Vozeći valove - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Vozeći valove

Vozeći valove

Stacy Peralta za svoj je posljednji dokumentarac "Dogtown and Z-Boys" na Sundanceu 2001. nagrađen za režiju, a dobio je i nagradu publike, ove se godine vraća s "Riding Giants". 

14.01.2004 0 komentara

Vozeći valove

"Riding Giants" je film o legendama surfanja na dasci, a Sean Penn je u ulozi Miljenka Kokota (tj. naratora). Laird Hamilton, Darrick Doerner, Titus Kinimaka, Brian Keaulana, Dave Kalama i Greg Noll legende su surfa iz tri generacije i svi se pojavljuju u filmu.

Ovaj film je pogled iznutra u njihov svijet, koji zaviruje u korijene i subverzivno rođenje surf kulture, kao i mitologiju "velikog vala". "Riding Giants" je iznimno tečan i strastven film i istovremeno prvi autentični pregled povijesti surfanja od skromnih početaka na Havajima do velikog biznisa, u što se pretvorio danas.

Film je oda individualnosti i slobodi, tehnikama čistog kinetičkog užitka, kao i riziku i stavovima vodećih figura tog svijeta. Za neke gledatelje ovo će možda biti i više od onoga što su ikad željeli znati. No, Peraltino detaljno znanje o surfingu kao stilu života, ikonama i lokacijama, medijskom boomu i fascinaciji koja obuzima mlade više od pola stoljeća, nagovara i eksperte i početnike na avanturu.

Iz blizine približavajući situacije na granici života i smrti, koje stvaraju veliki valovi, "Riding Giants" je u mnogim dijelovima potpuno vizualni užitak. No, najatraktivniji aspekt je zasigurno vječna borba čovjeka s prirodom - potraga za najboljim valom i duhovnim iskustvom koji nikad ne završava. Jer, val se može goniti, ali ne i dostići.

Ako vas nismo uspjeli nagnati da uzmete dasku u ruke (pa pod noge), nadamo se da ćete barem pogledati film. A za ostatak će se pobrinuti Stacy.

Komentari

Nema komentara.