ZagrebDox iznjedrio mnoge pobjednike - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      ZagrebDox iznjedrio mnoge pobjednike

ZagrebDox iznjedrio mnoge pobjednike

Proglašeni su pobjednici u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, najbolji uradak autora do 35 godine i dva miljenika publike.

filmski.net 26.02.2005 0 komentara

ZagrebDox iznjedrio mnoge pobjednike

Mada današnji dan nastavlja ritmom prethodnih festivalskih dana, dakle red konkurencije, red retrospektiva, red posebnih projekcija, vrijedni je žiri vijećao i na jutros održanoj presici obznanio svoje odluke. 

Tzv. Veliki žiri, s predsjednikom Krstom Papićem na čelu, izabrao je pobjednike iz dviju kategorija – međunarodne i regionalne. Grand Prix ili Veliki pečat za uradak iz međunarodne konkrencije otišao je na ruke finske redateljice Pirjo Honsakalo za uradak 'Tri sobe melankolije' ('The Three Rooms of Melancholia'), film o kojem vam je pisala i Dana Boo s prošle IDFE proglasivši ga nesuđenim pobjednikom. No, čini se, u Zagrebu je 'nepravda' ispravljena. Kako kaže gospodin Papić, uradak je glavnu nagradu zaslužio, između ostalog, zbog autoričine sposobnosti da ne samo dokumentira današnjost, nego nam suptilno ukaže i na ono što nas očekuje u budućnosti. Tri sobe predstavljaju tri emocije kojima se autorica bavi na primjeru čečenske djece nakon rata.

Po priznanju predsjednika žirija, ali i ostalih članova, odlično sastavljen program nije im dao mira pa su podijelili i tri posebna priznanja adresirana na sljedeće filmove:

‘Otimanje nevjesta  u Kirgistanu’ (‘Bride Kidnapping in Kyrgyzstan’, Kanada, Kirgistan), redatelja Petra Loma o običaju opisanom u naslovu koji je zakonski zabranjen, no u praksi još uvijek često upražnjavan

‘Miran život’ (‘Life in Peace’, Švicarska, Rusija), redateljskog dvojca Antoina Cattina i Pavela Kostomarova koji se bavi poslijeratnim sudbinama dvoje Čečena, oca i sina koji sele iz rodnog kraja jer im je kuća uništena, ali se u novoj okolini ne snalaze (pisali vam nedavno o tome).

’Njemačka tajna’ (‘The German Secret’, Danska), redatelja Larsa Johanssona, potraga je jedne žene za svojim pravim ocem čiji identitet joj hladna, rezervirana, a sada i pokojna majka, nikada nije otkrila.

U regionalnoj je konkurenciji Grand Prix, Veliki pečat, otišao na ruke mlade bosanske autorice Jasmile Žbanić za njenu priču nazvanu ‘Slike s ugla’ o prijateljici Biljani koja je za vrijeme rata teško ranjena u bombardiranju Sarajeva, i o stranom fotografu koji je cijelu nesreću snimio svojim fotoaparatom, ali joj nije pomogao. Gospodin Tue Steen Muller, jedan od članova žirija, objasnio je taj izbor odličnim prikazom poslijerane atmosfere te istaknuo scenu u kojoj redateljica prikazuje ugao gdje se sve to desilo, a od zvukova se čuje samo škljocanje triju rola filmova fotografa koji je, da ironija bude veća, za svoje radove dobio World Press Photo nagradu.

Slike s ugla, Jasmila Žbanić

Kao i kod međunarodne konkurencije i iz istih razloga, u regionalnoj se podijelilo nekoliko posebnih priznanja. Njih ček četiri komada adresirana su na:

‘Plavi Poni’ redateljice Ivone Juke iz Hrvatske o izbjegloj ženi koja živi u Zagrebu i u Vukovar se vraća na proslavu godišnjice mature.

‘Djeca dekreta’ (‘Children of the Decree’, Njemačka), redatelja Florina Iepana, koji se bavi se pričom o djeci koja su se rodila u Rumunjskoj za vrijeme dok je trajala Ceaucescuova zabrana pobačaja i upotreba bilo kakvih kontracepcijskih metoda. Djeca koja su na kraju i prekinula njegovu diktaturu.

Park za plešuće medvjede' (‘Dancing Bear Park’, Bugarska) redateljice Eldore Trajkove o rezervatu u koi su smješteni medvjedi koji su nekoć svojim vlasnicima zarađivali novac plešući po bugarskim gradovima. Bogato opremljeni rezervat nalazi se u najsiromašnijem dijelu Bugarske gdje je nezaposlenost blizu 90%, a stanovništvo na rubu gladi.

‘Georgi i leptiri’ (‘Georgi and the Butterflies’, Bugarska), redatelj Andrej Paounov ispričao nam je simpatičnu priču o ravnatelju bolnice za mentalno bolesne ljude koji na sve moguće i nemoguće načine pokušava pribaviti novac za bolji život svojih štičenika.

Mali žiri, onaj zadužen za ocjenjivanje uradaka autora do 35 godina, zajedno sa svojim predsjednikom, redateljem Goranom Devićem, donio je odluku da Veliki pečat pripada filmu ‘Miran život’ redatelja Cattina i Kostomarova, filmu kojeg je i Veliki žiri posebno istaknuo kao odličan uradak iz međunarodne konkurencije. Posebno priznanje dodijeli su filmu Andreja Paunova ‘Georgi i leptiri’, što je opet preslika odluke Velikog žirija.

Čestitamo svim dobitnicima, ali i čestitke organizatorima na odlično odrađenom festivalu koji je publika popratila u ogromnom broju, često gledajući filmove zavaljena na svim raspoloživim sjedećim mjestima, uključujuči i pod. I programski director, Nenad Puhovski, i izvršna direktorica, Dana Budisavljević, izrazili su zadovoljsto odazivom, ali i situacijom u kojojoj je jasno da je Zagreb plodno tlo za autorski, kreativni dokumentarac.

Sve nagrađene filmove možete pogledati sutra, u nedjelju 27. veljače u 1900 sati u kinu Tuškanac za jedinstvenu cijenu karte (za sve projekcije) u iznosu od 30 kuna.

Jedini pobjednik koji je još uvijek neizvjestan je onaj po izboru publike. Nagrada koja se dodjeljuje pod pokroviteljstvom dragog vam FILMSKOG.NETa biti će poznata večeras kada se odgledaju i ocijene svi filmovi iz konkurencije.

UPDATE 28. veljače 2005.

Neizvjesna situacija u kategoriji Najboljeg filma po izboru publike prema kojem se ove godine pokroviteljski odnosio dragi nam FILMSKI.NET, razriješila se u postposljednji trenutak. Kako su prvoplasirani i drugoplasirani film bili izuzetno blizu po ocjenama publike koja je zaista revno trgala ocjene i 'presuđivala', FILMSKI je predložio da ipak podijele nagradu pa stoga ---- pobjednici po izboru publike su:

*'Children of the Decree', Njemačka, redatelj Florin Iepan

*Direkt (40) Bez tate, Hrvatska, redatelj Nebojša Sljepčević

...oba filma iz regionalne konkurencije. Čestitamo svim pobjednicima i do gledanja dogodine!

 

Komentari

Nema komentara.