njegove izjave. Pitt je, navodno, uvjeren kako će njegovo nošenje suknjica u filmu postati pravi hit. 'Muškarci će nositi suknje do slijedećeg ljeta,' rekao je glumac poprilično samouvjereno.

Najuspješniji ovog vikenda bio je hororac 'Van Helsing' koji se od petka prikazuje u američkim kinima. Usprkos podvojenim kritikama, film je tijekom prvog vikenda prikazivanja u SAD-u zaradio oko 54.2 milijuna dolara, a s internacionalnom zaradom od 53 milijuna ukupni je saldo 107.2 milijuna dolara. Svota zvuči zamamno, ali filmu će trebati još nekoliko uspješnih vikenda da povrati uloženi novac. Sama produkcija filma koštala je oko 160 milijuna dolara, a najviše tog novca potrošeno je na ekstravagantne specijalne efekte. Lovu je osigurao Universal, a još je dodatnih 50 milijuna potrošeno na reklamu.

Hugh Jackman i Kate Beckinsale su glavne zvijezde 'Van Helsinga' čija radnja objedinjuje strašne filmske priče o grofu Drakuli, vukodlacima i Frankenštajnu. Van Helsing (Jackman) je ubojica vampira koji se udružuje sa transilvanijskom ljepojkom (Beckinsale) kako bi se obračunali s mračnim silama koje vladaju Karpatima.

Kritika je više popljuvala nego ishvalila ovaj horor-gulaš redatelja Stephena Sommersa ('Mumija'), ali čini se da je publika zagrizla. Jedini problem ovom filmu mogla bi predstavljati žestoka konkurencija u kinima. Jer kad blagajne jednom opsjednu 'Troja' i 'Shrek 2', 'Van Helsing' ih neće moći tako lako otjerati češnjakom, raspelom i glogovim kolcem.

Komentari

Nema komentara.