Sunčani dani u Utahu - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Sunčani dani u Utahu

Sunčani dani u Utahu

Od mnoštva događaja na Sundance Film Festivalu osvrnut ćemo se na one vezane uz dokumentarni film. U glavnim ulogama: Jane Fonda i bivši guverner Illinoisa, George Ryan.

20.01.2004 0 komentara

Sunčani dani u Utahu

Jane Fonda je nastupila u dvočlanom bendu Vagina Warriors (slobodan prijevod nepotreban), kako bi podržala dokumentarac usmjeren protiv nasilja nad ženama. "Until The Violence Stops" je prikazan u subotu, a već u veljači će se prikazivati na kabelskoj televiziji. U njemu je sagledan utjecaj globalnog pokreta koji potiče žene da uzmu sudbinu u svoje ruke, a potiče od "Vagininih monologa" Eve Ensler. "U potpunosti se slažem s Eve koja tvrdi da će se, ako uspijemo stati na kraj nasilju nad ženama, sve promijeniti - jer će se i muškarci promijeniti." - rekla je Fonda usput objasnivši da je vagina metafora za ženstvenost.

Dosta se raspravljalo i o (ne)prikazivanju komedija na Sundanceu. Publicist-veteran Steve Beeman je primijetio da su za sofisticiranu publiku ovog festivala savršeni dokumentarci s komičnim elementima. Npr. "American Movie" ili ovogodišnji "Yes Man". "Oni su poput komedija, radnja se odvija baš kao u njima. I jednostavno ubijaju." - rekao je. Kao što znate, festival je prvi put u povijesti otvorio dokumentarac. Riječ je o filmu "Riding Giants" Staceya Peralte, o kojem smo već dosta pisali pa nećemo opet.

I za kraj ovog intermezzo pregleda ostavili smo film "Deadline". Zanimljivo je da je ovaj film, o promjenama pravnog sistema u ovoj državi, promovirao bivši guverner Illinoisa George Ryan, koji je potisao smaknuće 167 osuđenika. Film Katy Chevigny i Kirsten Johnson prati turbulentnu raspravu koju su potakli studenti novinarstva "Northwestern Universityja" otkrivši da je nevin čovjek osuđen na smrt. Naknadno je utvrđeno da je trinaestero ljudi pogrešno osuđeno te je Ryan proglasio moratorij na najstrožu kaznu.

Ex guverner George Ryan na press konferenciji

"Sustav smrtne kazne i zakona u ovoj zemlji se mora popraviti. Kad govorimo o izvršenju smrtne kazne - ako ne možemo stvoriti savršen sistem, a očigledno ne možemo, onda ga uopće ne bismo smjeli imati." - rekao je Ryan. Republikanski guverner je pretprio kritike tužitelja i odvjetnika koji se bore za prava žrtava, jer je veliku većinu smrtnih kazni potpisao malo prije svog odlaska s te dužnosti. Ipak, na projekciji u petak bio je uvjeren da je učinio pravu stvar.

Premijera filma uslijedila je samo mjesec dana nakon što je 69-godišnji Ryan optužen zbog primanja mita, darova i plaćenih odmora jer je suradnicima omogućavao ostvarivanje profita putem ugovora i pozajmica. Suđenje je zakazano za ožujak 2005. godine, a Ryan se osjeća nevinim. Zato se i u društvu žene i djece pojavio na projekciji i partiju, po preporuci odvjetnika.

Film se snimao tijekom zadnja tri mjeseca Ryanovog mandata, u njemu su iskombinirani intervjui s Ryanom i ostalim sudionicima debate te arhivski materijal. Više o filmu na službenom siteu. A još (i više) o Sundanceu čitajte tijekom slijedećih dana na filmski.net-u.

Komentari

Nema komentara.