Što gledaš? - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Što gledaš?

Što gledaš?

U narednom ćete se tekstu upoznati, ako do sada niste, s nekoliko izdavačkih labela koji brinu o stanju vašeg aktivističkog čipa.

filmski.net 30.12.2004 0 komentara

Što gledaš?

Radi se o izdavačima o kojima naviše govori ime im samo – Što gledaš? i Što čitaš?, a umotvorine vam pripremaju u partnerstvu s Fade Inom. Ovaj put prvenstvo dajem vizualnom, a osvrćem se na dva dokumentarca koja se odnedavno mogu pod tom kapom i kupiti, bilo za kućno razgledavanje, bilo u šire edukativne svrhe (škole, radionice…), bilo za prikazivanje na tv-u. Dakle, sve može – i nije skupo.

Logikom ste već nakon ovih nekoliko prvih redaka sigurno i dokučili da ako se Fade In bavi angažiranim temama koje nastoji fino zapakirati i prikazati neukom i neosjetljivom svijetu, da su i radovi Što gledaš?, dokumentarci, jel', društveno angažirani.

Nekolicina zainteresiranih skupila se prošlog tjedna u zagrebačkoj Booksi gdje se prikazivao dokumentarac poznate britanske 'neprofitne alternativne publikacije za dokumentariste, animatore, video aktiviste i subvertizere' Undercurrents – 'Globalizacija i mediji'. Video zapis bavi se medijima, načinom na koji plasiraju vijesti, istinitosti tih istih informacija…, a u centar svega stavljen je genovski summit osmorice političara koji kroje svjetsku politiku tj. kako su pojedini mediji izvještavali o svemu te kako cijeloj toj slici mogu pripomoći alternativni mediji i nove tehnologije poput Interneta ili kamera.

22 minute dug dokumentarac idealan je početak za jednu kvalitetnu diskusiju na nekoliko tema koje otvara, a zaključak ostavlja vama, a možda vam da i pokoju ideju koja se lako može i lokalno primijeniti. A potom i nešto promijeniti.

Drugi naslov kojeg je izdao ogranak Što gledaš?, a distribuira ga drug ogranak Što čitaš? je dokumentarac 'Turistički kamp' autora Jennifer Lyons-Reid i Carla Kuddella u čijem  dramskom zapletu glavne uloge igraju pobunjenici iz prihvatnog centru Woomera 2002. koji su nakon mjeseci protestiranja štrajkali i glađu. Slikovni nas prikaz želi natjerati da razmislimo o ljudima koji su iz nekog razloga morali ili jednostavno svojevoljno napustili matičnu državu, a sve to na primjeru trenutne australske useljeničke politike u kontekstu 200 godina kolonizacije povezujući probleme oduzimanja imovine od urođenika, genocida i zatvaranja izbjeglica.

Prethodnim će se izdanjima ubrzo pridružiti i treće u nizu – 'The 4th World War' autora R. Rowley i J. Soohen (mogli ste ga pogledati na nedavno održanoj reviji filmova na temu ljudskih prava (HRFF).

Sva izdanja su NA PRODAJU i to po nekoliko cijena, ovisno kakve su vam namjere (prikazivanje u sklopu radionice, tv prikazivanje….), no cijena za puk iznosi 40.00 kuna i može se razmijeniti za VHS izdanje (DVD u planu) mejlom na sljedeću adresu osertic@zamir.net .

Komentari

Nema komentara.