Gay konzerve - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Gay konzerve

Gay konzerve

Ukoliko ste mislili da politička uvjerenja i seksualne orijentacije mogu ići ruku pod ruku, donosimo vam jedan bizaran anti-slučaj. Gay Republicans!

m.n. 09.05.2005 0 komentara

Gay konzerve

Iako je Miami Gay & Lesbian Festival, jedan od najvećih festivala GLBT krugova svoja vrata zatvorio pred desetak dana, ime jednog dokumentarca još uvijek zvoni u ušima šire javnosti. Nekima zbog zatucanosti, a drugima zbog šoka. Riječ je o uratku 'Gay Republicans', već nagrađenom na festivalu u Los Angelesu, koji je sniman nekoliko mjeseci tijekom 2004., baš prije američkih predsjedničkih izbora.

Izbori su redatelju Washu Westmorelandu poslužili kao genijalni prirodni setting – prati događanja u Log Cabinu, Gay Republican klubu nakon što Bush proglašava svoje neslaganje s homoseksualnim brakovima. Lajtmotiv filma su kolizije privatnih uvjerenja i političkih stavova, te disonanca između potrebe da akteri budu dobri republikanci ili borci za puna prava homoseksualaca.

Storija dokumentarca ispričana je kroz priče četvero članova kluba; oni su Maurice Bonamigo, Terry Hamilton, Mark Harris i Steve May; bivši senator Arizone, losangeleski odvjetnik, političar te visoko plaćeni i cijenjeni frizer koji nekako pokušavaju ostati neutralni, te i jednoj i dugoj strani svoje priče posvetiti dovoljno vremena.

U tome, naravno, ne uspijevaju, već se moraju suočiti s osobnim dilemama i vlastitim identitetom. Koliko je cijela priča ustvari sick, pokazuje i citat jednog od gorenavedenih queerovca: 'Osjećao bih se ugodnije u sobi punoj republikanaca, nego u sobi punoj gayeva'. Posebno je šokantna činjenica da se u Miamiu oko cijele priče digla velika frka – jerbo je doc prikazan većinski queer populaciji.

Projekciji je naime bio prisutan Maurice Bonamigo, jedan od sudionika filma, kojeg je publika slične seksualne orijentacije zbog nelojalnosti i fašističkih izjava koje ne priliče jednom gayu otvoreno nazivala pogrdnim imenima tipa 'psycho' i 'sicko'.

Spomenimo na kraju igrani film 'The Mayor of Castro Street', još jedan političko-homoseksualni projekt. Iza njega stoji Bryan Singer, tata 'X-Mena', a tema je vezana uz život i smrt Harveya Milka, političara San Francisca, koji je bio prvi gradonačelnik koji je otvoreno priznao svoje homoseksualne sklonosti.

Singer film o Milku navodno namjerava snimiti već punih sedam godina, a kladimo se da ovaj igrani neće imati nikakve veze s goreopisanom republičkom pričom.

Komentari

Nema komentara.