Priprema, pozor - ZagrebDox - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Priprema, pozor - ZagrebDox

Priprema, pozor - ZagrebDox

Kontroverzni 'Jesus Camp', retrospektiva oskarovca Errola Morrisa, te docu-soap 'Ispovijesti slobodne žene' uz gostovanje autorice Jennifer Fox u Zagrebu.

p.h. 25.01.2007 0 komentara

Priprema, pozor - ZagrebDox

Najveća domaća dokumentarna fešta - ZagrebDox od 26. veljače do 3. ožujka u Zagreb donosi najsvježije svjetske dokumentarne hitove i to neposredno nakon svjetskih premijera na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu- IDFA-i.

Uz projekcije, koje će se ove godine održavati u kinima Studentskog centra, potvrđena su i ekskluzivna gostovanja. Tako će se uskoro Zagrebom šetati i Jennifer Fox, višestruko nagrađivana autorica dokumentarnih filmova i pokretačica nove forme 'osobnog dokumentarca' nazvanog 'Passing the camera' (dodavanje kamere) u kojemu kamera slijedi prirodan tijek komunikacije.

Na ZagrebDoxu ćemo vidjeti njezin najnoviji uradak 'Flying: Confessions Of a Free Woman'/NASLOVNA/, toplu, duhovitu, ali i oporu šestodijelnu mini-seriju u kojoj se koristi popularnom formom docu-soapa. Dok se bavi vlastitim dilemama slobodne žene razapete između vlastite prošlosti, dva ljubavnika i željene djece, ona ustvari kazuje mnogo veću priču o položaju žene danas. Putujući svijetom, Jennifer istražuje svoj i njihov osobni, rodni i seksualni identitet. Budući da je ovo tek treća svjetska projekcija (nakon IDFA-e i Sundance Film Festivala), organizatori su se, priznaju, namučili kako bi doveli redateljicu u Zagreb. 

'Magla rata: jedanaest lekcija iz života Roberta S. McNamare', proslavljenog redatelja Errola Morrisa, dobitnika Oscara 2003. godine za 'Maglu rata', samo je jedan od šest retrospektivnih naslova koji će biti prikazani na ovogodišnjem ZagrebDoxu, a govori o kontroverznom bivšem američkom ministru obrane i njegovom tumačenju američkih vojnih intervencija u svijetu.

Potvrđena je i projekcija filma 'Jesus Camp', redateljica Rachel Grady i Heidi Ewing, o kampu za odgoj evangeličke djece u kojemu je po riječima voditeljice kampa 'cilj dobiti mlade ljude koji su tako posvećeni Isusu Kristu da bi za ideale žrtvovali svoje živote', a koji je nedugo nakon svjetske premijere dokumentarca zatvoren zbog vjerskog fundamentalizma. 'Jesus Camp' je upravo nominiran u kategoriji za najbolji dokumentarni film na predstojećoj dodjeli filmske nagrade Oscar.

U međunarodnoj konkurenciji naći će se i dobitnik nagrade 'Srebrni vuk' na nizozemskoj IDFA-i, film 'Neprijatelji sreće' danske redateljice Eve Mulvad koji prati Malalai Joyu, afganistansku aktivisticu za prava žena, koja je sa 28 godina već preživjela četiri atentata, tijekom dva tjedna predizborne kampanje za afganistanski parlament.

I ove godine bit će održana radionica i pitching forum za mlade autore iz regije, zato ljubitelji dokumentarne forme, filmaši i autori, stay tuned.

Komentari

Nema komentara.