Je li vjenčani gej okej? - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Je li vjenčani gej okej?

Je li vjenčani gej okej?

Hoće li kampanja potpomognuta filmom spasiti brak Ellen i Portie? U Kaliforniji žele opet zabraniti gay brakove, pa filmaši trebaju dokazati da su liberalni.

s.p. 03.10.2008 0 komentara

Je li vjenčani gej okej?

U Kaliforniji se vodi bitka za očuvanje gay brakova – a kao oružje u borbi poslužit će i jedan dokumentarac. Mala producentska kuća Here Films pripremila je film 'Saving Marriage', koji prati događaje dvije godine nakon legalizacije homoseksualnih brakova u saveznoj državi Massachusetts. Prikaz homoseksualaca koji se raduju i plaču nakon prvih gay vjenčanja, trebao bi razniježiti i mnoga heteroseksualna srca koja još ne znaju kako da glasaju na predstojećem referendumu za i protiv gay brakova.

Nakon svibanjske odluke kalifornijskog Vrhovnog suda koji je poništio državnu zabranu istospolnih brakova, tisuće homoseksualaca i lezbijki se vjenčalo. Ipak, anti-gay političari su izvukli asa iz rukava – za 4. studeni je raspisan državni referendum na kojem će građani glasati o Prijedlogu br. 8, kojim se ukidaju gay brakovi. Nedavne ankete pokazuje da se tek 38% kalifornijskih birača protivi brakovima, no bitno je motivirati svoje istomišljenike da izađu na birališta, pa konzervativci i razne vjerske skupine skupljaju novac za svoju kampanju s kojom žele preokrenuti ovaj liberalni trend.


Trailer za dokumentarac 'Saving Marriage', r: John Henning i Mike Roth

A u Americi je kod izbora presudan faktor veličina budžeta za kampanju. Do kraja rujna konzervativci su prikupili 14.7 milijuna za svoju kampanju, a liberali tek 13.5 milja. Čini se da je holivudskim homoseksualcima teško odriješiti kesu: novac nisu donirale ni Rosie O'Donnell ni netom vjenčane Ellen DeGeneres i Portia de Rossi /naslovna/. Ironija je da su najveće donacije dali heteroseksualaci – Brad Pitt i Steven Spielberg, koji su prošli mjesec donirali čak 100.000 dolara u prilog kampanji 'Ne Prijedlogu 8'. Njihov angažman i dokumentarac 'Saving Marriage' mogli bi doista – spasiti gay brakove. U međuvremenu, domaćoj publici savjetujemo da se o gay temama informira gledajući Queer Zagreb, tamo će biti prikazan i film o gay braku u susjednoj Italiji - 'Suddenly Last Winter'.

Komentari

Nema komentara.