5. ETNOFILm i 4. VAFI - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      5. ETNOFILm i 4. VAFI

5. ETNOFILm i 4. VAFI

Počinju 5. ETNOFILm festival i 4. VAFI, a Kastav Film Festival prikuplja donacije.

s.p. 24.04.2013 0 komentara

5. ETNOFILm i 4. VAFI

5. ETNOFILm festival u organizaciji Etnografskog muzeja Istre počeo je 24. travnja uz film 'Drug Ferlin' te se u rovinjskom Multimedijalnom centru predstavljaju 24 filma domaće i svjetske etnografske dokumentarne produkcije s ciljem otvaranja dijaloga među kulturama. U goste na ETNOFILm dolazi i Festival eksperimentalnog filma 25 FPS, a u popratnom programu očekuje vas predavanje o povijesti i suvremenosti vizualne antropologije u Rusiji, izložba fotografija Etiopljanki, radionica hipermedije te glazbeni program. Sve projekcije su besplatne.

U tijeku je i radionica vizualne antropologije iz popratnog programa koja je ove godine posvećena hipermediji, a vodi ju pionir na polju hipermedije i interaktivnih etnografskih filmova, profesor Peter Biella sa Sveučilista u San Franciscu. Ovogodišnjim međunarodnim žirijem predsjeda direktor ruskog Centra za vizualnu antropologiju, ujedno i profesor moskovskog Sveučilišta, Evgeny Aleksandrov. Ostali članovi su dr.sc. Sanja Potkonjak s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Sveučilišta u Zagrebu i Igor Bezinović. Pobjednici će se znati na zatvaranju festivala 27. travnja, kada će najbolji biti nagrađeni radom Nike Laginje, studentice riječke Akademije primijenjenih umjetnosti.

Od 25. do 28. travnja u Varaždinu se održava 4. VAFI - internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin. Festival počinje u četvrtak, u 18 sati u varaždinskom kinu Galerija uz program animiranih spotova i MTV-jevih trailera. Nakon otvaranja, u 20 sati kreću i prve projekcije u kinu Galerija. U sat vremena prikazat će se 12 animiranih filmova u kategoriji SENIOR namijenjenih mladima. Radi se o kratkim filmovima animatora iz Slovenije, Poljske, Rusije, Španjolske, Finske, Rumunjske, Hrvatske i SAD-a. Uz službene projekcije, VAFI donosi i animirane filmove za djecu, izložbe, predavanja i radionice, a najveći dio programa bit će posvećen upravo mladima, obzirom na to da je partner 4. VAFI festivala MTV Hrvatska. Cijeli program VAFI-ja dostupan je ovdje.

Animirani filmovi djece i mladih svih vrsta, dužina i nastanka natječu se za statuu VAFI u tri kategorije festivala: MINI - djeca do 10 godina, MIDI - djeca od 11 do 14 godina i MAXI - mladi od 15 do 18 godina. Kategorija SENIOR novost je ovogodišnjeg izdanja festivala, a namijenjena odraslim animatorima koji rade dječje filmove i za nju nisu predviđene nagrade. Predsjednik žirija 4. VAFI-ja je egipatski animator i osnivač ASIFA-e (Međunarodna asocijacija animiranog filma) Afrike i arapskog svijeta Mohamed Ghazala, a članovi su bosanskohercegovački ilustrator i animator Berin Tuzlić i zagrebački ilustrator i animator Zdenko Bašić.

Za svoje peto izdanje Kastav Film Festival traži podršku javnosti preko indiegogo.com crowdfunding platforme. Kampanja traje do 15.05.2013. u 23:59h, a prikupljen novac uložit će se u nabavu kvalitetnije opreme kako bi svi pristigli filmovi bili prikazani u jednako profesionalnim uvjetima. Natječaj za prijavu filmova otvoren je do 1.6.2013. u 23:59h, a filmovi se, bez cenzure i bez selekcije, prikazuju redom pristizanja. Ovogodišnji, 5. Kastav Film Festival održat će se 14. i 15. lipnja u Gradu Kastvu. Za više informacija o festivalu posjetite Indiegogo kampanju.


'Otac', trailer.

Kratkometražni animirani omnibus 'Otac' osvojio je posebno priznanje u međunarodnom natjecateljskom programu Festivala Zaljevskih zemalja u Dubaiju.

U okviru Festivala Novih u Slavonskom Brodu, SB Film i Veleposlanstvo SAD u Zagrebu organiziraju dvodnevnu filmsku radionicu namjenjenu filmašima, članovima kino i video klubova, producentima, snimateljima i dokumentaristima iz Hrvatske. Tema radionice koja se održava 13. i 14. lipnja 2013. u Slavonskom Brodu je produkcija dokumentarnog filma, od pripreme i razrade ideja, preko snimanja i montaže do njegova plasmana na festivale. Sudjelovanje na radionici je besplatno, a broj mjesta ograničen je na 20. Radionica se održava na engleskom jeziku. Zainteresirani sudionici mogu se prijaviti na e-mail: bernard@sbfilm.hr.

Kratkometražni dokumentarac 'Muški film' redatelja i scenarista Nebojše Slijepčevića u sljedeća dva mjeseca bit će prikazan na sedam međunarodnih festivala.

Kratkometražnom filmu 'Na kvadrat' redatelja Radislava Jovanova Gonza dodijeljena je nagrada ARTE na 25. međunarodnom festivalu kratkometražnog filma - Filmfest Dresden na dodjeli nagrada koja se održala u subotu, 20. travnja u Njemačkoj.

Komentari

Nema komentara.