Balada o medvjedici i moržici - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Balada o medvjedici i moržici

Balada o medvjedici i moržici

Nakon pingvina koji animirano surfaju i dokumentarno putuju, na red su došle ostale polarne životinje. I Al Goreova kći.

s.p. 18.06.2007 0 komentara

Balada o medvjedici i moržici

I dok Al Gore u svom domu radi solarni krov koji će štititi ozonski omotač, njegova kći Kristin nastavlja misiju edukacije o globalnom zagrijavanju, koju je tata započeo svojom 'Neugodnom istinom'. Kristin Gore, inače scenaristica 'Futurame', napisala je s Lindom Woolverton (scenaristica 'Ljepotice i zvijeri') scenarij za film 'Arctic Tale'. Ne, nije riječ o još jednom Disneyevom crtiću, nego o dokumentarcu u kojem su korištene snimke životinja koje su snimane u razdoblju od čitavih 10 godina. Rađen u stilu 'pingvinskog epa' 'Carskog putovanje', film je proizveden od strane majstora za dokumentarce o prirodi iz National Geographica, a distribuira ga Paramount koji je distribuirao i 'Neugodnu istinu'. 

Film je režirao Adam Ravetch sa svojom suprugom Sarah Robertson, a naracije u filmu prihvatila se pjevačica i glumica Queen Latifah. Ravetch je u subotu na svjetskoj premijeri predstavio film na festivalu dokumentaraca Silverdocs, a film će svoju kino distribuciju u Americi doživjeti u kolovozu.  

'Arktička priča' prikazuje kako se arktičke životinje bore za preživljavanje dok se glečeri leda otapaju zbog globalnog zagrijavanja. Polarni medvjedi teško preživljavaju nakon što se ledenjaci na kojima traže hranu ljeti prekasno vraćaju, a morževi postaju još češća lovina izgladnjelih medvjeda. Prirodna ravnoteža je narušena, a čitave vrste počinju izumirati. 

Problemi koje globalno zagrijavanje stvara arktičkom eko-sustavu već su dugo poznati znanstvenicima, a sada ovim im se projektom pokušava dati ljudsko, pardon životinjsko lice.  

Redatelj Ravetch je rekao da je bilo vrlo važno ispričati priču iz položaja pojedinačnih životinja, jer se publika lakše poistovjeti s poznatim likom. Stoga film opisuje život polarne medvjedice Nanu i moržice zvane Seela, od rođenja pa do roditeljstva. Prikazano je i djetinjstvo junakinja, a njihov život u prirodi ne nudi puno materijala za zabavu – nakon što se izgubi, moržicu Seelu spašava 'Tetka', koja kasnije i sama umire prilikom napada polarnog medvjeda koji, izbezumljen od gladi, napada Seelu.  

U svakom slučaju, uspjeh 'Carskog putovanja' i 'Neugodne istine'  pokazao je da filmovi s ekološkom i prirodnjačkom temom mogu imati i društveni utjecaj i komercijalni uspjeh, pa možemo očekivati još dokumentaraca s ovom aktualnom tematikom.

Komentari

Nema komentara.