Mali čovjek - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Mali čovjek

Mali čovjek

'Little Man' je emotivna priča o preživljavanju bebača kojem to nije bilo suđeno, ali i pravima queer populacije, pa i životu i smrti općenito.

m.n. 04.08.2005 0 komentara

Mali čovjek

U razdoblju raznih domaćih festivala koji nam slijede moglo bi se naći i ime Nicole Conn i njezin vrlo intimistički dokumentarac 'Little Man'. Razlozi za to opravdani su brojnim nagradama: miljenik publike na Miami Gay ang Lesbian Festivalu, nagrada publike na Outfestu te titula najboljeg na Philadelphia International Gay and Lesbianu. Iako nagrade govore puno, sama je priča još upečatljivija. 'Little Man' je film o sinčiću same redateljice koji je rođen 100 dana ranije pa je priča sama po sebi ispala priča o životu i smrti.

Razlog za razne queer prišitke jest činjenica da Nicole Conn (poznata po filmu 'Claire of the Moon' lezbijske tematike) već dugi niz godina živi s tetom Gwen Baba, političkom aktivistkinjom s kojom ima dvogodišnju kćer Gabrielle (tko je dao spermu ne znamo). Inače idilična obiteljska atmosfera narušena je upravo Nicolinom željom da imaju još jedno dijete – unajme surogat majku, ali se bebač (Nicolas) zbog problema tijekom trudnoće rodi mnogo ranije od datuma, težeći samo 1 funtu, što će reći 453.59 grama.

Praktički je čudo da je ostao živ, a punu je godinu dana zbog nerazvijenosti i sićušnosti raznim cjevčicama morao biti vezan na aparate, pretrpjeti brojne komplikacije i medicinske zahvate.

Što se filmske strane i produkcije tiče, naprosto je nevjerojatno što su neke scene uopće snimljene – Nicole se često svađala s doktorima (izluđivala ih je, kažu ljudi u intervjuima), kršila pravila o privatnosti na odjelu neonatologije, ali i ugrozila svoju vezu s Gwen Baba. Kao što se može i pretpostaviti, doc je vrlo emotivan, snažan, sadrži niz šokantnih medicinskih zahvata, a na momente je čak i patetičan.

After Ellen navodi da se dotiče i brojnih etičkih i moralnih pitanja, osim roditeljstva LGBT populacije, jače je ono iskonsko – da li itko ima pravo birati između života i smrti i koliko tehnologija zaista mijenja svjetski natalitet. Jer, iako je mali preživio, najvjerojatnije će posljedice svog nerazvitka osjećati tijekom cijelog života i biti sklon raznim oboljenjima.

službeni site filma + brojne fotke
Komentari

Nema komentara.