Za desetak dana počinje IDFA - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Za desetak dana počinje IDFA

Za desetak dana počinje IDFA

Najveći i najvažniji svjetski festival dokumentarnog filma, IDFA uskoro će po 17. put otvoriti svoja vrata i ugostit oko 250 filmova iz cijelog svijeta.

t.r. 04.11.2004 0 komentara

Za desetak dana počinje IDFA

International Documentary Film Festival u Amsterdamu počinje 18. studenog projekcijom filma 'Stand Van de Maan' (Oblik mjeseca) nizozemskog redatelja Leonarda Retela Helmricha. Film govori o udovici Rumidjah koja sa sinom i unukom živi u radničkoj četvrti Džakarte, a osim što jedva preživljava u krizom pogođenoj zemlji, sukobljava se sa sinom koji je odlučio prijeći na islam.

Ravnateljica festivala Ally Derks otkrila je filmove koje će publika u 11 dana festivala moći vidjeti u četiri programa. Joris Ivens Competition rezerviran je premijere (svjetske ili europske), First Appearance, kao što joj ime i govori, za debitantske filmove, Silver Wolf Competition za kratke dokumentarce, a o Amnesty International Competitionu nema smisla toršiti riječi, znate čime se oni bave.

Kao i uvijek, najviše pozornosti privlači glavna, premijerna konkurencija u kojoj će ove godine biti prikazano 20 filmova. Najboljemu od njih pripast će nagrada od oko 150 tisuća kuna. Osim filma koji će otvoriti festival, izdvojit ćemo još neke koji nam se čine zanimljivi: 'Vogelmenschen' (Ljudi ptice) dokumentarac je Eduarda Ernea o snimanju filma 'The Travelling Birds'. Ne bi to bilo ništa novom da i film o kojem je snimljen 'Making of' doc i sam nije dokumentarac, 'A Decent Factory' Thomasa Balmèsa prati put Nokijinog inspektora u proizvodni pogon u Kini, a 'The Great Communist Bank Robbery' Alexandra Solomona rekonstruira priču osmišljenu u socijalističkoj Rumunjskoj o pljački vlaka iz 1959. godine.

Naravno, tu su i dva filma o kojima smo već pisali. I to, nećete vjerovati, prva dva po abecedi u Joris Ivens konkurenciji. Prvi je 'Andrew & Jeremy Get Married' Dona Boyda, koji smo spominjali u tekstu o festivalu u Torontu, a drugi 'Another Road Home' Danae Elon, kojem smo posvetili cijeli tekst. O ostalim filmovima zasada nećemo - saznat ćete više za vrijeme festivala.

No, nipošto nemojte misliti da je to sve. Jer, recimo u programu Reflecting Images će biti prikazano ček sedamdeset filmova! Njihov jedini grijeh zbog kojeg se nisu našli u Joris Ivens konkurenciji je taj što su već prikazani na nekom od festivala! Naravno, to nipošto ne znači da su zbog toga manje dobri. Highlights of the Lowlands koji nudi četrnaest novih nizozemskih dokumentaraca, a u sklopu programa Workshop Results biti će prikazana tri filma nastala na radionici koja će se održavati za vrijeme festivala. Organizatori su mislili i na djecu, za koju je pripremljeno dvadeset filmova u programu Kids & Docs.

Tu je i specijalni program u kojem će biti prikazana retrospektiva rada Poljske filmske akademije u Lodzu, filmovi iz 34-godišnje karijere Jannie Langbrook iz VPRO-a i nova konkurencija ParaDocs, rezervirana za eksperimentalna dokumentarna ostvarenja. Organizirano je i tržište za profesionalce (Docs for Sale), a kad bi spomenuli sva predavanja, seminare, događanja iz filmske industrije i radionice, dosadili bi i vama i sebi.

Unatoč sjajnom programu, lako bi se moglo dogoditi da najzanimljiviji dio festivala ne bude neki film, nego Direct Cinema Debate. U diskusijama o klasičnim dokumentarcima sudjelovat će redatelji Richard Leacock, Albert Maysles, D.A. Pennebaker i Frederick Wiseman, uz voditeljsku palicu Betsy McLane. Od hrvatskih smo ostavarenja detektirali 'Sve 5' Dane Budisavljević i 'La Stradu' Damira Čučića.

službeni site festivala

Komentari

Nema komentara.