Google protiv Mooreovog 'Sicka' - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Google protiv Mooreovog 'Sicka'

Google protiv Mooreovog 'Sicka'

Novi film Michaela Moorea gadno je ocrnio američko zdravstvo, pa 'altruistična' ekipa iz advertismenta nudi svoju pomoć – onima koji dobro plate.

s.p. 02.07.2007 0 komentara

Google protiv Mooreovog 'Sicka'

Sigurno ste već čuli za 'Sicko', novi film Michaela Moorea o korumpiranosti američkog zdravstva, a zadnja vijest bila je da je netko već stavio film na internet, gdje ga se ilegalno, ali entuzijastički 'skida' I najnovija vijest vezana je uz internet, preciznije uz ono o čemu film govori: spregu zdravstva i biznisa, gdje oni koji nemaju para izvuku deblji kraj. 

Tako je na blogu oglašivačkog odjela Googlea za zdravstvo osvanula negativna recenzija filma 'Sicko' (na što svatko ima pravo), ali uz poruku – ako ste vi iz zdravstva i osjećate da i vama Moore ruši ugled, javite se nama, mi ćemo vam pomoći.  

Zaposlenica Googlea Lauren Turner je na blogu korporacije objavila prikaz filma 'Sicko', ali uz poraznu vjerodostojnost. Naime, na početku teksta nariče kako je zdravstvena industrija prikazana preko izoliranih i emotivnih slučajeva, zbog kojih je cijeli sustav prikazan bešćutnim i korumpiranim. Zaključuje i kako su zanemareni slučajevi 'filantropskog ponašanja', i već se čini da će u nastavku teksta možda Lauren izložiti argumente protiv filma ili primjere pozitivnog ponašanja u američkom zdravstvu. 

Umjesto toga, na kraju članka Turnerica nudi potencijalnim oglašivačima tekstualne i video reklame, kojima može promovirati svoju tvrtku, ali i staviti svoje informacije na istaknuto mjesto preko rezultata pretraživanja Googleom. Tako indirektno poziva tvrtke u stilu 'Ovaj govori protiv vas, ako ga želite demantirati, plaćajte oglase kod nas.' 

Poslije raznih reakcija, Lauren se ogradila od teksta, preciznije – naglasila je da su stavovi u tekstu njezini, a ne Googleovi, te da je reklamiranje 'demokratski i učinkovit način sudjelovanja u javnom dijalogu'. No, onda su se javili brojni blogeri kojima je Google zabranjivao reklame u kojima su htjeli izložiti svoje argumente protiv neke korporacije ili organizacije, što u prijevodu znači da onaj tko ima novaca (dakle, korporacije) više 'sudjeluje u dijalogu', tj. jedini se čuje.

Moore, koji ionako nije u dobrim odnosima s korporativnom Amerikom cijelis lučaj još nije komentirao, a i za razliku od distributera Miramaxa, tolerira piratsku distribuciju filma, dokle god nije komercijalna. Cijeli tekst s kontroverznog Googleovog bloga možete potražiti ovdje, a Mooreov film možete pogledati, da se ne laže, na torrentima, dok konačno ne krene u svjetsku distribuciju.

Komentari

Nema komentara.