Moorove oscarovske spletke - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Moorove oscarovske spletke

Moorove oscarovske spletke

Michael Moore se sa svojim 'Fahrenheitom 9/11' neće kandidirati za Oscara u kategoriji za najbolji dokumementarac, ali hoće za najbolji film.

07.09.2004 0 komentara

Moorove oscarovske spletke

Najunosniji dokumentarac svih vremena, 'Fahrenheit 9/11' Michaela Moora, ove godine neće jurišati na Oscara za najbolji dokumentarni film. Tako je u dogovoru sa producentom Harveyem Weinsteinom odlučio njegov autor. Ipak, Moore smatra da je 'Fahrenheit' dovoljno jak adut u utrci za najprestižnijeg Oscara – onog za najbolji film, kojeg dosada još nije osvojio ni jedan ne-igrani film.

Film u kojega je uloženo 6 milijuna dolara dosad je zaradio 117 milijuna, cannesku Zlatnu palmu, hvalospjeve kritike i simpatije u redovima američke Demokratske stranke. Republikanci, iz čijih redova dolazi i sam Bush, su mnogo manje oduševljeni pa su Moora izviždali kada se prošli tjedan pojavio na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u New Yorku. Tada je izjavio: 'Za mene bi pravi Oscar bio Bushev poraz 2. studenog' (kada se održavaju izbori).

Kao jedan od razloga zbog kojih će 'Fahrenheit' zaobići dokumentarnu kategoriju Moore ističe solidarnost sa svojim kolegama. On je već osvojio Oscara za najbolji dokumentarni film i to 2002. za 'Ludi za oružjem', kada je i održao poznati govor protiv Busha. Moore smatra da će se ove godine u toj kategoriji nazjecati nekoliko izuzetno kvalitetnih filmova, a među njima ističe kritičku satiru o McDonald'su, 'Super Size Me', kao i priču o televizijskoj postaji Al-Jazeera 'Control Room'.
 
'Nije da sam nezahvalan i da mogu reći kako nikad više ne želim osvojiti dokumentarnog Oscara,' rekao je Moore za AssociatedPress: 'Ovo mi se samo čini kao prava stvar koju treba napraviti…Ne želim oduzimati drugim nominiranima pozornost koju u potpunosti zaslužuju.' Ah kako velikodušno i egocentrično, u isti mah. No, jesu li to jedini njegovi  razlozi?

U želji da dodatno potpiri lomaču koju već mjesecima pali pod Bushovom kampanjom, Moore je nedavno otkrio časopisu Rolling Stone da do izbora u studenom namjerava svoj 'Fahrenheit' prikazati i na televiziji. Prema oscarovskim pravilima, ako se dokumentarni film prikaže na televiziji unutar devet mjeseci od službene premijere – ne smije se natjecati za Oscara u kategoriji dokumentarnog filma, ali smije u kategoriji za najbolji film. Možda u tom grmu leži zec i Mooreova tzv. 'solidarnost s kolegama'.

Komentari

Nema komentara.