3. ZagrebDox predstavio program - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      3. ZagrebDox predstavio program

3. ZagrebDox predstavio program

A na njemu laureati sa Sundancea, zavjerenički doxovi o Lady Di, Putinu i nikotinskoj industriji, bunkerirani EX YU dokumentarci...

p.h. 31.01.2007 0 komentara

3. ZagrebDox predstavio program

Najveća regionalna dokumentarna fešta - ZagrebDox po treći puta predstavlja publici svoj program u Zagrebu i to od 26.02. do 4.3. Za nagradu Veliki pečat u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji natječe se oko 60 naslova, među kojima i nekoliko vrućih doxova nagrađenih na Sundanceu ili IDFA-i, otkrio je šef festivala Nenad Puhovski na pressici održanoj 31.01. u Zagrebu.

Uz stalne programe međunarodne i regionalne kokurencije, te ponavljanje vrlo uspješne prošlogodišnje sekcije Kontroverzni Dox, kolekcija ZgDoxa 2007. obogaćena je s nekoliko novih programa. To su Program Zavjere, Suvremeni indijski dokumentarac po izboru Rade šešić i sekcija Auto Dox – autobiografski dokumentarci, među kojima će svjetsku premijeru doživjeti i 'Dobro jutro', 90 minutni film Ante Babaje, snimljen u domu umirovljenika.

Ukoliko vas je minuli ZFF 'zagrijao' za bunkerirane EX YU igrane filmove, na ZgDoxu nastavite s praćenjem istih u sekciji Bunkerirani dokumentarci. U Retrospektivnom programu bit će prikazani filmovi oskarovca Errola Morrisa, o čemu smo vas izvijestili ovdje, te 4 kratka filma Branka Lentića (1968.-1979.). Ove godine produkcijska kuća Factum, organizator festivala, slavi deset godina postojanja, pa je prof. dr. Hrvoje Turković izabrao je 15 od 40-tak dokumentaraca koji po njemu najbolje prezentiraju kuću.

U međunarodnoj konkurenciji ove godine možete provjeriti i dva friškonagrađena filma sa Sundancea. Prvi - 'Neprijatelji sreće' je po mišljenju žirija iz Park Citya najbolji dokumentarni film iz svjetske konkurencije, a govori o mladoj Afganistanki Malalai Joya koja se 2005. godine u svojoj zemlji natjecala na prvim parlamentarnim izborima u 30 godina, a sa svojih 28 godina preživjela nekoliko atentata. Drugi, koji će oduševiti 'prave muškarce' sa strašću prema auto-trkama - 'Motodrom'/NASLOVNA/ Joerga Wagnera u Zagreb stiže s posebnim priznanjem žirija konkurencije kratkih filmova.

U regionalnom programu ove godine natječu se čak 23 dokumentarca - Među osam hrvatskih pretendenata, tu su 'Posljednji živi Petrović' Damira Terešaka, 'Siget' Nikole Strašeka, 'Za 4 godine' Nebojše Slijepčevića, 'Prevareni' Silvija Mirošničenka, 'Dragi Vincent' Bogdana Žižića, 'Moja susjeda Tanja' Petra Krelje i ''H5N1-HR' Mladena Čapina.

U programu posvećenom najvećim svjetskim zavjerama imat ćete prilike vidjeti dox o smrti princeze Diane - 'Diana: The Night She Died' Britanca Davida Cohena, film o dolasku Putina na vlast 'How Putin Came To Power' Tanie Rakhmanove, američki dox o rušenju WTC-a 'Loose Change 2nd Edition' Dylana Averya, ili pak o konspiraciji u nikotinskoj industriji u filmu 'Tobacco Conspiracy' francuske redateljice Nadie Colllot.

Kontroverzni dox, osim 'Jesus Campa' ugošćava srpski film 'Jedinica' autora Filipa Švrama o djelovanju zloglasnih Crvenih Beretki - rasadnika zločinaca kao što su Arkan I Legija, prvi cjeloviti dokumentarac o haaškom sudu 'Carlina lista' švicarskog redatelja Marcela Schupbacha, te dvosatni ruski dox 'Tender's Heat. Wild Wild Beach' o razvratnom životu šačice Rusa u Putinovoj Rusiji koji je nagrađen na minuloj IDFA-i.

Sekciju Bunkerirani dokumentarci nikako nemojte propustiti jer će to biti odlična prilika da pogleadte raritetne crnovalne bisere poput 'Zdravih ljudi za razonodu' i 'Gratiniranog mozga Pupilije Ferkeberk' Karpa Godine, te filmove Želimira Žilnika, Petra Krelje, Rajka Grlića, Nenada Puhovskog, Nikole Babića...

Kompletni plan i program festivala bit će uskoro objavljen na službenim stranicama, o čemu ćemo vas, kao i uvijek pravovremeno obavijestiti.

Komentari

Nema komentara.