4. ZagrebDox – glazba i politika - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      4. ZagrebDox – glazba i politika

4. ZagrebDox – glazba i politika

Festival nudi puno dobre glazbe za džezere, repere i hipije, te dosta angažiranih filmova koje prati i tribina s ekskluzivnim gostima.

s.p. 20.02.2008 1 komentara

Ovogodišnji ZagrebDox ima sve što vole mladi - i angažirani i zabavni program. Najveći međunarodni festival dokumentaraca u regiji, 4.ZagrebDox, održava se od 25. veljače do 02. ožujka 2008. u Studentskom centru u Zagrebu. Naš poznati dokumentarist Petar Krelja predsjedava žirijem međunarodne konkurencije, a kao član regionalnog žirija u Zagreb će doputovati pobjednik Zagrebdoxa 2007., poznati srpski redatelj Želimir Žilnik. Novost je da festival pun kvalitetnih dokumentaraca ima i dodatne nagrade  koje dodjeljuju novi žiriji.Tako uz dosadašnje žirije dobivamo i žiri kritike i žiri Amnesty Internationala Hrvatska. Žiri Amnestyja će, naravno, dodijeliti posebno priznanje filmu koji svojom temom potiče zaštitu i promoviranje ljudskih prava.

Ove godine se u prostoru Galerije SC-a po prvi put organizira svojevrsni klub u kojem će se odvijati Posebna događanja na Doxu. Već spomenuti Amnesty International priređuju radionicu na kojoj predstavlja kršenje ljudskih prava u Iranu, te se prikazuje film 'Stone Silence' o kamenovanju navodnih preljubnica. Poslastica za angažiranu publiku je okrugli stol 'Rat i Dox', koji tematizira odnos rata i dokumentaraca kroz razna pitanja (propaganda, objektivnost). U razgovoru koji će voditi poznati kritičar Jurica Pavičić, sudjelovat će nagrađivana Izraelka Tamar Yaron, hrvatski filmaši Branko Schmidt i Goran Dević, te srpski filmaši Lazar Stojanović i Filip Švarm koje smo već predstavili u tekstu o kontroverznim srpskim dokumentarcima.

'Dan nezavisnosti' - film o povijesnom trenutku

Prikazat će se i Brešanov dokumentarac 'Dan nezavisnosti Radija 101', a ostatak programa u Galeriji SC otpada na glazbu. Uz promociju rock festivala DORF prikazat će se i dokumentarci o Milesu Davisu ('Miles Electric') i našem poznatom reperu bosanskog porijekla ('Edo Maajka – Sevdah o rodama'). A ako netko zaista voli i dokumentarce i rock, toplo preporučamo 'Woodstock – Directors Cut' sa 225 minuta snimaka, a ako padne kiša, možete i kampirati u blatu na obližnjim livadama...

Oni kojima ni toliko glazbe nije dosta, imaju cijeli ciklus glazbenih filmova u sklopu programa Glazbenog globusa. A politike, naravno, ima u mnogim filmovima međunarodne i regionalne konkurencije, o Kontroverznom Doxu ('Dnevnik jednog skinsa' -naslovna) da i ne govorimo. Već smo najavili glavni festivalski program pun pobjednika, a novosti su da se u regionalnoj konkurenciji prikazuje film Vanje Sviličić (djev. Juranić) 'Na trgu' koji je prikazan na upravo završenom Berlinaleu. U Glazbenom globusu je novost još jedan rokerski film, pa slobodno pogledajte 'ostPUNK! Too Much Future' i upoznajte ostarjele njemačke pankere.

'ostPUNK! Too Much Future' - das ist Punk!
Kao i inače, i ove godine se održava pitching forum na kojem se predstavljaju potencijalni projekti. Osim zbog imena slavnih autora (Pjer Žalica, Ademir Kenović), ove godine je pitching zanimljiv jer su filmaši shvatili važnost dobrog imena – njihovi budući filmovi zovu se 'Cinema Komunisto', 'Otac Europske Unije iz Stolca' i 'Romski Hard Core'. Nadamo se da će imena i priče uspjeti zainteresirati nadležne, pa ćemo možda sljedeće godine moći vidjeti što je snimljeno. A ove godine pogledajte što se sada nudi, meni je vrlo bogat i pristupačan.

Komentari
A: prgo 22.02.2008 Pogledaj profil

subota, joy division :)))