Ima nade za demokraciju - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Ima nade za demokraciju

Ima nade za demokraciju

Izbor Arnolda Schwarzeneggera za kalifornijskog guvernera budi nadu u demokraciju, rekao je Michael Moore.

15.10.2003 0 komentara

Kao pravi čitateljski trendsetteri organizirali smo prvu čitateljsku skupinu u Booksi. Kako je i red, prva skupina čita knjige i razgovara o njima na hrvatskom jeziku. No, kao pravi kozmo-, nano-, metro-, ultra-seksualci organiziramo i reading groupu na engleskom jeziku. Ostali jezici će se uvoditi kako to moda bude zahtijevala. Donosimo vam kratki razgovor o čitateljskim skupinama s jednim zainteresiranim članom Bookse.

Od koga se sastoji čitateljska skupina?

Od svih onih koji jednom mjesečno uz kavu žele razgovarati o knjizi koju su prethodno pročitali. Ne smije ih biti više od 12, jer ne bi mogli svi reći ono što misle, niti manje od 7, jer bi oni koji misle previše pričali.

Koje se knjige čitaju?

Čitaju se knjige koje članovi skupine zajedno odaberu. Knjige nisu ograničene samo na književnost, pa se tako pored romana, kratkih priča ili pjesama mogu čitati i knjige iz povijesti, umjetnosti, politike, poljoprivrede, rudarstva i slično. Svaki mjesec čita se jedna knjiga o kojoj se onda razgovara oko 2 sata.

Koliko čitateljskih skupina može biti u Booksi?

Može se organizirati onoliko čitateljskih skupina koliko ima zainteresiranih. Trenutno postoji jedna na hrvatskom jeziku, a uskoro kreće i jedna na engleskom. U slučaju prevelikog odaziva, neke od skupina ćemo premjestiti u malu dvoranu Doma sportova.

Mogu li se uključiti ako ne poznajem teoriju književnosti?

Svatko može postati član čitateljske skupine, pa i oni koji nemaju predznanje iz teorije književnosti. Predznanje nije uvjet s obzirom da ćete se u čitateljskim skupinama nužno upoznati i s pojmovima iz teorije književnosti kao što su metafora, anafora, vrijeme radnje, mjesto radnje, sinegdoha i sl. Od ovakvih znanja i vještina možete samo profitirati u svakodnevnom životu.

Kako mogu postati član čitateljske skupine?

Jednostavno dođite u Booksu i ljubaznom osoblju u knjižari recite svoju nakanu, a oni će vam reći što se čita i kad se grupa sastaje.

Naravno, kao i kod upisa u klub, potreban je dokaz o pismenosti i usmenosti, te potvrda o nekažnjavanju od nadležnog MUP-a.

Komentari

Nema komentara.