Velika gužva u Sundanceu - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Velika gužva u Sundanceu

Velika gužva u Sundanceu

Dosadašnju reputaciju platforme za nezavisnu američku produkciju Sundance je odbacio i hrabro krenuo u pokoravanje, oprostite, prikazivanje one iz cijeloga svijeta.

filmski.net 01.12.2004 0 komentara

Velika gužva u Sundanceu

Iz dopisa koji je stigao iz festivalskog stožera jasno je da su naumili pokoriti cijeli svijet, združiti sve važne filmove koji govore o bitnim procesima koji se ne dešavaju samo na američkom tlu već u cijelom svijetu...bla, bla, bla, bla..... Preskočiti ćemo njihov nemušt pokušaj da opravdaju želju za rastom i uključivanjem u sam vrh svjetskih festivala koji nemaju nacionalnih klauzula po kojima prikazuju filmove i najbezboljnije vas upoznati s novim im ustrojem.

Sundance film festival održati će se u siječnju 2005. od 10. do 20. u Park Cityju, država Utah. Četiri su glavne kategorije u kojima će se za nagrade natjecati 64 filma: Dramatic, Documentary, World Cinema Dramatic i World Cinema Documentary.Prijavila se mala tona filmskog materijala – 2 613 dugometražnih filmova, od čega jedna polovica otpada na Amerikance, a druga na ostatak svijeta. Još malo brojki za fetišiste – svjetsku će premijeru na Sundanceu imati 42 filma. Osim natjecateljskih kategorija, tu su i popratne: Premieres, Park City at Midnight, American Spectrum, Frontier i Special Screenings čiji potpuni pregled možete pogledati ovdje - ima svega, bit će zvijezda više nego na Oscarima, no ne u sandalicama i toaleticama svečanim već u mega popularnim 'ugly boots' (onim čizmama - bucama s vunicom iznutra) i pernatim jaknama.

Kako ćemo vas sa sigurnošću udaviti u naredna dva mjeseca sa svime što se bude dešavalo u malim američkim festivalskim snježnim selima, sada ćemo vam otkriti potpuni spisak svih filmova koji se nalaze u konkurenciji.

Thumbsucker, Mike Mills

Dramska konkurencija:
*Between, r. David Oca, mladoj se odvjetnici mijenja svijet nakon što je potraga za nestalom sestrom povuče u labirint Tijuane u Meksiku. 
*Brick, r. Rian Johnson, osamljeni tinejdžer propada sve više u podzemni svijet srednjoškolskog kriminala da bi pronašao nestalu bivšu djevojku
*Dying Gaul, r. Craig Lucas, scenarist se, neznajući, upliće u vezu s filmskim producentom i njegovom suprugom.
*Ellie Parker, r. Scott Coffey, komični portret borbe žene za integritet, sreću i karijeru u Hollywoodu.
*Forty Shades of Blue, r. Ira Sachs, Ruskinja živi u Memphisu sa suprugom rockerom i doživljava osobno buđenje nakon što ih posjeti njegov otuđeni sin.
*How the Garcia Girls Spent Their Summer, r. Georgina Garcia Riedel, tri generacije meksičko/američke obitelji doživljava seksualno buđenje tijekom ljeta.
*Hustle & Flow, r. Craig Brewer, uz pomoć prijatelja, svodnik iz Memphisa kojeg pere kriza srednjih godina postaje uspješni rapper
*Junebug, r.  Phil Morrison, agent za umjetnine putuje iz Chicaga u Sjevernu Karolinu da bi upoznao svoje nove rođake.
*Loggerheads, r. Tim Kirkman, tri priče o tri obitelji u tri regije Sjeverne Karoline.
*Lonesome Jim, r. Steve Buscemi, nakon što nije uspio u samostalnom životu, 27-ogodišnji Jim se vraća roditeljima i njihovim starim navikama.
*Me and You and Everyone We Know, r. Miranda July, samljena prodavačica cipela i ekscentrični performer bore se u pokušaju da se zbliže.
*Police Beat, r. Robinson Devor, policajac na biciklu, Afrikanac, susreće se sa čudnom situacijom u kvartu u Seattleu u kojem je on nadležan.
*Pretty Persuasion, r. Marcos Siega, 15-godišnjakinja izaziva potpuno ludilo među prijateljima i u medijima nakon što optuži profesora za seksualno iskorištavanje.
*The Squid and the Whale, r. Noah Baumbach, '80-te su, Berkmanovi prolaze kroz pakao razvoda braka i suočavaju se s bolnim istinama.
*Thumbsucker, r. Mike Mills, Justin pretvara i sebe i sve oko sebe u totalni nered kada se pokuša osloboditi loše navike sisanja prsta.
*Who Killed Cock Robin?, r. Travis Wilkerson, u depresivnom gradiću Butte u Montani, grupica mladaca trudi se imati pristojan život koji i ima nekog smisla.

The Devil and Daniel Johnson, Jeff Feuerzeig
  
Dokumentarna konkurencija:
  
*After Innocence, r. Jessica Sanders, prati socijalizaciju krivo optuženog čovjeka koji je oslobođen putem DNA vješačenja nakon što je proveo desetljeća u zatvoru.
*The Aristocrats, r. Paul Provenza, samo je jedna vrlo prljava i zločesta šala u igri, a stotine komičarskih zvijezda privatno ju je izmijenilo još od vremena vodvilja.
*The Devil and Daniel Johnson, r. Jeff Feuerzeig, manijakalno depresivni pjevač i pjesnika otkriva se u ovom portretu ludila, kreativnosti i ljubavi.
*The Education of Shelby Knox, r. Marion Lipschutz i Rose Rosenblatt, priča o 15ogodišnjakinji u Teksasu koju su odgojili konzervativni baptisti, ali je postala liberalna kršćanka i feministkinja
*Enron: Rise and Fall, r. Alex Gibney, naslov sve govori, lice i naličje energetske kompanije
*The Fall of Fujimori, r. Ellen Perry, priča o peruanskom predsjedniku Albertu Fujimori.
*Frozen Angels, r. Eric Black i Frauke Sandig, budučnost ljudske reprodukcije
*Mardi Gras: Made in China, r. David Redmon, priča o globalizaciji
*Murderball, r. Henry-Alex Rubin i Dana Adam Shapiro, o kvadriplegičarima majstorima full kontakt ragbija
*New York Doll, r. Greg Whiteley, portret Arthura 'Killer' Whitea, člana glam-punk banda The New York Dolls, koji je danas bivši alkoholičar i Mormon
*Ring of Fire: The Emile Griffith Story, r. Dan Klores i Ron Berger, o multiplom šampionu dizača utega  
*Romantico, r. Mark Becker,  trubadur iz San Francisca vratio se doma u Meksiko.
*Shakespeare Behind Bars, r. Hank Roberson, neuobičajena kazališna trupa zatvorenika
*Trudell, r. Heather Rae, o pjesniku aktivisti Johnu Trudellu.
*Twist of Faith, r. Kirby Dick, na primjeru žrtve seksualnog iživljavanja katoličkog svečenika priča o čovjekovom suočavanju s prošlošću i odnosu s prijateljima i obitelji.
*Why We Fight, r. Eugene Jarecki, pokušaj razotkrivanja američkog militantizma na primjeru rata s Irakom. 

Brothers, Danska, Susanne Bier
  
Svjetska konkurencija

*Brothers, Danska, r. Susanne Bier, o dva brata čiji se životi mijenjaju nakon što jedan ode u Afganistan
*Cronicas,  Ekvador, Meksiko, r. Sebastian Cordero, triler o reporteru iz Miamija koji traži serijskog ubojicu u Ekvadoru
*The Forest for the Trees, Njemačka, r. Maren Ade, idealistički raspoložen učitelj grubo se budi na svom prvom poslu.
*Green Chair, Južna Koreja, r. Park Chul-su, o domaćici koja je optužena da je zavela maloljetnika
*The Hero, Angola/Portugal/Francuska, r. Zeze Gamboa, o veteranu civilnog rata u Angoli koji se pokušava prilagoditi civilnom životu.
*Kekexili: Mountain Patrol, Kina, r. Lu Chuan, volonteri na Tibetu
*Lila Says, Francuska/Italija/U.K., r. Ziad Doueiri, o tinejdžerima čiji se flert pretvara u opsesiju.
*Live-In Maid, Španjolska/Argentina, r. Jorge Gaggero, o vezi bogate žene iz Buenos Airesa i njenog kućepazitelja
*Monsterthursday, Norveška, r. Arild ¯stin Ommundsen, romantična drama koja se dešava u 'negostoljubivim' dijelovima Norveške  
*On a Clear Day, U.K., r. Gaby Dellal, čovjek odluči da prepliva Engleski kanal
*Palermo Hollywood, Argentina, r. Eduardo Pinto o dvojici lopova koji su zapeli u jednoj otmici koja baš i nije uspjela
*Stranger, Poljska, r. Malgosia Szumowska priča o o trudnoj 22-godišnjakinji koja unatoč svom jadnom životu počinje voljeti svoje nerođeno dijete
*This Charming Girl, Južna Koreja, r. Lee Yoon-Ki, emocionalni život mladog zaposlenika jedne pošte
*Tony Takitani, Japan, r. Jun Ichikawa, priča o tragičnim posljedicama koje su zadesile ilustratorovu suprugu koju je on zamolio da se odrekne dizajnerske odjeće
*Unconscious, Španjolska, Portugal, Italija, Njemačka, r. Joaqu'n Oristrell, o Frojdijanskoj misteriji u Barceloni 1913. (što god im to značilo)
*Wolf Creek, Australija, r. Greg McLean, triler o putnicim namjernicima zasnovan na zbiljskim događajima kada su tražili pomoć od lokalnih stanovnika

The Liberace of Bagdadh

Svjetska dokumentarna konkurencija 
  
*The 3 Rooms of Melancholia, Finska, r. Pirjo Honkasalo, bavi se čečenskim sukobom putem dječjeg izbjegličkog kampa, i Ruske vojne akademije
*Dhakiyarr vs. The King, Australija, r. Tom Murray i Allan Collins, govori o aboriđinima koji su misteriozno nestali nakon senzacionalnog suđenja u potrazi za izgubljenom čašću
*Grizzly Man, US/Kanada, r. Werner Herzog, o dvojici aktivista koji su ubijeni dok su pokušavali zaštititi grizlije
*I Am Cuba, the Siberian Mammoth, Brazil, r. Vicente Ferraz, pokušava odgonetnuti background story nastanka rusko-kubanskog propagandnog filma 'I Am Cuba'.
*El Immortal, Nikaragva, Španjolska, Meksiko, r. Mercedes Moncada, priča o raspadu obitelji u nikaragvanskom sukobu
*The Liberace of Baghdad, UK, r. Sean McAllister, priča je o pijanisti kojeg su dugo zadržavali u bagdadskom hotelu gdje je čekao vizu za Ameriku.
*Odessa Odessa, Izrael, Francuska, r. Michale Boganim, kronika nestalih židova iz Odesse, od Ukrajine preko New Yorka do Izraela
*Shake Hands With the Devil: The Journey of Roméo Dallaire, Kanada, r. Peter Raymont, radi profil kanadskog generala koji je vodio vojnu akciju napada na  Ruandu za vrijeme genocida iz 1994.
*Shape of the Moon, Nizozemska, r. Leonard Retel Helmrich prati tri generacije u dominantno muslimanskoj Indoneziji.
*Unknown White Male, UK, r. Rupert Murray, o čovjeku koji se bez ijednog djelića sjećanja budi u Coney Islandu.
*Wall, Francuska, Izrael, r. Simone Bitton,  prati gradnju brane koja bi trebala razdvojiti Palestince od Izraelaca
*Yang Ban Zi: The 8 Modelworks, Nizozemska, r. Yan Ting Yuen, o propagandnim spektaklima u Kini koji su zamijenili tradicionalnu operu tijekom kulturne revolucije  

Komentari

Nema komentara.