Oda gay community-u - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Oda gay community-u

Oda gay community-u

Dok se naši gayevi i lesbiani svađaju oko parade koja je jedva održala, u San Franciscu queer festival u dobrom duhu traje prebogatih mjesec dana. Detalji...

m.n. 08.07.2005 0 komentara

Oda gay community-u

Da bi naš (njihov, vaš) gay vikend bio potpun, pobrinut će se odjeci najvećeg queer, ili ako ćemo točnije, National Queer Arts Festivala. Riječ je, ofkors, o San Francisco eventu koji se osmu godinu za redom održavao tijekom cijelog lipnja diljem Castro četvrti (famoznog LGBT okupljališta u San Franu) u sklopu kojeg se prikazivao program 29. po redu Framelinea.

Yahoo prenosi da mjesta dosadi nije bilo, što zbog nabudženog programa, što zbog činjenice da je zbog mnoštva osebujne ekipe zabavno bilo i čekanje u redu. Bilo je prikazano 70 duljih i 177 kratkih naslova, a ove su godine, za razliku od trenda prošlih, pažnju publike zaokupili dokumentarci.

Cijelu je stvar otvorio dugometražni film 'Cote d'Azur' francuskih redatelja Oliviera Ducastela i Jacquesa Martineaua, no, iako je dobro prihvaćen, maštu publike su posebno zagolicali razni sportski docovi (npr. 'Rugger Buggers' koji se bavi igračima ragbija), ali i razni naslovi koji su se bavili poviješću queer populacije – 'Gay Sex in 70's' redatelja Josepha Lovetta te 'Ending Aids' Billa Jerseya i Michaela Schwarza.

Nagradu za najbolji dokumentarac odnio je naslov Sache Aikena, 'Blood, Sweat and Glitter', čiji je uspjeh najavila pomama gledatelja i rasprodanost karata. Ovaj se zabavni doc bavi izborom ljepote Miss Trannyshack (iliti transvestita) koji već tradicionalno pod istim kišobranom okuplja razne performere (spomenimo samo njihove pseudonime: Ana Conda, Peggy L'eggs, Diva Dan, Syphillis Diller, posljednja je i na naslovnoj fotografiji desno). Ispod tone šminke, kićastih obleka i glamura, sve sudionike natjecanja fura ista želja – pobjeda.

Publici se najviše svidio short 'In My Shoes – Stories of Youth with LGBT Families' redateljice Jen Gilomen, dok su i djeca, već drugu godinu za redom imala svoj kutak, 'Kids Matinee' gdje se prikazivao 'Charlotte's Web' iz 70-tih.

Komentari

Nema komentara.