ZagrebDOX 2005. - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      ZagrebDOX 2005.

ZagrebDOX 2005.

Krajem veljače, od 21. do 26., održati će se Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDOX. Program je bogat, upoznavanje slijedi.

filmski.net 03.02.2005 0 komentara

ZagrebDOX 2005.

Na konferenciji za novinare održanoj u zagrebačkom KICu, ekipa ZagrebDOXa, programski direktor Nenad Puhovski i izvršna direktorica Dana Budisavljević na vrlo profesionalan i informativan način predstavili su nam festivalski program. Izuzetno simpatičan kratki film 'Useless Dog' mladog irskog redatelja Kena Wardropa, koji će biti prikazan u međunarodnoj konkurenciji, poslužio je kao uvod, a o svim detaljima obavijestit ćemo vas telegramski i s kirurškom točnošću da ne bi slučajno štogod zaboravili.

Od sedam programskih kategorija dvije su natjecateljske: međunarodna (broji 21 film) i regionalna (broji 20 filmova).  U prvoj nas očekuje raznoliki sastav u kojem ćemo pronaći egzotične i dosjetljive filmove napravljene mobilnim telefonom ('Cell Stories' autora Edwarda Lachmana), ali i najnoviji dokumentarac velikoga Wernera Herzoga 'The White Diamond' za kojeg se festivalska ekipa dobro namučila ne bi li ga prikazala u High Definitionu, što je ujedno i prvi put da se u kinima u Hrvatskoj prikazuje neki film snimljen na taj način. Između ta dva primjera nalazi se široka lepeza filmova koji se svaki na svoj način bavi izuzetno zanimljivim temama sa svih krajeva svijeta.

Cell Stories, Edward Lachman

Regionalna konkurencija nastoji prikazati filmove iz Hrvatske i obližnjih joj zemalja koje imaju, recimo to na taj način, slične uvjete produkcije. Između dobitnika SILWER WOLF AWARDa s prošlogodišnje IDFAe, 'Georgy and the Butterflies' autora Andreya Paounova pa do premijere 'Purgatorija' Zdravka Mustača smjestilo se društvo većinom mladih autora. Hrvata je komada četiri, Nenad Puhovski je izrazio žaljenje brojkom objasnivši je činjenicom da domaći autori uglavnom tempiraju svoje premijere za DHF (za travanj), ali i nadu da će se situacija ipak promijeniti u korist ZagrebDOXa.

Ostali dio programa podijeljen je u pet dijelova:
*retrospektiva britanskog dokumentariste o kojem vam često i na FILMSKOM pišemo – velikog Nicka Broomfielda zastupljena je s pet intrigantnih naslova (Aileen: Life and Death of a Serial Killer, Kurt&Courtney, Heidi Fleiss: Hollywood Madam, Driving Me Crazy, Tattooed Tears)

Paternal Instinct, Murray Nossel

*retrospektiva danskog dokumentarca zastupljena je s desetak naslova mlađih i starijih danskih dokumentarnih autora, od 'Family' mladih Samija Saifa i Phie Ambo, preko von Triera i Jorgena Letha i njihovih 'Pet opstrukcija' do Jørgena Roosa i 'Knuda'.

*hrvatski dokumentarni filmovi '60ih i '70ih. po izboru profesora Hrvoja Turkovića, njih oko tridesetak, od čega i jedna mala retrospektiva radova Krste Papića.

*dokumentarci online – ako ste naši redoviti čitatelji, ovaj vam dio ne bi trebao biti stran. Internet polako, ali sigurno postaje dom za kratke filmove, pa niti dokumentarci nisu iznimka (preporučamo link). Izbor je načinio mladi redatelj Andrej Korovljev, a osim doma, moći ćete ih pogledati i u Iskonovom Internet klubu na Cvjetnom trgu, kat ispod KICa.

Virtual History: The Secret Plot How to Kill Hitler, David Mcnab

*posebne projekcije dio su za sebe. Nekoliko dokumentaraca poljskog autora Krzysztofa Kieslowskog, nekoliko naslova koji se bave vrlo intrigantnim temama: Paternal Instinct (gay roditelji i umjetna oplodnja), Big Brother in the Middle East (sve je u naslovu), Virtual History: The Secret Plot How to Kill Hitler  na zanimljiv način, upotrebom 3D animacije rekonstruira događaje koji su se zbili na dan atentata na Hitlera.

Tu je i radionica za razvijanje dokumentarnih projekata o kojoj smo vas već izvijestili, pa detalje pročitajte ovdje, veliki broj najavljenih etno koncerata i didžejeva koji bi nas trebali zabaviti ispred Tuškanca gdje će biti postavljen šator pod kojim bi se mogla razmijeniti pokoja o filmovima, družiti i zabaviti. Nagrada je komada četiri: najbolji međunarodni dokumentarac, najbolji regionalni, najbolji film autora do 35 godina i najbolji film po izboru publike (brendirana od strane FILMSKI.NETa, da se pohvalimo malo:)

Cijeli se festival događa u samom centru Zagreba, u kinu Tuškanac, kinu Jadran i KICu.  Na stranicama FILMSKI.NETa očekujte iscrpnije informacije iz pojedinih filmova iz popratnog programa i obiju konkurencija. Sa zadovoljstvom mogu konstatirati da smo vas s nekima od njih već i upoznali.

službeni site

Komentari

Nema komentara.